DELFI tyrimo metu iš Krašto apsaugos ministerijos (KAM) Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento, Lietuvos Vyriausybės kanceliarijos bei kitų šaltinių gauta informacija rodo, kad tokiuose susitikimuose būdavo ne tik aptarinėjama KAS pirkimų planai, bet ir ieškoma užtarimo konkrečių verslo įmonių teiktiems pasiūlymams.

Pats V. Sutkus nėra registruotas lobistas. Oficialiai, be pareigų Lietuvos verslo konfederacijoje, viešai Registrų centre nurodoma jo darbovietė yra UAB „Bonum partners“, užsiimanti konsultacijų paslaugomis.

V. Sutkus yra vienintelis šios įmonės akcininkas ir generalinis direktorius. „Sodros“ duomenimis, bendrovė turi vieną darbuotoją. Metinė įmonės apyvarta portale Rekvizitai.lt nurodoma tarp 50 ir 100 tūkstančių eurų per metus.

Anksčiau V. Sutkus yra dirbęs koncerno „MG Baltic“ korporatyvinių reikalų direktoriumi, o šiam koncernui privatizuojant alkoholinių gėrimų gamyklą „Stumbras“, V. Sutkus buvo tuometinio prezidento Rolando Pakso visuomeniniu patarėju ekonomikos klausimais. Iš šių pareigų V. Sutkus pasitraukė, vos „Stumbras“ atsidūrė „MG Baltic“ rankose.

Klausimas dėl V. Sutkaus vizitų į aukštus KAS pareigūnų kabinetus iškilo po to, kai paaiškėjo, kad LVK prezidentas tarpininkavo kandidatui į prezidentus Gitanui Nausėdai susitinkant su Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Jonu Vytautu Žuku.

Kilus skandalui dėl nutylėto susitikimo, šalies Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė pasitikinti generolu J. V. Žuku, tuo tarpu krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis apgailestavo, kad „kariuomenė buvo įtraukta į politiką“.

Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio, kuris yra ir kandidatas į prezidentus šiuo metu vykstančioje rinkimų kampanijoje, patarėjas nacionalinio saugumo ir gynybos klausimams Arnoldas Pikžirnis tokią situaciją pavadino „keliančia abejonių“.

Savo ruožtu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas, o tuo pačiu metu ir kandidato S. Skvernelio rinkimų štabo vadovas Vytautas Bakas pareiškė kviesiąs kariuomenės vadą į komiteto posėdį – „paaiškinti, apie ką buvo kalbama susitikime su Sutkumi ir Nausėda“.

Pas generolą – su Izraelio verslininkų pasiūlymu

„Praktika, kai asocijuotų struktūrų atstovai lobuoja konkrečių įmonių ar konkrečių asmenų interesus, neatrodo suderinama su jų deklaruojamomis nuostatomis. Tokia situacija kelia abejonių ir, matyt, čia turėsime svarstyti dėl papildomo reglamentavimo, kad ateityje tokie atvejai nebūtų toleruojami“, – DELFI sakė A. Pikžirnis.

Anot politiko, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje neseniai svarstant Lobizmo įstatymo pataisas, ten dalyvavęs ponas Sutkus atkakliai siekė, kad LVK nariams šiame įstatyme būtų pritaikyta išimtis, ir jie neprivalėtų deklaruoti savo viešų ir privačių interesų bei nurodytų tarpusavio verslo ryšių.
Arnoldas Pikžirnis

„Tuomet aš tiesiai šviesiai paklausiau, kaip turėčiau atskirti, kuomet Sutkus ateina į posėdį kaip LVK prezidentas, atstovaujantis visus šios asociacijos narius ir jų interesus, ir kuomet ponas Sutkus yra konkrečios verslo įmonės ar atskirų verslininkų atstovas“, – DELFI teigė Vyriausybės vadovo patarėjas A. Pikžirnis.

DELFI žiniomis, A. Pikžirnio minimas atvejis buvo 2017 metų kovo 14 dieną, kai V. Sutkus atvyko pas generolą J. V. Žuką derinti būsimo susitikimo su Izraelio kompanija „Israel Aerospace Industries LTD“.

Pastarieji Lietuvos kariuomenei norėjo įsiūlyti savo gamybos kovos sraigtasparnių.

Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) duomenimis, tokia kompanija nėra registruota Lietuvos Respublikos viešųjų pirkimų tiekėjų registre.

Tai, kad V. Sutkus yra lankęsis pas jį su Izraelio verslininkais, DELFI yra patvirtinęs ir pats J. V. Žukas.

„Sutkus yra ir prieš tai čia lankęsis, ir su Izraelio verslininkų delegacija, yra teikęs pasiūlymą gynybos klausimais, ir aš paskui pasakiau, kad, vienu žodžiu, visa tai sprendžia ministerija, premjeras ir taip toliau“, – neseniai DELFI kalbinamas sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

DELFI turimais duomenimis, dėl Izraelio verslininkų V. Sutkus su generolu J. V. Žuku yra susitikęs net du kartus: 2017 metų kovo 14 dieną – kai derino dėl susitikimo, ir 2017 metų kovo 21 dieną – kai įvyko pats susitikimas.

„Čia ištisai eina pasiūlymai gi! Kai yra kažkokie tai įsigijimai – amunicijos ar ginkluotės, tai delegacijos čia lankosi ištisai“, – taip, kalbėdamas apie V. Sutkaus atvestus verslininkus, DELFI yra sakęs pats generolas J. V. Žukas.

Dar vienas V. Sutkaus susitikimas su J. V. Žuku yra buvęs 2017 metų spalio 11 dieną. Pateiktais duomenimis, tą kartą „V. Sutkus susitiko su kariuomenės vadu ir aptarė krašto apsaugos aktualijas“.

Tačiau tai nebuvo vieninteliai susitikimai, kai V. Sutkus, kuris, kaip minėjome, nėra oficialiai registruotas lobistas, atstovavo vienos konkrečios verslo įmonės – „Israel Aerospace Industries LTD“, kuri net nėra Lietuvos verslo konfederacijos narė, interesus.

Iš generolo kabineto – į ministerijos koridorius

DELFI tyrimo metu išsiaiškino, kad iš generolo J. V. Žuko kabineto V. Sutkaus atstovaujamų verslininkų protekcijų paieškos nusidriekė į Lietuvos krašto apsaugos ministeriją (KAM). Čia 2017 metų kovo 22 dieną, t. y. jau sekančią dieną po susitikimo pas generolą J. V. Žuką, V. Sutkų ir jo atsivestus Izraelio verslininkus priima krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas.

Šiame susitikime su „Israel Aerospace Industries LTD“ atstovais dalyvavo ir premjero patarėjas A. Pikžirnis.

DELFI kalbintas A. Pikžirnis tai patvirtino ir pats.

„Susitikimai su gynybos pramonės įmonėmis yra normalus bendravimo tarp valstybės KAS ir verslo formatas. Tokių susitikimų iniciatoriai paprastai būna užsienio valstybių ambasados, mūsų ambasados užsienyje – taip pat. Aš žinojau apie tai, kad susitikime bus minėtos kompanijos verslininkai, tačiau nustebau, pamatęs, kad juos atlydėjo, o kaip jūs sakote – ir organizavo tą susitikimą, ponas Sutkus. Nes tuomet tai atrodė kaip tarpininkavimas konkrečios įmonės, ir tikrai ponas Sutkus ten neatrodė kaip Lietuvos verslo atstovų tarpininkas. Tiesą sakant, būčiau beveik galėjęs lažintis, kad ponas Sutkus yra oficialiai registravęsis lobistų registre“, – teigė A. Pikžirnis.
Aš žinojau apie tai, kad susitikime bus minėtos kompanijos verslininkai, tačiau nustebau, pamatęs, kad juos atlydėjo, o kaip jūs sakote – ir organizavo tą susitikimą, ponas Sutkus.
A. Pikžirnis

Tačiau minėtas V. Sutkaus susitikimas su viceministru G. Jeglinsku nebuvo vienintelis. DELFI žiniomis, dar vienas V. Sutkaus ir viceministro G. Jeglinsko susitikimas įvyko 2018 metų kovo 26 dieną. Šiame susitikime taip pat dalyvavo ir Gynybos resursų agentūros prie KAM direktorius Sigitas Dzekunskas. Pastarasis buvo ką tik paskirtas į šias pareigas po laimėtos atrankos.

Įdomiausia, kad susitikimas vyko ne Krašto apsaugos ministerijoje. Šįkart į Lietuvos verslo konfederacijos inicijuotą susitikimą vyko patys aukšti ministerijos pareigūnai. Tai oficialiai buvo įvardinta kaip „krašto apsaugos sistemos pirkimų reformos ir pirkimų planų LVK nariams pristatymas“.

Dar vienas leidimas į Krašto apsaugos ministeriją V. Sutkui buvo išduotas 2018 metų gruodžio 17 dieną. Tądien, kaip nurodoma, „ministerijoje vyko verslo bendruomenei skirtas viešas Gynybos resursų agentūros renginys apie krašto apsaugos sistemos pirkimus“.

Vieną kartą V. Sutkus yra susitikęs ir su krašto apsaugos viceministru Edvinu Kerza – 2017 metų spalio 31 dieną, „aptarti KAS/GRA technologinių pirkimų politikos“.

Susitiko ir su Skverneliu

Atviros durys LVK prezidentui V. Sutkui yra ne tik į ministerijas, bet ir į pačią Vyriausybę. DELFI kalbintas Lietuvos kariuomenės vadas J. V. Žukas yra teigęs: „Ponas Sutkus gi, matėm, ištisai vaikščioja pas Premjerą. Jie ten ištisai kalbasi, ir taip toliau. Tai kaip dabar tą traktuot? Tai čia dabar mes trise kalbėjom, bet tai čia buvo toks susitikimas; bet tai Sutkus daug kartų yra lankęsis pas Premjerą, tai gal reikia irgi paklaust, kaip kas ir pas ką jis ten lankosi?“

Kaip DELFI informavo Ministro Pirmininko S. Skvernelio patarėjas Tomas Beržinskas, „premjeras bendrauja su visų be išimties verslą vienijančių asociacijų vadovais bei atstovais, tai – jo tiesioginis darbas. Lygiai kaip ir bendravimas su skirtingų sričių darbuotojus vienijančių organizacijų, taip pat profesinių sąjungų, vadovais ar atstovais“.
Valdas Sutkus, Saulius Skvernelis

„Per dvejus su puse metų, kuomet eina Ministro Pirmininko pareigas, savo kabinete Saulius Skvernelis yra bendravęs su Lietuvos verslo konfederacijos prezidentu V. Sutkumi du kartus. Pokalbio temos – darbuotojų ir darbdavių sąlygų gerinimas, Vyriausybės inicijuotas Nacionalinis susitarimas dėl šalies pažangai būtinų reformų. Apie tai buvo skelbiama Ministro Pirmininko darbotvarkėje bei Vyriausybės interneto svetainėje. Bendrų oficialių premjero susitikimų, kuriuose be V. Sutkaus dalyvavo kiti LVK nariai arba kitų verslo struktūras vienijančių organizacijų vadovai, būta ir daugiau: Vyriausybėje, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje, Seime ir pan. Premjeras yra epizodiškai dalyvavęs LVK surengtame kongrese, kur jam buvo įteiktas apdovanojimas, taip pat LVK surengtame Kalėdų vakare“, – teigiama raštu atsiųstame T. Beržinsko atsakyme apie S. Skvernelio susitikimus su V. Sutkumi.

Tačiau DELFI paprašius pateikti visų V. Sutkaus vizitų į Vyriausybę skaičių nuo šios Vyriausybės darbo pradžios iki dabar, T. Beržinskas teigė, kad „remiantis Bendrojo duomenų apsaugos reglamento nuostatomis Vyriausybės kanceliarija neturi pagrindo teikti tokios informacijos užtikrinant duomenų subjektų teises į asmens duomenų apsaugą. Be to, Jūsų minima informacija nebuvo renkama kaip informacija, susijusi su įstaigos veikla ar viešųjų funkcijų vykdymu, todėl ji nėra priskirtina informacijai, kuri turėtų būti atskleista ar perduota pakartotiniam naudojimui pagal Lietuvos Respublikos teisės gauti informaciją iš valstybės ir savivaldybių institucijų ir įstaigų įstatymo nuostatas. Ši informacija renkama siekiant užtikrinti saugomų asmenų ir saugomų objektų apsaugą“.

DELFI duomenimis, V. Sutkus Vyriausybės kanceliarija yra išdavusi ilgalaikį leidimą patekti į Vyriausybės kanceliarijos patalpas. Pats T. Beržinskas tai patvirtino, ir informavo, kad toks leidimas V. Sutkui buvo išduotas 2018 metų vasario mėnesį. Jis, turimais duomenimis, galioja iki šiol.

Daugiausia diskusijų – dėl Nausėdos

Visgi, daugiausia diskusijų kilo dėl V. Sutkaus tarpininkavimo kandidatui į prezidentus G. Nausėda susitikimo su Lietuvos kariuomenės vadu J. V. Žuku. Aiškėja, kad dėl kandidato G. Nausėdos V. Sutkus stengėsi ypatingai ir tam panaudojo net savo ilgametę pažintį su pačiu generolu.

Pirmą kartą V. Sutkus pas kariuomenės vadą atvyko aptarti galimybės susitikti su kandidatu į LR prezidentus Gitanu Nausėda šių metų vasario 1 dieną. Kariuomenės vadui pritarus, vėliau susitikimo detales V. Sutkus su juo derino telefonu. Kariuomenės vado susitikimas su G. Nausėda, kuriame dalyvavo ir V. Sutkus, įvyko šių metų vasario 18 dieną.

„Su ponu Sutkum aš susitikau kaip su tarpininku, kuris man paskambino iš anksto, prieš Vasario 16-ą, vasario pradžioj, ir pasakė, kad galbūt būtų gerai susitikti su vienu iš kandidatų į prezidentus Nausėda. Sakau, kodėl gi ne? Tai kokia būtų data? Sakau, po Vasario 16-osios, nes daug renginių. Ir vasario 18 dieną mes susitikom. Ir kas čia blogo? Ar Sutkus dabar čia atstovauja nusikaltėlių pasaulį, ar rusų žvalgybą, ar dar kažką? Aš visiškai nematau tame nieko blogo. <...>

Aš jį pažįstu nuo Sąjūdžio laikų, kaip žaliaraištį, aš buvau Kauno bataliono vadu, jis buvo „Lietuvos aido“ korespondentas. Aš jį pažįstu daugiau kaip trisdešimt metų, ir jisai ne pirmą kartą čia ateina. Ir jisai apskritai yra lankęsis ir ministerijoj, ir pas mus, ir taip toliau. Ir tiesiog dar prieš vasario 16-ąją jis paklausė, kad ar galėtume susitikti su kandidatu į prezidentus? Aš Nausėdos iš viso nepažįstu, aš pirmą kartą gyvenime jį mačiau. Tai kodėl gi ne, aš pasakiau, bet tai čia nebuvo kažkoks susitarimas, nukreiptas prieš kažką.

Ar čia kažkoks tai susitarimas ar susitikimas, kaip čia kažkokios insinuacijos vyksta, kad čia komerciniu, korupciniu pagrindu. Visiška netiesa, tai yra absurdas! Kodėl aš turiu su Sutkumi nebendrauti, jei aš jį pažįstu trisdešimt metų, ir aš bendravau su juo nuo pat pirmų kariuomenės ištakų? Taip, jisai man paskambino, ne tiesiogiai Nausėda man paskambino, nes aš ne į visus telefono skambučius reaguoju, ir tiesiog paklausė, ar galėtų įvykt toks susitikimas. Kodėl gi jis negalėtų įvykti? Jeigu kažkas tai paskambintų iš kokio tai kito rinkiminio štabo, lygiai taip pat pasakyčiau – kodėl gi ne? Tai kas, kandidatai į prezidentus yra kažkokie tai nelegalūs asmenys, su kuriais negalima susitikt ir pašnekėt?“ – interviu DELFI apie minėtą susitikimą yra sakęs pats J. V. Žukas.
Vytautas Jonas Žukas

Pats G. Nausėda, paprašytas papasakoti apie minėtą susitikimą, per savo atstovą Aistį Zabarauską atsiuntė tokį atsakymą: „Kalbėjau ir kalbėsiu su žmonėmis, nes, manau, to Lietuvai trūksta. Kalbėjau ir kalbėsiu su savo sričių profesionalais, kurie gali pasidalinti įžvalgomis, numatant konkrečius veiksmus, kurių turėtų imtis valstybės vadovas. Kalbėjau ir kalbėsiu su skirtingų partijų atstovais, nes, manau, kad prezidento pareiga yra telkti Lietuvos labui. Kalbėjau ir kalbėsiu su paprastais Lietuvos gyventojais, nes prezidentas – vienintelis tiesiogiai rinktas aukščiausias valstybės pareigūnas – atstovauja pirmiausia juos.

Apgailestauju, kad viešai deklaruotas susitikimas su Kariuomenės vadu tapo dar vienu politinės kovos įrankiu, kurį oponentai naudoja siekdami negarbingų tikslų – užsipulti varžovą, mesti šešėlį, sukelti visuomenėje nepasitikėjimą, o rinkėjas klaidinamas iš piršto laužtomis prielaidomis. Tokius veiksmus vertinu kaip įrodymą, kad esu neparankus varžovas.“

Paklaustas, kaip seniai jis pažįsta V. Sutkų, G. Nausėda teigė, kad „su V. Sutkumi esame pažįstami ne vienerius metus. Tai formalūs santykiai, kurie apsiriboja susitikimais visuomeniniuose renginiuose. Nei dalykinių, nei asmeninių ryšių nepalaikome“.

Apie patį susitikimą su Lietuvos kariuomenės vadu G. Nausėda aiškino sekančiai: „Penkiolika metų pusryčiauju „Mano guru“ salotų bare, nes man patinka jo socialinė misija ir maistas. Šių metų pradžioje ten sutikau poną V. Sutkų, su kuriuo pasidalinau rinkimų kampanijos įspūdžiais, kalbėjome apie programos rengimą ir jis pasiūlė susitikti su kariuomenės vadu V. J. Žuku, už ką esu dėkingas.

Kalbėjome apie NATO ir Europos Sąjungos santykius, transatlantinį saugumą, Europos Sąjungos kariuomenės kūrimą, JAV kariškių aktyvesnį dalyvavimą regiono saugumui užtikrinti. V. Sutkus susitikime dalyvavo tik kaip jį organizavęs asmuo, ir tai yra normali dalykinio susitikimo praktika. Esu dėkingas kariuomenės vadui už suteiktą informaciją ir įžvalgas. Nesu tas kandidatas, kuris svarbiausiais Lietuvai klausimais kurtų „planus chuliganus“ ir vaizduotų, jog taip ir reikia vykdyti užsienio ar gynybos politiką.“

DELFI primena, jog Vilniaus centre esantis salotų baras „Mano guru“ priklauso viešajai įstaigai „Socialiniai paramos projektai“. Šiai įstaigai vadovauja V. Sutkaus sutuoktinė Reda Sutkuvienė. Įstaigos dalininkai yra Vilniaus miesto savivaldybė, Vilniaus miesto priklausomybės ligų centras, Antstolių rūmai, uždaroji akcinė bendrovė „MG Baltic Investment“ ir fizinis asmuo.

G. Nausėda taip pat teigė, jog V. Sutkus jo, kaip kandidato į prezidentus, rinkimų štabo veikloje nedalyvauja, nėra komandos narys, nėra patarėjas, nėra prisidėjęs prie rinkimų kampanijos materialiai.

Kandidatas taip pat paneigė, esą V. Sutkus organizavo ir tarpininkavo G. Nausėdai susitinkant su „Achemos“ vadovais: „Ne. Susitikimus su organizacijomis padeda organizuoti ne vienas su kampanija tiesiogiai nesusijęs žmogus. Nepriklausau jokiai partijai, nesinaudoju nei valstybės, nei partijų resursais. Yra mano rinkimų štabas ir daugybė savanorių, kurie prisideda prie kampanijos, siūlo ir kviečia į štabą įdomius pašnekovus, padeda rengti susitikimus regionuose. Savo pagalbą organizuojant susitikimus siūlo ir su rinkimų kampanija tiesiogiai nesusiję žmonės – bendruomenių lyderiai, organizacijų, asociacijų, sporto klubų vadovai. Tai darydami jie bendradarbiauja su štabu ir esu visiems jiems labai dėkingas. Neturiu jokių įsipareigojimų nei žmonėms su kuriais susitinku, nei tiems, kurie man padeda kampanijos metu.“
Gitanas Nausėda

Pats V. Sutkus, praėjusią savaitę paprašytas pakomentuoti, apie ką buvo kalbama slaptame susitikime su kariuomenės vadu, DELFI teigė, kad „aš čia šįryt gerdamas kavą nusprendžiau, kad nekomentavau ir nekomentuosiu visų tų jų rinkimų batalijų“.
„Žiūrėkit, paprastas dalykas – čia yra batalijos. Tarpusavyje kandidatai debatuoja įvairiais klausimais, kalbasi. Tai nei aš esu dalyvis tų batalijų, nei noriu juo būti. Tai aš čia kažkaip taip pagalvojau šiandien kavą begerdamas, ir nusprendžiau, kad nekomentuosiu aš nieko“, – DELFI teigė V. Sutkus.
Čia yra batalijos. Tarpusavyje kandidatai debatuoja įvairiais klausimais, kalbasi. Tai nei aš esu dalyvis tų batalijų, nei noriu juo būti.
V. Sutkus

Kitoms asociacijoms – dėmesio mažiau

Krašto apsaugos ministerija, atsakydama DELFI apie V. Sutkaus vizitus aukštų krašto apsaugos sistemos pareigūnų kabinetuose, teigia, jog ministerija neišskiria kurios nors vienos verslo struktūros ar personalijų, ir bendrauja bei bendradarbiauja su visomis.

„Siekiant stiprinti visuomenės ir krašto apsaugos sistemos dialogą, Krašto apsaugos ministerijos (KAM) bei Lietuvos kariuomenės (LK) vadovybė nuolat susitinka su įvairių visuomeninių organizacijų bei suinteresuotų grupių atstovais: išklausomi pasiūlymai dėl galimo bendradarbiavimo, pristatomi KAS veiklos prioritetai, LK plėtros planai ir pan. Analogiški pristatymai (koks vyko KAM V. Sutkaus su Izraelio verslo kompanijos atstovais – aut. past.) daromi įvairioms verslo asocijuotoms struktūroms bei įvairiuose verslui skirtuose renginiuose – taip GRA siekia didinti Krašto apsaugos sistemos (KAS) pirkimų skaidrumą, skatinti Lietuvos įmonių dalyvavimą KAS pirkimuose ir didinti konkurenciją tarp tiekėjų“, – teigiama Krašto apsaugos ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamento atsiųstame laiške.

Ar tikrai? Kaip išsiaiškino savo tyrime DELFI, kandidatui į prezidentus Gitanui Nausėdai susitikime su LK vadu generolu Jonu Vytautu Žuku tarpininkavęs V. Sutkus vien per paskutiniuosius dvejus metus Lietuvos kariuomenės kanceliarijoje yra lankęsis mažiausiai penkis kartus. Tiek kartų V. Sutkus buvo oficialiai susitikęs su J. V. Žuku.

Dar mažiausiai keturis kartus per šį laikotarpį V. Sutkus yra susitikęs su krašto apsaugos viceministrais bei Gynybos resursų agentūros vadovu. Pastaroji agentūra yra tiesiogiai atsakinga už KAS viešuosius pirkimus – nuo infrastruktūros projektų, ginkluotės, amunicijos pirkimų iki kariuomenės aprūpinimo uniformomis, maitinimo ir kt.

Tuo tarpu kitos asocijuotos Lietuvos verslo struktūros tokio Krašto apsaugos sistemos pareigūnų dėmesio – nesulaukė.

Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) puslapyje, tiesa, paskutinį kartą atnaujintame 2017 metų lapkričio 27 dieną, nurodoma keturios asocijuotos verslo struktūros Lietuvoje: Lietuvos pramonininkų konfederacija, Lietuvo verslo konfederacija, Lietuvos darbdavių konfederacija ir Lietuvos pramonės, prekybos ir amatų rūmų asociacija.

Kaip DELFI teigė Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) Komunikacijos departamento direktorė Asta Rinkevičiūtė, asociacijos atstovai per šios Vyriausybės kadenciją su krašto apsaugos sistemos atstovais susitiko vieną kartą – 2018 metais LPK vadovai KAM iniciatyva dalyvavo susitikime su KAM ministru R. Karobliu.

„Ministras pristatė savo matymą dėl valstybės informacinių išteklių konsolidavimo ir valdymo valstybinių duomenų centrų veiklos srityje“, – atsiųstame atsakyme teigia pramonininkai.

Lietuvos darbdavių konfederacija (LDK) atsakymą apie susitikimus su Lietuvos kariuomenės ar KAM atstovais irgi atsiuntė raštu.

„2017 metais Lietuvos darbdavių konfederacija, kartu su kitomis asociacijomis, pasirašė Memorandumą dėl Lietuvos kariuomenės atsargos karių užimtumo didinimo. 2018 metų gegužės mėnesį KAM Personalo departamentas (Eglė Visakavičiūtė) prašė LDK nariams išplatinti informaciją apie sukurtą atsargos karių duomenų bazę (banką LDK puslapyje www.ldb.lt) – informaciją išplatinome.

2019 metų sausio mėnesį LDK kreipėsi į Krašto apsaugos ministrą, prašydami paskirti susitikimą – padiskutuoti apie galimas bendradarbiavimo formas tarp krašto apsaugos, sveikatos, sporto bei darbdavių institucijų (dėl jaunųjų darbo rinkos dalyvių – blogėjanti šauktinių sveikatos būklė ir kt.). Ministro adjutantas mrj. Tomas Matulevičius pažadėjo informuoti apie konkrečią susitikimo datą, tačiau susitikimo data taip ir nebuvo paskirta (ministras serga, ministras išvykęs ir t. t.)“, – teigiama Lietuvos darbdavių konfederacijos atsiųstame laiške.