Į Nacionalinio diktanto finalinį turą pateko 65 geriausiai pirmajame etape pasirodę dalyviai iš visos Lietuvos. Jie diktante padarė ne daugiau kaip vieną klaidą. Teisę dalyvauti finale suteikta ir 6 užsienyje diktantą rašiusiems lietuviams, kurie padarė ne daugiau kaip dvi klaidas. Atrankiniam turui tekstą pavadinimu „Senolio pranašystė“ parašė Vytautas V. Landsbergis.

Specialiai antrajam turui vieno iš Lietuvos rašytojų sukurtas diktanto tekstas bus transliuojamas tiesiogiai per Lietuvos radiją ir Lietuvos televizijos antrąją programą. Tekstą skaitys Juozas Šalkauskas. Transliacijos pradžia – 11 valandą. Iškart po transliacijos tekstą bus galima pasitikrinti. Jis pasirodys interneto portaluose lrt.lt bei atgimimas.lt.

Iškilminga nugalėtojų apdovanojimų ceremonija vyks tą pačią dieną Vilniaus rotušėje. Pradžia – 16 valandą. Bus apdovanoti raštingiausieji ir paskelbtas gražiausias lietuviškas žodis.

Nacionalinio diktanto nugalėtojas bus apdovanotas Mokslo ir enciklopedijų leidybos instituto įsteigtu prizu – Visuotinės lietuvių enciklopedijos komplektu. Lietuvos radijas ir televizija įsteigė specialius prizus, kurie bus įteikti trims finalininkams – vyriausiam, jauniausiam ir regėjimo negalią turinčiam konkurso dalyviui, kuris diktantą rašė Brailio raštu.

Dėl gražiausio lietuviško žodžio titulo rungsis interneto portalų lankytojų ir savivaldybėse rašiusių žmonių išrinkti žodžiai. Gražiausią žodį nugalėtojų apdovanojimo iškilmėse paskelbs poetas Justinas Marcinkevičius.