Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys pirmadienį lankosi Respublikinėje Šiaulių ligoninėje. Jo vizito tikslas aptarti situacijos šioje gydymo įstaigoje po to, kai, įtariama, dėl mobingo nusižudė gydytoja, rašė BNS.

Ministras per savo vizitą susitikinėjo su Šiaulių ligoninės medikais. A. Dulkys teigė, kad suplanuoto laiko neužteko, jis planuoja dar pirmadienį sugrįžti į ligoninę.

„Ne vienas jų sakė: „dabar nešiojuosi negerumą širdyje, nes mačiau, kas darosi su mūsų šviesios atminties gydytoja, bet nieko nepadariau. Aš tai mačiau kelis metus, bet nieko nepadariau“, - sakė A. Dulkys.

Pasak ministro, per susitikimus buvo diskutuojama, ką galima daryti tokioje situacijoje.

„Kolegos, bendradarbiai, nesijaučia, kad jie turėtų įrankių, kuriais, matydami negerovę, galėtų kažką pakeisti. Turbūt tų įrankių reikia visiems“, - kalbėjo A. Dulkys.

Antradienį į ligoninę atvyks ir Pokyčių iniciavimo grupė.

Problemos ilgalaikės

Ministras sakė norėjęs iš medikų sužinoti, ar susidariusi situacija yra pandemijos, karantino pasekmė. Dauguma medikų jam pasakė, kad galbūt tai paaštrino situaciją, bet problemos yra ilgalaikės.

„Vienas iš gydytojų labai vaizdingai pasakė: „mums, medikų bendruomenei, trūksta supratimo, kas yra mobingas. Aš galiu identifikuoti bet kokią žmogaus ligą, galiu jį reanimuoti, bet aš nežinau, kaip elgtis su mobingu. Aš pats kaip gydytojas iki galo nežinau, koks skirtumas tarp reiklumo ir tarp mobingo“, - pasakojo A. Dulkys.

„Man atrodo, kad įstaigos vadovo nušalinimas, kai mes kalbama apie savižudybę arba apie mobingą, yra tik dalelė, kuo mes galime prisidėti prie objektyvaus tyrimo. Ta kelionė matyt gali nuvesti į pačius įvairiausius sprendinius, nes, mano žiniomis, savo darbą dirba Valstybinė darbo inspekcija (VDI), Generalinė prokuratūra, yra mano sudaryta galimo tarnybinio pažeidimo tyrimo komisija, o rytoj atvyksta Pokyčių iniciavimo grupė, kurios tikslas yra analizuoti procesus, ir pasistengti padėti ligoninei“, - sakė A. Dulkys.

Ministras pažymėjo, kad yra kilusi ir reputacinė problema.

„Visoje šitoje istorijoje dar yra ir pacientai, kurie taip pat su nerimu stebi visą istoriją. Tai yra didžiulė organizacija, kurioje dirba keli tūkstančių žmonių. Kai kurie jų sako, kad mes pirmą kartą girdime, apie ką čia eina kalba. Kiti, atvirkščiai, sako, kad labai gerai, kad atvažiuoja Pokyčių grupė, mes turėsime jai ką papasakoti“, - sakė A. Dulkys.

Per vizitą ministras buvo susitikęs ir su iš gyvenimo pasitraukusios medikės broliu. Jis sakė per susitikimą pasidalinęs informacija, kokie yra daromi tyrimai.

Siūlo atsisakyti stereotipo, kad medikams nereikia pagalbos

Ministras sako, kad reikėtų atsisakyti stereotipo, kad medikams nereikalinga psichologinė pagalba.

„Turime suprasti, kad žmonės, kurie kiekvieną dieną susiduria su kitų žmonių mirtimis, jie taip pat patiria didžiulį stresą, ir jiems yra reikalinga pagalba“, - kalbėjo A. Dulkys.

Ministras taip pat pažymėjo, kad kiekviena savižudybė yra ne momentinis sprendimas, o daugialypis procesas.

„Tai paprastai trunka labai ilgą laiko tarpą. Bent jau, kiek aš žinau, tiek suicidologai, tiek psichologai, turi daugybę rekomendacijų. Turėtume neromantizuoti tokių dalykų. Turėtume suprasti, kad visa tai, kas vyksta aplink šitą istoriją, stebi ne vienas žmogus, kuris galbūt yra ant kažkokios ribos. Mūsų žinutė turėtų būti: sustokite, taip nesielkite. Turime surasti sprendimus, įrankius. Tai nėra geras sprendimas tokiu būdu spręsti savo problemas. Sprendimas – komanda, bendražygiai, organizacija, nes nei jūs, nei mes, kurie šiandien atvykome, realiai šitai organizacijai nepadėsime. Jai galės padėti tik patys žmonės, jeigu jie padarys išvadas iš šitos istorijos“, - kalbėjo A. Dulkys.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

Penktadienį prokuratūra pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo Šiaulių medikės privedimo prie savižudybės ir dokumentų klastojimo.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėse dirbusi jauna medikė nusižudė prieš kelias savaites. Anot žiniasklaidos, tragedija galėjo įvykti dėl mobingo darbo vietoje.

Gydymo įstaigos atstovai teigė, kad Anesteziologijos ir intensyvios terapijos centre nuo 2014 metų rugpjūčio dirbusi anesteziologė-reanimatologė buvo atleista iš darbo dėl šiurkštaus pažeidimo gegužės 6 dieną.

Praėjusią savaitę ministras nuo pareigų nušalino Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovą Remigijų Mažeiką, kol baigsis tyrimas dėl galbūt padaryto pažeidimo.

Galimą R. Mažeikos darbo pareigų pažeidimą tirs specialiai tam sudaryta ministerijos komisija, jai vadovauja ministerijos patarėja Eglė Butkevičienė. Ji savo išvadą turi pateikti vėliausiai po 30 dienų.

Padėtį ligoninėje aiškinasi ir A. Dulkio sudaryta Pokyčių inicijavimo grupė, ji iki rugpjūčio 1-osios turės parengti siūlymus, „kokiose srityse ir kokie veiksmai turi būti atlikti, siekiant užtikrinti saugią darbo aplinką bei darbuotojų psichologinę gerovę“.

Anot SAM pranešimo, Pokyčių inicijavimo grupė birželio 1–2 dienomis planuoja susitikti su Respublikinės Šiaulių ligoninės bendruomene. Numatomi pokalbiai su administracija, vidurinės grandies vadovais bei atskirų skyrių, skirtingas pozicijas užimančiais darbuotojais, siekiant plačiau vertinti su emocinės aplinkos kūrimu susijusius aspektus.

„Planuojama aptarti užduočių vykdymo, darbo sąlygų, tarpusavio santykių, komunikavimo, konfliktų sprendimo, pagalbos organizavimo ir kitus iššūkius. Gautos informacijos pagrindu bus apžvelgiamos pagrindinės palankiai darbo aplinkai reikšmingos sritys iš skirtingų perspektyvų. Pokyčių grupės veikloje tokie duomenys leis identifikuoti pagrindines sritis, aspektus, kuriems grupė, įvertinusi visą turinį, galės pasiūlyti sprendinius“, – teigiama ministerijos pranešime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)