Penktadienį kitoje byloje, susijusioje su euro įvedimo klausimu, Konstitucinis Teismas (KT) pažymėjo, kad, pagal Konstituciją, inicijuoti Pagrindinio šalies įstatymo pakeitimus gali ne mažiau kaip ketvirtadalis Seimo narių arba 300 tūkst. rinkimų teisę turinčių piliečių.

Konstitucinis Teismas taip pat pažymėjo, kad Seimui pateiktas Konstitucijos pakeitimo tekstas negali būti keičiamas iš esmės. Seimo komiteto arba komisijos pasiūlyti esminiai pakeitimai laikomi nauja pataisa, o tam reikia surinkti 300 tūkst. rinkėjų parašų arba mažiausiai ketvirtadalio Seimo narių pritarimo.

„Man belieka apgailestauti, kad KT Seimą pavertė tik pašto dėžute. Tai reiškia, kad priimant Konstitucijos pataisas Seimas nieko nebegali daryti, viską diktuoja iniciatoriai. Jų tekstas turi būti priimtas arba atmestas, jokių pakeitimų, išskyrus redaktoriaus funkcijas - lingvistikos, sintaksės, negali būti“, - sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

R. Pakso atveju iniciatorių pasiūlytas Konstitucijos pataisos tekstas buvo pakeistas, ir dėl jau pakeisto teksto buvo balsuojama pirmą kartą.

„Tai reiškia, kad, norint pakeisti pataisą taip, kaip siūlė Teisės ir teisėtvarkos komitetas, reikėtų teikti tiems iniciatyvos subjektams, kuriuos numato Konstitucija, naują projektą“, - sakė Seimo kanceliarijos Teisės departamento direktorius Andrius Kabišaitis.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas J. Sabatauskas situacijos nedramatizuoja.

„Kadangi vakar (ketvirtadienį - ELTA) neįvyko balsavimas dėl pataisos, tai iki artimiausių Seimo rinkimų dar tikrai yra laiko“, - sakė J. Sabatauskas.