Šiuo metu Lietuvoje paskelbtas nacionalinis sankcijų sąrašas 30 Baltarusijos režimo pareigūnų, atsakingų už rinkimų rezultatų klastojimą, smurtą ir represijas prieš taikių protestų dalyvius bei kitus žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje. Šiems asmenims taikomas draudimas atvykti į Lietuvą.

Parlamentarai atkreipia dėmesį, kad šiuo metu galiojantis 30 asmenų sąrašas nėra baigtinis ir turi būti nuolat pildomas. Taip pat rezoliucijos projektu kreipiamasi į ES ir NATO valstybių vadovus su raginimu nedelsiant įvesti sankcijas už smurtą bei rinkimų klastojimą atsakingiems Baltarusijos pareigūnams.

Lietuvos socialdemokratų darbo partijos (LSDDP) pirmininkas Gediminas Kirkilas Eltai teigė, kad rezoliucijos projektą palaiko daugelis Seimo frakcijų bei užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. G. Kirkilas atkreipia dėmesį, kad ir papildomos 86 sankcijos sąraše nėra galutinės.

„Manau, šis sąrašas dar plėsis“, – Eltai teigė LSDDP lyderis.

G. Landsbergis: tai bus testas ir S. Skvernelio Vyriausybei

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas G. Landsbergis teigia, kad rezoliucija turėtų atkreipti ir Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės dėmesį. Konservatorių lyderiui iki šiol atrodo nesuprantama, kodėl vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė stabdo sankcijų plėtimą.

„Kartu tai bus testas ir Sauliui Skverneliui bei jam pavaldžia, sankcijų plėtimą stabdančia “tomaševskininkų” deleguota vidaus reikalų ministre Rita Tamašuniene. Ar šiandieninė Lietuvos vyriausybė yra išvien su Tomaševskiu ir koloradine koalicija ar su demokratine Baltarusijos visuomene?”, – Eltai sakė TS-LKD lyderis.

G. Landsbergis įsitikinęs, kad vis didėjantis Baltarusijos pareigūnų smurtas prieš taikius protestuotojus negali būti toleruojamas.

„Besitęsiantis ir augantis smurtas prieš taikius protestuotojus, suėmimai, o dabar dar ir slapta, skubi Lukašenkos inauguracija, negali būti toleruojami. Lietuva turi rodyti politinę atsakingos ir vertybinės lyderystės pavyzdį bei patraukti atsakomybėn režimo pareigūnus, atsakingus už smurtą“. Tai būtų pavyzdys Europai ir kartu solidarumo ženklas protestuojantiems Baltarusijos žmonėms“, – teigė G. Landsbergis.

V. Pranckietis palaiko rezoliuciją: šie asmenys tikrai neturėtų laisvai judėti po Europą

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis teigia visiškai pritariąs teikiamam rezoliucijos, su praplėstu sankcionuojamų asmenų sąrašu, projektui. Anot jo, akivaizdu, kad A. Lukašenka ir toliau atsisako bet kokių tarpininkavimo pastangų ir stengiasi dar labiau eskaluoti situaciją Baltarusijoje smurtu ir prievarta.

„Šią politiką prieš nekaltus ir taikius protestuotojus įgyvendinantys pareigūnai ir kiti asmenys neturėtų laisvai judėti po laisvą Europą ar kitaip naudotis demokratijos suteikiamomis privilegijomis, kol to reikalaujantys baltarusiai kenčia. Seimo pirmininkas pabrėžia, kad Lietuva, kaip ir visa ES, nepripažįsta A. Lukašenkos išrinktuoju Baltarusijos prezidentu. Dėl to jis tikisi, kad Lietuvos parlamento stiprinamos sankcijos Baltarusijos režimui taps reikalingu paskatinimu likusiai Europai imtis veiksmų dėl neteisėtos Baltarusijos valdžios nusikaltimų prieš Baltarusijos žmones“, – Eltai Seimo pirmininko komentarą perdavė jo atstovas spaudai Paulius Žeimys.

ELTA primena, kad rugpjūčio 31 d. vidaus reikalų ministrė R. Tamašunienė pasirašė įsakymą, kuriuo uždrausta atvykti į Lietuvą Baltarusijos piliečiams pagal sąrašą. Sąraše – 30 asmenų, kurie prisidėjo pažeidžiant tarptautinius rinkimų standartus ir žmogaus teises, taip pat vykdant represijas prieš pilietinę visuomenę ir demokratinę opoziciją.

Konservatoriai, reaguodami į sąrašą, stebėjosi, kad patvirtintas tik toks dokumentas, nors buvo siūloma „Magnickio įstatymo“ pagrindais sankcijas skirti daugiau nei 100 Baltarusijos jėgos struktūrų pareigūnų.

Rugpjūčio 18 dieną Seimas jau priėmė vieną rezoliuciją, kurioje ketvirtį amžiaus Baltarusiją valdantis A. Lukašenka skelbiamas nelegitimiu vadovu. Dokumente Europos Sąjunga ir Vyriausybė taip pat raginamos priimti sankcijas Baltarusijos režimo atstovams. Rezoliucijoje taip pat buvo numatytas siūlymas aktyviai remti ir teikti pagalbą nukentėjusiems Baltarusijos piliečiams bei baltarusių nevyriausybinėms organizacijoms, o iškilus būtinybei, suteikti jiems prieglobstį.