Britų mokslininkai sukūrė naują, jautresnį PGR testą. Šis nustato, ar žmonės, kurių testas dėl COVID–19 teigiamas – vis dar gali perduoti virusą aplinkiniams.

„Įprastas PGR testas yra kaip molekulinis kopijavimo aparatas – ieško viruso genetinės medžiagos. Bet toks testas neskiria viruso, kuris yra aktyvus nuo viruso, kuris liko po užsikrėtimo. Mūsų tekstas yra kitoks – jis ieško viruso, tik kai jis aktyviai dalijasi ir gali būti perduodamas“, – teigė mokslininkė Lorna Harries.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja – pandemija nesibaigia. Iki pavasario koronaviruso omikron atmaina gali užsikrėsti daugiau nei pusė Europos.

Štai Jungtinė Karalystė būgštauja, kad liks be didelės darbo jėgos, jei sergantys ilgai izoliuosis. Tad izoliacija anglams jau trumpinama iki 5 dienų.

„Duomenys rodo, kad 2/3 teigiamų atvejų 5 dienos pabaigoje nebėra užkrečiami. Todėl trumpiname izoliaciją Anglijoje iki 5 dienų. Žmonės galės pasitikrinti 2 kartus prieš išeidami iš izoliacijos. O 6 dieną jau pradėti dirbti “, – kalbėjo Jungtinės Karalystės sveikatos reikalų sekretorius Sajid Javid.

Šis testas galbūt praverstų testuojant pažeidžiamus asmenis uždarose priežiūros įstaigose.

„Per pandemiją daugelis mirčių fiksuotos globos namuose, kur yra vyresnio amžiaus žmonių su silpstančiu imunitetu. Manau, kad ten šis mūsų testas būtų naudingas“, – teigė mokslininkė L. Harries.

Mokslininkai pripažįsta – pakanka ir paprastų PGR testų. Ir šis naujas vargu, ar padarys revoliuciją.

„Nematau šio PGR testo vertės, manau, kad užtenka įprastinių testų. Jie yra pakankamai geri“, – naujieną vertino Voriko universiteto medicinos mokyklos viceprezidentas Lawrence Young.

O štai JAV dėl sergančiųjų šuolio prezidentas Joe Bidenas paskelbė, kad šalis padvigubins, iki milijardo, amerikiečiams siunčiamų į namus greitųjų testų skaičių, taip pat dislokuos karius ligoninėse, kur jau trūksta slaugytojų.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: