Ministrai pritarė projekto versijai, kurioje teigiama, kad „partnerystė yra vyro ir moters (partnerių) bendras gyvenimas kuriant šeiminius santykius neįregistravus santuokos“.

Kaip BNS sakė Teisingumo ministerijos Teisės sistemos departamento Teisės sistemos vystymo skyriaus vedėja Natalija Žilinskienė, trečiadienį Vyriausybės posėdyje svarstyta ne naujausia Civilinio kodekso pataisų versija, o gegužės 20 dienos variantas, kuriam ir buvo pritarta.

„Birželio 22 dienos projektas posėdyje net nebuvo svarstomas“, - BNS trečiadienio vakarą teigė ji.

Birželio 22 dieną Teisingumo ministerijos įregistruotas pataisų variantas numatė, kad bendras gyvenimas nebebūtų vadinamas šeiminiais santykiais, apibūdinant jį kaip bendrą ūkio tvarkymą. Jame po suderinimo su Vyskupų Konferencija ir dvasininkų pastabų buvo atsisakyta pačios „partnerystės“ sąvokos, ją pavadinant „bendru gyvenimu“.

Teisingumo ministerijos atstovai trečiadienį BNS neatsakė, kodėl Vyriausybė atsisakė svarstyti naujausią projekto versiją su dvasininkų pasiūlymais.

„Bus teikiama Seimui. Šios įstatymo pataisos įteisina teises žmonių, kurie gyvena nesusituokę. Tai didelę reikšmę turi vaikų ir silpnesnio partnerio aspektu“, - žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Paklaustas, kodėl į projektą netraukta tos pačios lyties asmenų partnerystė, ministras žurnalistams Vyriausybėje atsakė, jog „tokiu atveju mes ir šito projekto neturėtume“.

Pasak pataisų iniciatorių, dabar sugyventinių turtinius ginčus sprendžiantys teismai įvairiai vertina tokių asmenų nuosavybę, o bendrai gyvenantys asmenys nėra pakankamai apsaugoti įstatymais.

Partnerystė kaip bendras gyvenimas kartu neįregistravus santuokos buvo numatyta 2001 metais įsigaliojusiame Civiliniame kodekse, tačiau realiai institutas neveikia, nes iki šiol nebuvo parengtas specialus įstatymas.
Seime devyni liberalai ir socialdemokratai yra įregistravę kitą įstatymo projektą, kuris leistų tiek skirtingos, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę.