Renginio dalyvius pirmiausiai pasveikino Vilniaus miesto meras Artūras Zuokas.

„Ką supriešina politikai, lai suvienija žmonės“, - kalbėjo jis.

Po jo pasisakė Visagino merė Dalia Štraupaitė, palinkėjusi, jog įvairių tautybių žmonės sugyventų taikiai, kaip jie sugyvena 43 skirtingas tautybes skaičiuojančiame Visagine.

Pasisakė ir du Seimo nariai, tai Darbo partijos frakcijos nariai Larisa Dmitrijeva ir Sergejus Dmitrejevas.

Galiausiai kalbėjo Rusijos ambasados Lietuvoje patarėjas kultūrai Andrej Gasyukas, kuris padėkojo tiek Lietuvos, tiek užsienio kolektyvams, kurie pasirodo renginyje.

Po kalbų sekė koncertas, fejerverkai, renginyje pasirodė merginos tiek apsirengusios Lietuvos, tiek Rusijos tautiniais drabužiais, taip pat buvo kolektyvų iš kitų valstybių, pavyzdžiui, Baltarusijos.
Oras renginio metu, kaip ir pernai, buvo permainingas: šiek tiek lijo, vėliau švietė saulė.

Susirinkusieji užpildė Vingio parko estradą, dalis jų įsikūrė pievelėje, šalia kurios šurmuliavo mugė: ten siūlyta lietuviškų lino dirbinių, knygų įvairiomis kalbomis, suvenyrų, žaislų, taip pat galima buvo įsigyti lauko sąlygomis gaminto maisto, gėrimų.

Didžioji dalis susirinkusiųjų – šeimos su vaikais, vyresnio amžiaus žmonės, buvo ir šiek tiek jaunimo.

Šis renginys šiemet sulaukė daugiau dėmesio nei įprasta: Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos narys Mantas Adomėnas kalbėjo, jog Lietuvoje švenčiama Vladimiro Putino imperijos diena, kai Ukrainoje liejamas gyventojų kraujas. Jis dėstė, kad minima ne kultūros diena, o kitos valstybės diena, kuri Ukrainoje yra agresorius, okupavęs Krymą.

Rusijos dienos Vilniuje organizatorė Olga Gorškova atsikirto, jog renginys visų pirma yra kultūrinis ir skirtas Lietuvoje gyvenančioms tautinėms mažumoms. Tokie renginiai – normali tarptautinė praktika, kai juos remia tiek tautinėms mažumoms atstovaujančios ambasados, šiuo atveju – Rusijos, tiek vienos savivalda, t.y. - Vilniaus savivaldybė.

Rusijos dieną stojo ginti ir Darbo partijos frakcijos Seime narė Larisa Dmitrijeva, kuri kalbėjo, jog tai – išskirtinai kultūros šventė, kuri skirta kitų tautų Lietuvos piliečiams.

Kilusį konfliktą kritiškai įvertino politologas Marius Laurinavičius.

„Tai sudėtingas ir nevienareikšmis klausimas. Iš esmės manau, kad šios dienos ir apskritai tokia Rusijos politika yra Rusijos imperinis politikos įrankis. Apie tai yra prirašyta daugybė studijų, čia net nėra dėl ko ginčytis. Tai yra tos vadinamosios minkštosios galios priemonės, - sakė jis. - Kita vertus, jeigu mes imsimės draudimų ar tokių garsių pareiškimų, bet patys nieko nedarysime, mes žaisime būtent tą rusišką žaidimą. Neabejoju, kad būtent tai, kas dabar vyksta Lietuvoje ir pono Adomėno pasisakymai bus labai gerai panaudoti Rusijos propagandos. Manau, tokiais atvejais reikia elgtis visiškai priešingai. Pavyzdžiui, šiemet, kai jau buvo visiškai aišku, ką Rusija daro Ukrainoje, tas pačias rusų dienas panaudoti parodant kitokią Rusiją: pakviesti kultūros veikėjus, kurie pasisako prieš Putino režimą, kurie aiškiai deklaravo paramą Ukrainai. Tai būtų ir šventė rusų bendruomenei Lietuvoje, ir tikra užsienio politika. O tai, ką dabar daro ponas Adomėnas, aš pavadinčiau tik viešųjų ryšių akcija.“

Renginys, kaip ir kasmet, prasidėjo organizuojamais žaidimais, parodomis, vyko prekyba knygomis, suvenyrais, paveikslais, taip pat - nacionalinės virtuvės patiekalais.

Po to – koncertas, kurio didžiausia žvaigždė pop dainininkas iš Baltarusijos, išgarsėjęs per Eurovizijos konkursą 2007 m. - Dmitrijus Koldunas.