Šventiniame 777-ojo miesto gimtadienio renginyje jiems bus suteiktas Šiaulių ambasadoriaus titulas, įpareigosiantis šiuos esamus ir buvusius šiauliečius iki kito neeilinio miesto gimtadienio būti simboline vizitine Šiaulių kortele.

Taps Šiaulių ambasadoriais

„Saulės miesto spindulių“ rinkimai – pirmoji visuomeninė iniciatyva, kuria siekiama ne tik pagerbti žinomus šiauliečius, bet ir įpareigoti juos aukščiau iškelti Šiaulių vėliavą – savo darbais, kūryba nuolat priminti Saulės miestą“, - apie naują miesto tradiciją sako Šiaulių savivaldybės atstovai. Pasak jų, simboliška, kad tarp beveik dviejų šimtų kandidatų, kuriuos siūlyti galėjo visi šiauliečiai, dominavo labiau matomi žmonės – žinomi muzikos, teatro, sporto atstovai. Greta jų – nuosekliai, kantriai bei sąžiningai savo darbą dirbantys ir taip miesto žmonių palankumą pelnę medikai, pedagogai, kitų profesijų žmonės.

Iš 21 finaliniame rinkimų etape dalyvavusio kandidato tik septyniems buvo lemta tapti „spinduliais“, tačiau rezultatai rodo, kad aukštesnę vietą lentelėje tarp daugelio pavardžių lėmė tik vienas ar du balsai. Simboliška ir tai, kad tarp septynių „Saulės miesto spindulių“ – ir solidžios kūrybinės bei pedagoginės patirties sukaupęs Šiaulių miesto garbės pilietis profesorius Saulius Sondeckis, ir dar neseniai savo talentais išgarsėję ir nelengvu populiarumo bei pripažinimo keliu pradėję žengti akordeonininkas Martynas Levickis, dainų autorė bei atlikėja Ieva Narkutė.

Ir Šiauliuose, ir toli nuo jų

Maestro Sauliaus Sondeckio ryšiai su gimtuoju miestu, kurio burmistru 1925–1931 m. buvo profesoriaus tėvas Jackus Sondeckis, išlikę itin glaudūs iki šiol. Pasaulyje pripažinimą pelniusį dirigentą bei pedagogą kelias dažnai atveda į Šiaulius. S. Sondeckis buvo inauguruotas vienu pirmųjų Šiaulių miesto garbės piliečių, tapo pirmuoju Šiaulių universiteto garbės daktaru. Buvusi Šiaulių konservatorija pavadinta Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija. Daugiau kaip prieš 10 metų Šiauliuose startavo maestro įkurtas tarptautinis muzikos festivalis. „Saulės miesto spindulio“ titulas – tai šiauliečių dovana profesoriui už jo darbus Šiauliams.

Išskirtinę vietą tarp septynių „Saulės spindulių“ užima teatro režisierė, nuo 1982 m. JAV gyvenanti Nataša Ogaj-Ramer. Režisierė Šiaulių dramos teatre dirbo tik šešerius metus – 1969–1975 metais, iš jų trejus metus buvo vyriausioji teatro režisierė. Jos režisūrinį darbą Šiaulių teatro senbuviai dažnai prisimena kaip Natašos Ogaj laikotarpį – jo metu režisierė pastatė septynis spektaklius. Dar kartą į Šiaulių dramos teatrą su nauju pastatymu Nataša Ogaj-Ramer grįžo 2011 metais, teatrui minint 80-metį – ta proga režisierė buvo subūrusi tikrą teatralų žvaigždyną.

„Saulės miesto spinduliu“ tapęs Šiaulių Jovaro progimnazijos lietuvių kalbos mokytojas Jurgis Rimvydas Žuklija – ne tik gimtosios kalbos puoselėtojas bei jaunosios kartos ugdytojas. Šiaulietis už neatlygintiną kraujo donorystę yra apdovanotas aukščiausiu apdovanojimu – jam suteiktas Lietuvos garbės donoro vardas. J. R. Žuklija savo kraują jo pristigusiems žmonėms dovanoja  jau beveik penkis dešimtmečius.

Šiaulių berniukų ir jaunuolių choro „Dagilėlis“ meno vadovas bei dirigentas, Šiaulių „Dagilėlio“ dainavimo mokyklos direktorius Remigijus Adomaitis – ne tik jaunųjų miesto dainorėlių ugdytojas, šiam darbui paskyręs daugiau kaip du dešimtmečius. „Saulės miesto spinduliu“ tapęs muzikos pedagogas – daugelio konkursų, festivalių, švenčių dalyvis, kartu su savo vadovaujamu „Dagilėliu“ pelnęs daugybę apdovanojimų. Ne kartą, stovėdamas prie dirigento pulto įvairių švenčių, renginių metu, R. Adomaitis atstovavo Šiauliams, buvo Pasaulio lietuvių dainų šventės vyriausiasis dirigentas, Lietuvos dainų šventės „Būties ratu“, Lietuvos Tūkstantmečio dainų šventės „Amžių sutartinė“, Lietuvos moksleivių dainų šventės „Mūsų vardas – Lietuva“ vyriausiasis dirigentas.

Dizainerį, daugelio mažosios Šiaulių architektūros projektų autorių, kultūros istoriką bei kraštotyrininką Vilių Puroną, nuo šiol – ir „Saulės miesto spindulį“, šiauliečiai geriausiai pažįsta iš jo neretai kontroversiškais pavadinamų kūrybinių sumanymų – iš cinkuotos skardos lakštų sukurti stilizuoti gyvūnai, medžiai ar abstrakčios kompozicijos matomos daugelyje miesto erdvių. Vienas didžiausių tokių kūrinių – prie Talkšos ežero stovinti didžiulė lapė.

Patys jauniausi „Saulės miesto spinduliai“ – Šiauliuose augusi dainų autorė bei atlikėja Ieva Narkutė bei akordeono virtuozas Martynas Levickis. Muzikų šeimoje (mama – muzikos teoretikė, tėvas – chorvedys) talentą ugdžiusi I. Narkutė Lietuvai akimirksniu tapo žinoma kaip baladės „Raudoni vakarai“, skambėjusios filme „Tadas Blinda. Pradžia“, autorė ir atlikėja. Savo kūryba atlikėja pasveikins ir 777-ojo Šiaulių gimtadienio baigiamojo koncerto žiūrovus.

S. Sondeckio menų gimnazijos akordeono pedagogės Marytės Markevičienės auklėtinis Martynas Levickis – jau žinomas pasaulyje akordeono virtuozas, baigęs Londono Karališkąją konservatoriją, daugiau kaip dešimt metų skinantis aukščiausio lygio įvairių konkursų apdovanojimus, pavergęs Lietuvos publiką „Lietuvos talentų konkurse. Pirmieji jo talentą įvertino šiauliečiai.

Šiaulių merui miestas – pirmiausia jo žmonės 

Pasak Šiaulių mero Justino Sartausko, kiekvienas miestas yra žinomas savo ekonominiais pasiekimais, architektūra, geografine padėtimi, bet pirmiausia – savo žmonėmis, kuriančiais miesto dabartį ir ateitį. Taip pat ir 777-ąjį gimtadienį švenčiantys Šiauliai – miestą garsina čia gyvenantys žmonės: žymūs sportininkai, menininkai, kitose mažiau pastebimose srityse dirbantys ir kuriantys darbštūs bei kūrybingi šiauliečiai. Miesto savivaldybė, jau antrą dešimtmetį kasmet rinkdama miesto garbės piliečius, siekia skirti daugiau dėmesio tiems, nuo kurių labai priklauso gyvenimo kokybė mūsų mieste, kurie praturtina mūsų gyvenimą kitokiomis spalvomis. Gyvuoja ir kita graži iniciatyva – metų šiaulietės rinkimai.

Saulės miesto spindulių rinkimai – nauja idėja, kurios esmė – suteikti galimybę pačiai bendruomenei įvertinti labiausiai matomus šalia dirbančius, kuriančius šiauliečius. Dažniausiai savo srityje jie yra pelnę pagarbą, pasitikėjimą, yra populiarūs, tačiau platesniu mastu – mažai žinomi. Ypatingai visuomenininkai, dirbantys altruistinį darbą. Šiais rinkimais siekiama parodyti tokių šiauliečių – buvusių ar esamų – nuopelnus, padedančius Šiauliams kurti patrauklesnio, gražesnio miesto įvaizdį. Iš septynių Saulės miesto spindulių – tik trys dabartiniai šiauliečiai. Kiti čia gimė, gyveno, dirbo, arba kūrė, tačiau šia savo gyvenimo atkarpa atidavė Šiauliams tokią duoklę, kad jų pavardės, darbai ir dabar siejami su Šiauliais. Mes visada didžiuojamės tokiais žmonėmis, kurie nešasi Šiaulių vardą kartu su savo pasiekimais.