Taip A. Siaurusevičius reagavo į Seimo planus valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) iniciatyva sudaryti laikinąją komisiją, kuri atliktų LRT valdymo, finansinės bei ūkinės veiklos parlamentinį tyrimą.

„Viskas daug maž aišku: vyksta kova dėl LRT kontrolės. Yra rimtas pavojus, kad tam tikri politikai nori kontroliuoti LRT eterį. Čia svarbiausias dalykas. Atsakymus į klausimus mes jau turime. Mes apie finansus atsakėme ir dar galime atsakyti, bet kadangi vyksta ne apie tai, o iš esmės tai kova dėl LRT kontrolės. Dabar uždavinys, kad mūsų eteris liktų nekontroliuojamas, manau, jis toks ir liks, laisva LRT yra vertybė“, – DELFI penktadienį sakė A Siaurusevičius.

S. Siaurusevičiaus teigimu, apie susidariusią situaciją tikriausiai bus informuotos tarptautinės organizacijos. „Žala jau padaryta. Žala Lietuvos, kaip demokratinės valstybės, įvaizdžiui. Nes į tokius dalykus labai jautriai reaguoja“, – teigė jis.

LRT vadovo teigimu, jei kas anksčiau nesuprato, tai dabar iš Seimo narių pasisakymų supranta: „tikslas – eterio kontrolė“. A. Siaurusevičiaus aiškinimu, LRT atsakymai ne tiek svarbūs, nes, kada buvo parašyti klausimai LRT, kai kas žinojo, kad bet kokie LRT atsakymai netiks.

„Planas labai paprastas – užduoti klausimus, gauti atsakymus, pasakyti, kad jie netinka, tada sukurti komisiją, kuri vienaip ar kitaip bus kontroliuojama valstiečių partijos, bekontroliuojant pasakyti, kad kažkas yra blogai ir užimti LRT. Man tokį viešųjų ryšių planą buvo išdėstę dar prieš gerą pusmetį, taigi man tai ne naujiena. Problema tik ta, kad tu negali to paaiškinti, parodyti, bet dabar jau visi mato. O visa kita dūmai – paslėpti tikrąjį tikslą“, – kalbėjo A. Siaurusevičius.

Iniciatyvos pradėti LRT veiklos tyrimą autoriai nurodo, kad tam pagrindo davė 2016 metų LRT veiklos ataskaita bei praėjusių metų lapkričio pabaigoje bei šio sausio 2 dieną nacionalinio transliuotojo pateikti atsakymai į Seimo narių paklausimą.

Konstatuojama, kad šie atsakymai reikalauja „išsamios analizės“, o LRT esą „net ir po pakartotinio Seimo narių grupės kreipimosi, motyvuodama konfidencialumu, pateikė ne visą Seimo narių prašytą informaciją, kuri susijusi su LRT valdymu, ūkine bei finansine veikla“.

Valdantieji Seimui siūlo, kad laikinąją tyrimo komisiją sudarytų 13 parlamentarų, turinčių teisę susipažinti su įslaptinta informacija. Valdančiųjų projektui yra registruoti ir alternatyvūs siūlymai. Konservatorius Jurgis Razma siūlo, kad LRT veiklą tirtų ne Seimo laikinoji komisija, bet parlamentinis Audito komitetas, o Seimo Socialdemokratų frakcijos narės Rasa Budbergytė ir Dovilė Šakalienė – kad LRT užsiimtų Valstybės kontrolė, kuri turėtų iki šių metų rugpjūčio atlikti nacionalinio transliuotojo vidaus kontrolės aplinkos bei išorės auditų.