Tokios aplinkybės paaiškėjo Vilniaus apygardos teisme, kuris trečiadienį baigė nagrinėti savo kūdikį nužudžiusios motinos baudžiamąją bylą, – teisėjas Ugnius Trumpulis paskelbė, kad 37 metų vilnietė, kurios duomenys, siekiant apsaugoti kitus jos nepilnamečius vaikus, negali būti skelbiami, už grotų turės praleisti 8 metus. Tai – švelniausia įstatyme numatyta bausmė, ją teismui siūlė skirti ir valstybinį kaltinimą palaikęs prokuroras.

Išklausyti nuosprendžio moteris neatvyko, jai iki teismo verdikto įsiteisėjimo uždrausta išvykti iš gyvenamosios vietos ribų. O kai nuosprendis įsiteisės, nuteistoji bus pasiųsta bausmės atlikti į Panevėžio pataisos namus.

Skirdamas bausmę teismas atsižvelgė ne tik į nusikaltimo padarymo aplinkybes, bet ir kaltinamosios elgesį – tiek ikiteisminio tyrimo, tiek teisminio nagrinėjimo metu moteris pripažino kaltę ir gailėjosi dėl tokio savo elgesio. Tačiau paaiškinti, kodėl nutarė atsikratyti ką tik gimusia mergaite, taip ir negalėjo.

Ši istorija paaiškėjo dar 2018 m. rugpjūčio pradžioje, kai iš Karaliaučiaus g. daugiabučio, kuriame gyveno, greitosios pagalbos automobiliu į ligoninę buvo pristatyta kraujuojanti itin sunkios būklės moteris. Ji medikams sakė, kad prieš savaitę jai buvo atliktas kriminalinis abortas – esą vaisių pašalinęs „pažįstamas medikas“ gimdoje paliko placentos dalis, todėl prasidėjo gimdos uždegimas, sepsis ir anemija.

Po kelias paras trukusio intensyvaus gydymo pacientės būklė pagerėjo, o medikai policijos pareigūnams nurodė, kad moteris neseniai yra pagimdžiusi kūdikį. Supratusi, kad niekas nebetiki istorija apie abortą, moteris prisipažino, kad daugiabučio tualete pagimdė kūdikį, o vėliau juo atsikratė.

Tiek tyrimo pradžioje, tiek teisme trijų vaikų motina sakė, kad prasidėjus gimdymui nuėjo į tualetą, čia pagimdė mergaitę ir vėliau jos galvą panardino į klozeto dubens ištekėjimo angą. Kai mažylė neberodė jokių gyvybės ženklų, moteris jį suvyniojo į rankšluostį ir nunešusi į vonios kambarį paslėpė po vonia.

Tuo metu namuose buvo tiek gimdyvės sugyventinis, tiek kiti šeimos nariai, tačiau šie nieko įtartino nepastebėjo – moteris pasiteisino, kad turi problemų „dėl moteriškų reikalų“. O tą patį vakarą naujagimės lavonėlį įdėjusi į maišą moteris nunešė į daugiabučio rūsį ir čia paslėpė. Čia jis galėjo išbūti apie savaitę, kol jo slėpimo vietos moteris ligoninėje nenurodė policijos pareigūnams.

Nagrinėjant baudžiamąją bylą paaiškėjo, kad nėštumą moteris slėpė ne tik nuo savo sugyventinio, vaikų, kitų šeimos narių ar draugų, bet ir nuo medikų. Kai pirmą kartą ji atvyko į polikliniką ir po atliktų tyrimų buvo patvirtinta, kad ši tikrai laukiasi kūdikio, moteris, anot medikų, ne apsidžiaugė, o nuliūdo – paaiškėjo, kad vykdama į gydymo įstaigą ji tikėjosi, jog jai bus padaryta vaisiaus pašalinimo operacija. Kadangi aborto jau nebuvo galima daryti, medikai pacientei nurodė atlikti kitus būtinus tyrimus, taip pat reguliariai pas juos lankytis stebėjimui.

Tačiau būsimoji gimdyvė nevykdė medikų nurodymų, todėl šie ėmė jos ieškoti, o kai su ja pagaliau pavyko susisiekti telefonu, moteris pareiškė, kad įvyko nelaimingas atsitikimas – persileidimas.

Tyrimo metu buvo apklausti ir kaltinamosios artimieji bei sugyventinis, tačiau šie tikino, jog nieko apie nėštumą nežinojo ir net neįtarė.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas konstatavo, kad motina bejėgiškos būklės naujagimę nužudė tyčia, net tada, kai jos galvą įkišo į vandenį, dar turėjo galimybę ką tik gimusią mažylę ištraukti ir išgelbėti. Teismo medicinos ekspertai konstatavo, kad nusikaltimo padarymo metu moteris suprato savo veiksmų esmę.