Privataus detektyvo ir saugos paslaugas Lietuvoje siūlančios įmonės vadovas Vytautas Grigaravičius sako, kad mūsų šalyje dar ir dabar tik nuo šias paslaugas teikiančio asmens priklauso, ar užsiimant šia veikla nebus pažeistos asmens privačios teisės. Kad ji būtų reglamentuota, suinteresuoti ir patys detektyvai.

„Mes galėtume prisidėti prie teisėsaugos institucijų veiklos. Mūsų surinkta medžiaga galėtų būti oficialus pagrindas pradėti ikiteisminį tyrimą, įrodymas baudžiamojoje byloje. Dabar mes tik surandam siūlo galą, paduodam kolegoms“, – sako saugos įmonės vadovas Vytautas Grigaravičius.

Privatūs detektyvai dabar gali būti nusamdyti įvairiai veiklai, pavyzdžiui, informacijos, susijusios su verslo paslaptimis, rinkimui. Taip pat informacijai apie politikus rinkti. Tai jau gali kelti pavojų net šalies nacionaliniam saugumui.

„Kadangi privatus detektyvas nėra reglamentuotas, sunku pasakyti, kas jam galima, kas negalima. Privatūs detektyvai dabar veikia kaip privatūs asmenys ir jie gali daug ką sau leisti“, – teigia Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos vadovas Algirdas Kunčinas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas teigia, kad internetiniuose puslapiuose siūloma įsigyti įvairios sekimo įrangos. Tačiau nežinoma, kas ją įsigyja ir kokiems tikslams naudoja. O žinant būtų iškelta daug bylų dėl žmogaus teisių pažeidimų ir neteisėto skverbimosi į privatų žmogaus gyvenimą.

„Technika įvežama slaptam pasiklausymui, pokalbių įrašymui, siūloma ją įdiegti. Įstatyme numatyta atsakomybė už tos technikos naudojimą, bet visiškai viešai deklaruojamas pasirengimas pažeisti įstatymą“, – sako Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas.

Teisėsaugos pareigūnai tvirtina nežinantys, kiek žmonių Lietuvoje užsiima privataus detektyvo veikla, nežinomi ir informacijos rinkimo tikslai.

„Teisinis šios veiklos reglamentavimas būtų visoms pusėms naudingas. Pačioms saugos tarnyboms – jos aiškiai žinotų, ką darytį, ką ne, taip pat patiems klientams – turėtų kokybiškos ir teisėtos paslaugos garantiją“, – įsitikinęs Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla.

Žadama kreiptis į Seimo valdybą, kad būtų sudaryta speciali darbo grupė dėl privačios detektyvinės veiklos įstatymo sukūrimo.