Lietuvos Seimas (....) pasisako už Irano moterų siekį turėti teisę į saviraišką, kuri nebūtų ribojama diskriminacinių įstatymų, bei už teisinę moterų ir vyrų lygybę“,- sakoma dokumento projekte, kurį įregistravo Seimo Laisvės frakcijos narė Ieva Pakarklytė.

Seimui siūloma pasmerkti Irano Islamo Respublikos Vyriausybės „neproporcingą jėgos naudojimą, protestuotojų žudymą ir kitus šalies gyventojų pilietines ir politines teises pažeidžiančius veiksmus bandant numalšinti šalyje kilusius taikius protestus.“.

Dokumento projekte Seimas ketina griežtai pasmerkti „nuoseklią Irano Islamo Respublikos paramą kitiems nedemokratiniams judėjimams, režimams ir jų nusikalstamai veiklai, įskaitant ir Rusijos Federacijos karą prieš Ukrainą“.

Rezoliucijos projekte „Dėl Irano Islamo Respublikos vykdomos diskriminacinės politikos moterų atžvilgiu ir kitų žmogaus teisių pažeidimų pasmerkimo“ reiškiama parama visiems Irano žmonėms, taikiu būdu reiškiantiems nepasitenkinimą Irano Islamo Respublikos Vyriausybės vykdoma diskriminacine ir smurtu grįsta politika.

Lietuvos parlamentarai ketina paraginti Irano Islamo Respublikos Vyriausybę atlikti išsamų ir objektyvų tyrimą dėl Mahsos Amini mirties aplinkybių ir patraukti atsakomybėn visus asmenis, kurie bus nustatyti kaltais dėl jos žūties.

Irano Islamo Respublikos Vyriausybė raginama nedelsiant nutraukti prieš taikius protestuotojus nukreiptą komunikacijos priemonių ribojimą ir neproporcingą jėgos naudojimą.

Rezoliucijos projekte Irano Islamo Respublika raginama gerbti savo tarptautinius įsipareigojimus ir laikytis Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto nuostatų, užtikrinančių piliečių teisę į saviraišką ir taikius susirinkimus.

Seimas ketina paraginti Lietuvos Vyriausybę įvertinti visus įmanomus veiksmus, kuriais Lietuvos Respublika, bendradarbiaudama su kitomis valstybėmis, gali prisidėti prie Irano Islamo Respublikoje susiklosčiusios padėties sprendimo būdų bei užtikrinti, kad šioje šalyje sistemiškai vykdomi žmogaus teisių pažeidimai neliktų pamiršti.

Visų demokratinių valstybių parlamentus Lietuvos Seimas ketina pakviesti prisijungti pasmerkiant Irano Islamo Respublikos Vyriausybės žmogaus teisių pažeidimus ir reiškiant palaikymą taikiems šios šalies protestuotojams, reikalaujantiems savo pilietinių ir politinių teisių užtikrinimo.

Seimui siūloma priimti rezoliuciją, atsižvelgiant į tai, kad Irano Islamo Respublikos Vyriausybės vykdoma diskriminacinė politika moterų atžvilgiu lėmė Mahsos Amini sulaikymą dėl esą netinkamos aprangos, kuris baigėsi tragiška jos žūtimi suėmimo metu.

Anot rezoliucijos projekto, šis įvykis lėmė Irano piliečių plataus masto taikius protestus, kuriuose reikalaujama teisingumo už Mahsos Amini mirtį atsakingiesiems asmenims bei moteris diskriminuojančių įstatymų atsisakymo.

Irano Islamo Respublikos Vyriausybės reakcija dėl protestuojančių piliečių, anot rezoliucijos projekto, reiškiasi neproporcingu jėgos naudojimu, interneto prieigos ribojimu ir kitomis priemonėmis, pažeidžiančiomis šalies gyventojų pilietines ir politines teises.
„Irano Islamo Respublikos Vyriausybės atsakas į protestus jau lėmė mažiausiai 76 žmonių žūtį ir šimtų asmenų sulaikymą ir šie skaičiai auga kiekvieną protestų dieną“,- sakoma rezoliucijos projekte.
Dokumento autoriai pažymi, kad Irano Islamo Respublikos Vyriausybės veiksmai atsakant į šalyje vykstančius protestus Europos Sąjungos buvo pasmerkti kaip nepriimtini ir nepateisinami.

Rezoliucijos projektą kartu su I. Pakarklyte teikia Seimo nariai Emanuelis Zingeris, Marius Matijošaitis, Tomas Vytautas Raskevičius, Vytautas Mitalas, Arminas Lydeka, Monika Ošmianskienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)