Lietuva užsienio valstybėse turi 42 ambasadas. Tai, kad kai kurios mūsų krašto atstovybės užsienyje dirba be ambasadorių, diplomatų teigimu, neigiamų pasekmių Lietuvai neturi. Tačiau, politikų nuomone, tai labai bloga praktika.

Viena svarbiausių krašto diplomatinių atstovybių - ambasada Rusijoje - be vadovo liko balandžio viduryje, kai tuometinis ambasadorius Antanas Vinkus buvo išrinktas Neringos savivaldybės meru. Ambasadoriumi Rusijoje buvo siūlytas šiuo metu nuolatinei Lietuvos atstovybei prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) vadovaujantis Renatas Norkus. Prieš kurį laiką neoficialiai teigta, kad R.Norkus dėl asmeninių aplinkybių vadovauti ambasadai Maskvoje gali tik nuo 2012-ųjų kovo - praėjus beveik metams nuo A.Vinkaus atšaukimo.

Be ambasadoriaus nuo 2009 metų, kai neišdirbęs nė metų buvo atšauktas diplomatas Arūnas Vinčiūnas, dirba Lietuvos ambasada Bulgarijoje. Prieš daugiau nei metus atšauktas ir ambasadorius Šveicarijoje Vytautas Petras Plečkaitis. Pasibaigus kadencijai prieš metus iš ambasadoriaus Turkijoje pareigų buvo atšauktas Darius Pranckevičius. Lietuvos ambasada Japonijoje be ambasadoriaus liko, kai pasibaigus kadencijai prieš kelis mėnesius buvo atšauktas Dainius Petras Kamaitis. Daugiau nei metus be ambasadoriaus dirba ir mūsų krašto ambasada Turkijoje. Iš pareigų atšaukus Artūrą Žurauską, naujas ambasadorius nepaskirtas iki šiol. Be vadovo taip pat dirba Lietuvos nuolatinė atstovybė prie UNESCO. Pernai atšaukus ambasadorę Iną Marčiulionytę, šiuo metu Paryžiuje dirba tik patarėja Violeta Baltrušytė.

Užsienio reikalų ministerijos (URM) Spaudos ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo Mindaugo Lašo teigimu, krašto diplomatinėms atstovybėms užsienyje ne ambasadoriai, o laikinieji reikalų patikėtiniai kartais vadovauja dėl trijų priežasčių. "Pirma, taip nutinka dėl ilgai užtrunkančios atrankos ir skyrimo procedūrų, kurios apibrėžtos Diplomatinės tarnybos įstatyme ir kurias nustato tarptautinė praktika. Šiuo metu dėl šios priežasties vadovų laukia ambasados Japonijoje ir Rusijoje", - aiškino jis.