Priešingai negu mums diktuoja kalendorius, teigia mūsų senolių išmintis. Jų nuomone, pavasaris ateina tuomet, kai miškeliuose ar prie namų įkurtuose darželiuose pasirodo pavasario pradžią akcentuojančios žyminčios gėlės: snieguolės bei žibutės. Liaudyje snieguolės dar turi ypatingą, pavasariu alsuojantį pavadinimą – baltosios pavasario pranašės.

Astronominis pavasaris – šįmet kovo 21-ąją. Tai Baltų šventė – pavasario lygiadienis, kuris sutampa su Žemės diena. Tai para, kai abiejuose Žemės pusrutuliuose, išskyrus poliarines sritis, nakties trukmė yra tokia pati kaip ir dienos. Pavasario saulė tada pateka tiksliai rytuose, o dvylika valandų keliaudama dangaus skliautu, kaip užprogramuota, nusileidžia tiksliai vakaruose. Po to naktys tampa vis trumpesnės, už dienas, o saulė su kiekviena diena kyla vis aukščiau virš horizonto iki pat Joninių šventės – birželio 24-osios.

Tačiau meteorologų nuomone, ankstyvasis pavasaris prasideda tada, kai paros vidutinė temperatūra yra nuolat aukštesnė nei nulis laipsnių, ir nebelieka ištisinės sniego dangos. Pastarosiomis dienomis sniegas intensyviai tirpo ir jau daugelyje rajonų jo visiškai nebelikę, tačiau visgi vietomis jo storis dar siekia iki 15 cm.

Atskirais metais šios datos būna nepastovios ir retkarčiais gerokai nukrypsta nuo daugiametės vidutinės reikšmės. Pagal daugiamečius meteorologinių stebėjimų duomenis ankstyvasis pavasaris į Lietuvą atkeliauja vidutiniškai kovo 23-ą dieną. Žinoma, būna ir tokių metų, kuomet pavasario dar tenka ilgokai palaukti.

Kovo 18-osios, penktadienio, naktį nepastoviai debesuota. Be kritulių. Naktį ir rytą plikledis. Vėjas pietryčių, 7–12 m/s, vietomis gūsiai 15–17 m/s. Žemiausia temperatūra 2–7 laipsniai šalčio.

Kovo 18-osios, penktadienio, dieną nepastoviai debesuota. Pietvakarinėje Lietuvos dalyje antroje dienos pusėje nedideli krituliai, daugiausia šlapdriba. Vėjas pietvakarių, 7–12 m/s. Aukščiausia temperatūra 2–7 laipsniai šilumos.

Kovo 19 d., šeštadienį, daug kur krituliai (naktį daugiausia sniegas). Temperatūra naktį 0–5 laipsniai šalčio, dieną 0–5 laipsniai šilumos.

Kovo 20 d., sekmadienį, vietomis trumpi krituliai. Temperatūra naktį 2–7 laipsniai šalčio, dieną 2–7 laipsniai šilumos.

Šaltinis
Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją