Per Seimo Valdybos posėdį G. Landsbergis siūlė pasižiūrėti, kas yra realiai daroma Vyriausybės. Jis atkreipė dėmesį, kad Vyriausybė gavo patvirtinimą, kad ji galės skolintis 5 mlrd. eurų, kurie turėtų būti investuojami socialinėms, ekonominėms, sveikatos problemoms spręsti.

„Leisti Seimo nariams pirkti po vieną arba kitą respiratorių nebe tas laikas. Turiu nuojautą, kad jei padėtis nesitaisys, tai mes apskritai turėtume kelti klausimą, ką apskritai leisti“, – sakė G. Landsbergis.

Tam pritarė ir jo bendrapartietė Irena Degutienė tų lėšų nenaudoti, kad jie vėliau.

„Kalbame apie solidarumą, tai ir būkime solidarūs, ir pradėkime nuo savęs“, – sakė I. Degutienė.

Ji siūlė tokios pačios tvarkos laikytis ir Vyriausybei.

Norėjo padėti regionams

Pradinio siūlymo iniciatorius A. Nekrošius atkreipė dėmesį, kad norint įgyvendinti tokį siūlymų reikėtų pasvarstyti, kaip tai padaryti teisiškai, nes Konstitucijoje rašoma, kad lėšos yra kompensuojamos.

Jo nuomone, būtų prasminga, kad Seimo nariai galėtų patys pirkti pagalbines priemones, ir skirti jas tiems, kam mato, kad labiausiai jų reikia.

„Kadangi Seimo nariai labai gerai žino savo regionus, tai ten galėtų ir nupirkti“, – sakė A. Nekrošius.

Jo manymu, lėšų grąžinimas į biudžetą nespręstų problemos dėl koronaviruso regionuose. Tai tebūtų tik lėšų įšaldymas.

Liberalų sąjūdžio narys Jonas Liesys svarstė, kad Seimo nariai galėtų kooperuotis vykdant pirkimus.

„Jei mes po vieną pirksime, tai nežinau, ar gausis taip, kaip Arvydas nori“, – sakė J. Liesys.

Seimo Valdyboje buvo balsuojama dėl A. Nekrošiaus pasiūlymo. Jis pats balsavo už savo pasiūlymą, kiti Valdybos nariai susilaikė.

Ieško teisinių sprendimų

G. Landsbergis pabandė paaiškinti problemos rimtumą.

„Jeigu šita situacija tęsis dar mėnesį, klausimas bus, ar mes galėsime imti algą iš viso“, – sakė jis.

Konservatorių prašymu, Valdyba svarstė siūlymą užšaldyti parlamentinių ir reprezentacinių lėšų naudojimą nuo balandžio, ir rekomenduoti tą patį daryti Vyriausybę ir ministerijas.

Tam reikėtų keisti Seimo Statutą. V. Pranckietis sakė, kad Seimo Valdyba galėtų sutarti jau dabar nenaudoti reprezentacinių lėšų, o ateityje bus pasvarstyta, kaip parlamentinės lėšos galėtų būti nukreipiamos atgal į valstybės biudžetą.

Seimo nariams paruošti respiratoriai, pirštinės

Antradienį Seimas rengia posėdį, per kurį žadama priimti sprendimus, susijusius su koronaviruso krizės valdymu. Šiam posėdžiui ruošiamasi išskirtinai. Pasak Seimo pirmininko V. Pranckiečio, parlamentarams paruošti respiratoriai, pirštinės. Seimo salėje į ventiliacijos sistemą įdiegta ozonavimo įranga.

Pats posėdis vyks neįprastai. „Seimo narių salėje balsavimo metu bus daugiau, pateikimų metu jų nebus daug, kvietėme ateiti suinteresuotus. Po pateikimo motyvai bus išsakomi, bet balsavimai sukelti į vieną vietą“, - dėstė V. Pranckietis.

Žurnalistų prašoma neiti į uždaras patalpas ir komentarų laukti lauke.