Nuo rugsėjo 1 d. Portugalija ir jos misiją sustiprinanti Kanada pradės 36-ją NATO oro policijos misijos rotaciją Baltijos šalyse.

Keturiems mėnesiams Lietuvoje kartu su naikintuvais bus dislokuota apie 70 Portugalijos karių – lakūnai, technikai, medicinos personalas, palaikymo grupės, komunikacijos ir kitų sričių specialistų. Šis Portugalijos karių kontingentas į Lietuvą atvyko iš nuolatinės dislokacijos vietos Monte Realio, Portugalijos, praneša Krašto apsaugos ministerija (KAM). 

Tai bus antroji Portugalijos karių oro policijos misija Baltijos šalyse.

Kanados kariai sustiprins NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse dalyvausiantį Portugalijos karinių oro pajėgų kontingentą ir kartu su jais iki šių metų pabaigos bus dislokuoti Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose.

Misiją baigiantys Lenkijos ir Jungtinės karalystės kariai oro erdvės apsaugą vykdyti pradėjo šių metų balandžio 30 dieną. Misijos metu Lietuvoje buvo dislokuoti aštuoni naikintuvai – keturi Lenkijos karinių oro pajėgų Mig-29 ir keturi Jungtinės Karalystės karališkųjų oro pajėgų „Eurofighter Typhoon“. Misijoje dalyvavo maždaug 200 karių.

Jau dešimtmetį vykstanti NATO oro policijos misija Baltijos šalyse – ne tik saugumo garantas, bet ir puikus kolektyvinės gynybos įsipareigojimo pavyzdys. Per šį laiką jau 14 NATO sąjungininkų 35 kartus rotuodamiesi patruliavo Baltijos šalių oro erdvėje, kad būtų užtikrintas Lietuvos saugumas. Lietuva yra pasiruošusi suteikti visą reikiamą priimančiosios šalies pagalbą atvykstantiems sąjungininkų kontingentams.

Nuo rugsėjo 1 d. Baltijos šalių oro erdvėje, siekiant sustiprinti jos apsaugą, taip pat patruliuos Vokietijos kariai – iš Estijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Amaryje, o Nyderlandų – iš Lenkijos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Malborke.