Kilus seksualinio priekabiavimo skandalui, S. Jankauskas paliko darbą LAT, tačiau iki šiol dirba Vilniaus universiteto (VU) Filosofijos fakultete.

Su DELFI anonimiškai bendravęs asmuo teigė, kad prabilti ryžosi po to, kai paskelbus LAT komisijos verdiktą VU atstovai viešai kalbėjo, kad nėra oficialių skundų dėl galbūt nederamo dėstytojo elgesio. Jo teigimu, skundų buvo, o vieną iš jų universiteto vadovybei teikė jis pats su keliomis merginomis ir vaikinais.

Pastabas laidė ne tik merginoms

Prieš penkerius metus S. Jankausko paskaitas lankęs vaikinas (vardas ir pavardė DELFI redakcijai žinomi) vardijo, kad dėstytojas prie studentų priekabiavo įvairiomis formomis.

„Auditorijoje buvo laidomos įvairios remarkos apie merginų kūnus, apie tai, kaip jos atrodo nuogos, kokios jų formos ir panašiai. Vienas mūsų grupiokas buvo homoseksualus, jį visada vadindavo mergaite ir laidydavo tokias remarkas: „O, mergaitė atėjo“, „Mergaitė ranką pakėlė“ ir panašiai“, – kalbėjo buvęs S. Jankausko studentas.

Vaikino teigimu, dėstytojo bendravimas visuomet buvo keistas. „Turbūt svarbiausia bendravimas su konkrečiais žmonėmis, konkrečiomis merginomis, kurias asmeniškai kviesdavosi į pasimatymus ir panašiai. Žinau, kad ne visiems tai buvo nepriimtina, kitiems gal net patiko toks mužikiškas stilius“, – teigė vaikinas.

Buvusio studento teigimu, dėstytojas nevengdavo viešai palaidyti netinkamų frazių, todėl jo elgesys buvo ne paslaptis ir vaikinams. Kurį laiką stebėję tokį elgesį studentai nusprendė kreiptis į universiteto vadovybę.

„Dalis priekabiavimo vyko viešai, tai matė ir vaikinai. Pertraukų metu pakalbėdavome dėl tos situacijos“, – kalbėjo vaikinas ir pridūrė, kad kreiptis į universiteto vadovybę nusprendė po to, kai atsirado merginų, sutikusių kalbėti apie patiriamą priekabiavimą. Jo teigimu, vaikinai pas dekaną jas lydėjo kaip palaikanti komanda.

„Reakcija iš dekano ir prodekanės buvo tokia: jie rekomendavo mums šio dokumento nenešti į etikos komisiją, neva bus geriau, jei jie viską išsiaiškins tarpusavyje, ta prasme – už uždarų durų. Pasak jų, komisija neva nieko jam nepadarys, tik įspės, o mes čia kaip pažįstami pašnekėsime ir jį paveiksime.“

Tuo metu VU Filosofijos fakulteto dekano pareigas ėjo Kęstutis Dubnikas, prodekanės – Nijolė Radavičienė.

Su DELFI bendravęs buvęs S. Jankausko studentas jo paskaitas lankė 2011-2013 metais.

K. Dubnikas: jis neįvertino savo bendravimo būdo

DELFI susisiekus su dr. K. Dubniku, šis teigė, kad pamena studentus, kurie buvo pas jį užėję pakalbėti apie studijas bei dėstytojų ir studentų bendravimą.

„Istorija labai sena, tai buvo, jei neklystu, 2011-aisiais metais. Tuo metu aš buvau dekanas, prodekanė buvo Nijolė Radavičienė. Pas ją ir pas mane buvo atėję studentai, jau nepamenu tų studentų pavardžių, kurie kalbėjo apie studijų reikalus ir bendravimo su dėstytoju klausimus, kaip dėstomas studijuojamas dalykas, metodų klausimai“, – kalbėjo K. Dubnikas ir pridūrė, kad tikslių detalių nepamena.

Studentai, K. Dubniko nuomone, kalbėjo ir apie S. Jankausko elgesį. „Tada mes pasakėme, kad geranoriškai pasikalbėsime su dėstytoju, – teigė K. Dubnikas. – Mes pasikalbėjome gana principingai. Atrodo, kad jis neįvertino savo bendravimo būdo.“

K. Dubniko teigimu, į situaciją pokalbio metu jie pažvelgė studentų akimis.

„Atsimenu, kad aš vėl pakalbėjau su studentais, pasakiau, kad įvyko toks pokalbis, pabandėme aiškintis, ar tikrai vienas kitą suprantame su dėstytoju Jankausku“, – kalbėjo K. Dubnikas.

Prisistatyti nenorėjęs buvęs S. Jankausko studentas DELFI teigė, kad tąkart, kai jis su grupiokais nuėjo pasikalbėti pas dekaną, išgirdo pasiūlymą neskubėti pateikti skundo etikos komisijai. Tai DELFI patvirtino ir pats K. Dubnikas, tuo metu ėjęs dekano pareigas.

„Buvo pasiūlyta neskubėti, nes daug geriau rasti sprendimus šnekantis, o ne bylinėjantis. Bylinėtis reikia tada, kai neįmanoma susišnekėti. Manėme, kad dėstytojas Jankauskas tuo metu dėmesingai įvertino pastabas savo atžvilgiu, jis nepuolė visko neigti, sakė, kad pergalvos viską“, – kalbėjo VU dėstytojas.

K. Dubniko teigimu, tai buvo vienintelis toks atvejis. „Tai nepasikartojo jokiais komentarais iš studentų pusės, – kalbėjo K. Dubnikas. – Per šešerius metus nėra nieko buvę. Manau, kad tuo metu priėmėme teisingą sprendimą.“

Po to, kai K. Dubnikas pasitraukė iš VU Filosofijos fakulteto dekano pareigų, jo teigimu, jam neteko girdėti jokių nusiskundimų S. Jankausko elgesiu. „Buvo pokalbių dėl dėstymo, bet nebuvo jokių skundų dėl netinkamo elgesio“, – teigė K. Dubnikas.

„Man tai dabar tiesiog sena istorija ir iki dabar neatrodo kuo nors labai reikšminga“, – teigė VU dėstytojas.

K. Dubnikas DELFI teigė, kad nepaisant ankstesnio pokalbio su studentais ir pačiu S. Jankausku, jį nustebino S. Jankauskui pateikti kaltinimai seksualiniu priekabiavimu kitoje darbovietėje, Lietuvos Aukščiausiame Teisme.

„Tai, kad byla kažkokia, man buvo visiškai neįtikėtina“, – teigė K. Dubnikas. Šiuo metu K. Dubnikas VU Filosofijos fakultete dirba dėstytoju.

Su S. Jankausku DELFI nepavyko susisiekti. Dėstytojas neatsako nei į elektroninius laiškus, nei į žinutes socialiniame tinkle, nei į skambučius telefonu.

LAT buvo apkaltintas seksualiniu priekabiavimu

Iš darbo Lietuvos Aukščiausiame Teisme S. Jankauskas išėjo birželio pabaigoje. Nuo balandžio pradžios buvo vykdomas (LAT) tyrimas dėl seksualinio priekabiavimo.

LAT tyrimo komisija nustatė, jog S. Jankauskas „šiurkščiai pažeidė valstybės tarnautojų elgesio (etikos) principus – pagarbos žmogui, pavyzdingumo principus, pažemino žmogaus orumą ir taip padarė šiurkštų tarnybinį nusižengimą – seksualiai ir dėl lyties priekabiavo, su teismo darbuotoja elgėsi nepagarbiai“.

Anot Aukščiausiojo Teismo, kancleris įsakymu pripažino, kad „valstybės tarnautojui turėtų būti skiriamas griežtas papeikimas“.

LAT komisija pranešė, kad S. Jankauskui turi būti skirtas griežtas papeikimas, tačiau profesorius pats savo noru jau anksčiau buvo išėjęs iš darbo.

VU: jei studentams teko susidurti su tokiais atvejais, raginame apie tai pranešti

VU atstovas Ervinas Spūdys teigia, kad Vilniaus universitete netoleruojama jokia seksualinio priekabiavimo, seksualinės prievartos ar kitokios diskriminacijos forma.

„Jeigu studentams teko susidurti su tokiais atvejais, labai raginame apie tai saugiai pranešti universitete veikiančiai pasitikėjimo linijai. Šiems atvejams tirti suburta speciali profesionalių psichologų ir teisininkų komanda, kuri operatyviai nagrinės visus pranešimus ir suteiks pagalbą, garantuodama visišką konfidencialumą“, – teigė atstovas.

„Gavus papildomų įtarimus patvirtinančių duomenų, esame pasirengę taikyti griežčiausias įmanomas sankcijas ir imtis visų reikalingų prevencijos priemonių“, – kalbėjo E. Spūdys.