Pasiūlymų, kaip turėtų atrodyti paminklas „Tautos Laisvė“, laukiama iki sausio 5-osios.

Anot savivaldybės pranešimo, šįkart tikimasi didesnio kūrėjų aktyvumo.

Pirmasis paminklo idėjos konkursas neįvyko. Tuomet sulaukta 13 pasiūlymų ir jie visi atmesti.

„Neįvykęs konkursas irgi yra rezultatas – dabar aišku, ko tikrai neturėtų būti. Manau, tada nebuvo iki galo suprasta užduotis“, – teigė Prisikėlimo aikštės rekonstrukcijos projekto autorius architektas Vytenis Rudokas.

Anot jo, dabar užduotis suformuluota aiškiau – reikia monumentalaus vertikalaus meninio akcento, paminklo, kuris deramai užbaigtų kuriamą Prisikėlimo aikštės ansamblį.

„Ir mano, kaip to ansamblio autoriaus, nuomonė tvirta – čia turi būti obeliskas, vertikalus smailėjantis elementas“, – tvirtino architektas.

Jis yra numatęs, kad obelisko aukštis turėtų būti 20–25 metrų, o sprendimai galėtų būti įvairūs: obeliskas su skulptūra, su semantiniais, istoriniais ženklais (Vytis, Gedimino stulpai ir t.t.) arba asketiškas, kada pats obeliskas su ženklais, įrašais ar išskirtomis briaunomis yra kaip skulptūra.

V. Rudoko teigimu, paminklas turi pasakoti ir priminti asmenybes bei istorinius įvykius, susijusius su tautos laisvės kovomis.

Per konkursą bus renkama ir perkama tik paminklo idėja bei projektas. Vėliau, pasirinkus projektą, bus skelbiamas kitas konkursas, susijęs su jo įgyvendinimu.

Viena Prisikėlimo aikštės pusė jau rekonstruota, ji skirta aktyviai veiklai, didžiuliams renginiams, šventėms. Paminklas stovėtų dabar tvarkomoje reprezentacinėje aikštės dalyje, skirtoje istorinei atminčiai, susikaupimui.

Numatytas konkurso prizinis fondas – 11 tūkst. eurų. Pirmosios vietos laimėtojui atiteks 4,5 tūkst., antrosios – 3 tūkst., trečiosios – 2,5 tūkst. eurų, numatytos ir dvi paskatinamosios premijos.