„Vaizdas buvo siaubingas – jai visa galva buvo sudaužyta, net smegenys buvo „išbėgusios“, veidas ir kūnas subadytas, tokių vaizdų net per siaubo filmus nepamatysi“, – dėl patirto šoko žmonės dar negali atsigauti iki šiol.

Netoli Kaišiadorių esančio ramaus Žaslių miestelio gyventojai iki šiol aptarinėja šią skaudžią tragediją – žmonės dar ir dabar negali patikėti, kad tai įvyko šalia jų. Tačiau sako, jog šios nelaimės gal ir buvo galima tikėtis – savo motiną nužudė sunkia psichikos liga sergantis sūnus, kuris jau anksčiau buvo gydomas Rokiškio psichiatrijos ligoninėje.

Į ją vyras buvo paguldytas prieš keletą metų, kai paveiktas ligos žiauriai sumušė savo motiną.

„Ir tai nebuvo pirmas kartas – ne kartą jos klausiau, kodėl ji taikstosi, bet, žinote, ji buvo motina, tai buvo vienturtis jos sūnus, kad ir ką jis bepadarydavo, ji vis tiek jį mylėjo“, – kalbėjo viena miestelio gyventoja.

„Klausdavau, ar viskas gerai, ar sūnus neskriaudžia, bet ji tik nuleisdavo galvą, tyliai pasakydavo, jog viskas gerai, – supratau, kad nenorėjo apie tai kalbėti“, – antrino kitas nužudytosios kaimynas.

„Kol sūnus gerdavo vaistus, viskas būdavo gerai – ir namus suremontavo, ir automobilį turėjo, tikrai geras žmogus, visiems padėdavo, kas tik paprašydavo, tokia buvo ir jo motina“, – po skaudžios tragedijos kalbėjo kita kaimynė.

Žasliuose bene visi žinojo, kad nužudytosios sūnus buvo gydytas Rokiškyje – priverčiamųjų medicinos poveikio priemonių tyrimą jam dar 2019 m. pradžioje buvo paskyręs teismas. Čia vyras praleido daugiau kaip metus, o 2020-ųjų rugsėjį teismo sprendimu buvo išleistas tęsti gydymo į namus. Tiesa, jo grįžimui prieštaravo šiam atstovauti paskirtas valstybės advokatas, bet visi skundai buvo atmesti – sunkia liga sergančiam vyrui skirtas ambulatorinis gydymas pagal gyvenamąją vietą.

Nepraėjo nė metai, kai šis gydymas buvo pakeistas į medicininį stebėjimą – vyras buvo įpareigotas vartoti medikų paskirtus vaistus, taip pat reguliariai atvykti pas gydytoją į Kaišiadoris.

„Tai nebuvo pirmas kartas, kai jis buvo gydomas Rokiškyje – tik po šios baisios tragedijos sužinojome, kad čia jis buvo atvežtas net keletą kartų – 2016 ir 2017 metais, tačiau greitai būdavo išleidžiamas tęsti gydymo į namus, – pasakojo vienas Žasliuose sutiktas vyras. – Žinoma, medikai sprendžia, ką reikia daryti, bet jeigu jis būtų griežčiau stebimas ar nuolat gydomas, galbūt apie tai šiandien nekalbėtume.“

Nužudytosios sūnėnas neslėpė, kad pats savo tetos sūnų parvežė iš Rokiškio psichiatrijos ligoninės.

„Jeigu neklystu, jis ten prieš pusantrų metų ten buvo gydomas – praleido daugiau kaip metus, paskui pats jį parvežiau, jo motina buvo pati pasirašiusi pasižadėjimą, kad rūpinsis sūnumi, taip pat prižiūrės, kaip šis geria medikų paskirtus vaistus“, – sakė vyras.

Jis neslėpė, kad tetos namuose lankydavo gana dažnai – kiekvieną savaitę, kartais net keletą kartų.

„Gražiai gyveno ir galėjo toliau gyventi – teta prieš keletą metų buvo išsigydžiusi vėžį, daugiau nesiskundė sveikata, buvo energinga ir darbšti, kam reikėdavo, visiems miestelyje padėdavo, bet atsitiko, kas atsitiko, – sakė jis. – Būtų sveiko proto, galėtume jį kaltinti, bet dabar gi – kūnas jo, o galva darė visai ką kita.“

Anot nužudytosios sūnėno, motiną itin žiauriai nužudęs sūnus greičiausiai negerdavo vaistų: „Jam reikėjo nuolat gerti vaistus, medikai sakė, kad liga yra neišgydoma, o tik apgydoma – nors vaistai buvo išrašomi, motina juos nupirkdavo, net prižiūrėjo, jog jis vaistus gertų, bet jis įsidėdavo į burną, o nuėjęs į tualetą išspjaudavo į klozetą.“

Be to, giminaitis pažymėjo, kad pastaruoju metu tetos sūnų matydavo apsvaigusį nuo alkoholio: „Aišku, daug negerdavo, bet išgėrinėdavo – tai alaus, tai viskio, ir tą vakarą buvo išgėręs; kai policija atvažiavo į namus ir jį sulaikė, buvo nustatytas 1,4 promilių girtumas.“

„Tą vakarą aš jį buvau sutikęs prie parduotuvės, kuri yra visai šalia jo namų, – jau tada mačiau, kad jam kažkas negerai, atrodė kaip nesavas, nors ir aiškiai bendravo, dar persimetėme keliais žodžiais, o kad taip jis pasielgs, niekada nebūčiau pagalvojęs, nors ir žinojau, jog serga ir yra smurtavęs prieš motiną“, – kalbėjo nužudytosios kaimynas.

Kas tą vakarą dėjosi nužudytosios namuose, dar aiškinasi policijos pareigūnai, tačiau Žasliuose kalbama, kad vėlyvą vakarą kai kurie žmonės girdėjo, kaip moteris šaukėsi pagalbos, tik į jos šauksmą niekas taip ir nesureagavo.

„Man atrodo, kad ji jautė, jog tai paskutinioji jos naktis – vakare paskambinusi vienai pažįstamai sakė, jog turbūt tai yra paskutinis kartas, kai ji tvarko savo sodybą, sodina daržoves“, – kalbėjo kita kaimynė.

Kad sūnus itin žiauriai nužudė savo motiną, policijai telefonu buvo pranešta ne iš Žaslių – jiems paskambino vienas įtariamojo žudiko draugas, tuo metu viešėjęs Didžiosios Britanijos sostinėje Londone.

„Jam paskambinęs tetos sūnus pasakė, kad nužudė savo motiną, prašė atvažiuoti ir padėti „pakavoti“ jos kūną, – pasakojo sūnėnas. – Jis manė, kad draugas yra Kaune, bet šis buvo išvykęs į Londoną, todėl iš karto paskambino į policiją ir pasakė, ką girdėjo – jis net nežinojo tetos pavardės, tik pasakė, kad viskas įvyko Žaslių miestelyje, Vilniaus gatvėje, net namo numerio nežinojo. Ir policija sureagavo – jį sulaikė iš karto, kai atvažiavo, jis visas kruvinas išėjo į gatvę.“

Anot jo, tuo metu namai buvo remontuojami ir kad į kambarį nesinešiotų žemės, prieangyje nužudytosios sūnus buvo patiesęs linoleumą.

„Jis savo motiną į tą linoleumą ir suvyniojo, paskui jos kūną ištempė į lauką ir, manau, norėjo užkasti“, – siaubingą istoriją pasakojo giminaitis.

Vyras kol kas nežino, kaip sūnus nužudė motiną: „Vieni sako, kad galvą daužė plaktuku, kiti – kirviu, treti – montiruote, sunku dar pasakyti, ir tyrėjai dar negali pasakyti, laukia ekspertų išvadų.“

Anot jo, dabar į policijos areštinę uždarytas sūnus geria vaistus ir apie tai, ką padarė savo motinai, nieko neprisimena.

„Kai jo klausė, kuo daužė motiną, jis negalėjo pasakyti, sakė, kad nieko nepamena“, – teigė jis.

Dėl savo šeimos nario tyčinio nužudymo yra pradėtas ikiteisminis tyrimas, kurį atlieka Kaišiadorių policija, jį kontroliuoja Kauno apygardos prokuratūra. Teismo sprendimu įtariamasis yra suimtas trims mėnesiams, ekspertų bus prašoma atlikti psichiatrinę ekspertizę, po kurios turėtų paaiškėti, ar jis yra pakaltinamas ir gali atsakyti už savo veiksmus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)