Daugelis Seimo narių, kas mėnesį parlamentinėms išlaidoms gaunamus 2 tūkst. litų leisdavo automobilio nuomai. Kai kurie jų, nepatekę į naująjį Seimą, svarsto, kad iki šiol nuomotus automobilius būtų gerai įsigyti už likutinę vertę.

„Kai susiklostys, sakau, jeigu jiems nereikės tos mašinos, tai gal tada ir įsigysiu. Dar taip rimtai negalvojau, nes dar laiko yra šiek tiek“, – sakė konservatorius Algis Kazulėnas.

Jis yra garsiai svarstęs, kad ketverius metus nuomotas automobilis jam tekainuotų tik 12 tūkst. litų.

Kadencijos pradžioje sąlygos, kuriomis Seimo nariai gali nuomotis automobilius, buvo sugriežtintos. Susigriebta, kad mokesčių mokėtojų pinigais per ketverius metus sumokama didžioji automobilio kainos dalis, o Seimo nariai automobilio savininkais tampa iš savo kišenės tepridėję tik menką likutį.

„Buvome kadencijos pradžioje, kada buvo kilęs toks skandalėlis, kad ne kurie Seimo nariai sudarė lizingines sutartis, mes tada tyrėme tą dalyką, klausimai buvo išspręsti, viskas pataisyta ir po to dėl automobilių nuomos mes neturėjome nė vieno prašymo, kad kas yra negerai“, – sakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkas Algimantas Salamakinas.

Tačiau net ir sugriežtinus tvarką, ar Seimo nariai nepiktnaudžiauja ir neperka už mokesčių mokėtojų pinigus nuomotų automobilių, nekontroliuoja niekas.

„Seimo kanceliarija jokių galimybių neturi, kadangi ne Seimo kanceliarija nuomoja automobilius, o Seimo nariai kaip fiziniai asmenys sudarę (sutartis – DELFI) su automobilius nuomojančiom bendrovėm arba lizingo kompanijom ir tiesiog mums yra pateikta automobilių nuomos sutarčių kopijos, mes patikrinam tas sutartis ir tiesiog mokam nuomos mokestį. Daugiau jokių galių ar teisės aktų nėra, kad mes galėtumėm teirautis, klausti, tikrai neturim“, – sakė Seimo kanclerio pavaduotojas Gediminas Aleksonis.

„Kiek žinau, tie Seimo nariai, kurie yra perrinkti, jie ir toliau yra pasiryžę nuomotis tuos automobilius, o dėl išsipirkimo aš tikrai jokios informacijos neturiu“, – kalbėjo A. Salamakinas.

Seimo kanceliarijos darbuotojai pripažįsta, kad draudimus lengva apeiti. Seimo nario nuomotą automobilį už grašius gali įsigyti Seimo nario šeimos narys.

Naujai kadencija neperrinkta daugiau nei 60 Seimo narių.