Tai numatantį Periodinės pensijos išmokos įstatymo projektą įregistravo Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnė Aušrinė Norkienė ir šios frakcijos narė Rimantė Šalaševičiūtė.

Priėmus įstatymo projektą, visiems socialinio draudimo senatvės pensijos gavėjams, šalpos senatvės pensijų, šalpos neįgalumo pensijų bei šalpos kompensacijų gavėjams kartą per metus būtų išmokama vienkartinė išmoka. Į tokią išmoką galėtų pretenduoti senjorai, kurie gauna vidutinę ar mažesnę už vidutinę socialinio draudimo senatvės pensiją, kuri yra nustatoma ir įsigalioja einamųjų metų sausio mėnesio 1 d.

Išmokos dydis būtų susietas su senatvės pensijos bendrosios dalies dydžiu ir šalpos pensijos baziniu dydžiu. Jei Seimas pritartų, pensininkai gautų išmoką, kuri būtų 246 eurai. Šalpos pensijų ir kompensacijų gavėjai gautų 184 eurus siekiančią išmoką.

Periodines išmokas siūloma senjorams mokėti iki einamųjų metų lapkričio 20 d. „Ši data pasirenkama dėl to, jog prasidėjus šildymo sezonui ir artėjant vienai iš svarbiausių metų šventei - Šv. Kalėdoms gyventojų išlaidos įprastai didėja“,- sako projekto autorės Seimo narės R. Šalaševičiūtė ir A. Norkienė.

Pasak jų, šia iniciatyva siekiama didinti senjorų finansines galimybes bei stiprinti solidarumo principą.

Periodinės išmokos būtų mokamos iš valstybės biudžeto lėšų. Įstatymo projekto iniciatorių skaičiavimais, jo įgyvendinimas pareikalautų apie 200 mln. eurų biudžeto lėšų per pirmuosius galiojimo metus, kitais metais lėšų poreikis gali keistis.

Seimo narių R. Šalaševičiūtės ir A. Norkienės duomenimis, vienkartinės papildomos kasmetinės išmokos, dar vadinamos 13-ąja ir 14-ąja pensijomis yra mokamos Austrijoje, Italijoje, Kipre, Lenkijoje, Portugalijoje, Slovakijoje ir Vengrijoje.

Siūloma, kad naujas įstatymas įsigaliotų 2023 m. liepos 1 d.

ELTA primena, kad 2020 m. Seimo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) frakcijos nariai teikė Seimui Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatymo projektą. Jie siūlė visiems socialinio draudimo senatvės pensijos ir šalpos pensijų gavėjams kartą per metus mokėti priedą prie senatvės pensijos, tai yra tryliktąją pensiją, kurios dydis siektų 200 eurų. Šį papildomą priedą LLRA-KŠS atstovai siūlė mokėti kiekvienų metų gruodžio mėnesį.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)