Medicininės kaukės privalomos prekybos, paslaugų teikimo, viešajame transporte ir kitose vietose. Ji sako, kad prievolė dėvėti tik medicinines kaukes arba respiratorius tikrai sukėlė tam tikrų nepatogumų garbingo amžiaus žmonėms.

„Žinoma, kad sukėlė. Vienas dalykas, kad jas reikia nusipirkti. Dabar kaukes juk nešioti būtina ir nei kad pats apsikrėstum, nei kad kitą užkrėstum. Viskas brangsta – ir maistas, ir paslaugos, ir labai vargsta mūsų žmonės.

Yra tokių pensininkų, kurie susimoka už paslaugas ir už vaistus, todėl lieka tik pavalgymui visam mėnesiui nuo 70 iki 100 eurų“, – komentavo G. Makaravičienė.

Pasiteiravus jos, ar kai kurie pensininkai naudodavosi labiau medžiaginėmis arba daugkartinėmis kaukėmis, ji teigė, kad visaip būdavo.

„Kai kam ir vaikai nupirkdavo, bet kad dabar rajonuose ypač daug vienišų žmonių. Vaikai išvažiavę, palikę tuos senukus vienus. Aišku, dar ir patys pasisiūdavome, bet kad bus visiems prieinamos tos medicininės kaukės, taip nebus, mat ne visi turi už ką jas pirkti“, – aiškino asociacijos prezidentė.

Paklausus, ar senjorams nėra sunku gauti galimybių pasą, G. Makaravičienė pasakojo, kad jų asociacijai priklausantys pensininkai yra pasiskiepiję beveik visi. Vis dėlto, sako ji, ne visi gali skiepytis.

„Yra tokių žmonių, kurie turi įvairių ligų – ir kraujotakos, ir alergijų, tai tie negali skiepytis. Bet labai nedaug jų liko, kelios dešimtys“, – sakė ji.

Skurdu Lietuvoje susidomėjo visa Europa

Kalbėdama apie išmoką vienišiems asmenims, G. Makaravičienė kalbėjo, jog pensininkai tikrai džiaugiasi tokia pagalba.

„Šiandien turėjau dvi nuotolines konferencijas, buvo Strasbūro ir Europos Sąjungos atstovai, kurie jau susidomėjo mūsų skurdu, taip pat socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovai. <...>.

Mes vis tikimės, kad bus geriau, bet kiek pensiją pakelia, tiek daugiau kainos pakyla. Nežinau, jeigu į kainodarą nesikiš valstybė, tai niekada skurdo nesumažinsime. Niekada“, – tikino ji.

Taip pat pritaria Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) sprendimui kitaip indeksuoti pensijas.

„Bet nežinau, kaip tai pavyks įgyvendinti. Dabar žiūrėkite, tas rubežius, tie pabėgeliai. Padėtis sunki. <...>. Tokiame sunkiame periode, kaip dabar, ar galima kelti kainas? Jokiu būdu negalima. Mūsų milijonierių tiek priviso po nepriklausomybės.

Taigi reikia valstybei padėti tokiame sunkiame momente. Aš jau daug kartų sakiau Lietuvos žmonėms nepasidaryti pinigų vergais. Dabar tokioje sunkioje situacijoje reikia valstybei padėti, nors kiek mums padėti, kad ir mes galėtume išgyventi“, – kalbėjo G. Makaravičienė.

Ji neslėpė, kad yra pensininkų, kurie gauna ir kelias pensijas ir jiems nesvarbu, bet gaunantiems mažą pensiją tai yra labai svarbu. Tikina, kad ši žiema garbaus amžiaus žmonėms gali būti labai sunki.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)