Tai numatančias rinkimus reglamentuojančias įstatymų pataisas ketina pateikti Seimo vicepirmininkas Arvydas Nekrošius.

Įstatymų pakeitimais siūloma nustatyti visiems kandidatams vienodą biografijos ir trumpos rinkimų programos formą. Siūloma, kad kandidatai ir partijos kartu su pareiškiniais dokumentais pateiktų ir trumpas rinkimų programas. Šiuo metu rinkimų įstatymuose nėra reglamentuota nei forma, nei turinys kandidatų pateikiamų biografijų ir trumpų rinkimų programų, kurios dažnai būna perpildytos perteklinės, nesusijusios informacijos.

Siekiant efektyvaus apygardų ir savivaldybių rinkimų komisijų darbo ir derinant terminą su pareiškinių dokumentų pateikimo pradžia, siūloma nustatyti, kad šios komisijos sudaromos iki rinkimų likus 95 dienoms.

Pagal projektus, apylinkių rinkimų komisijas sudarytų ne mažiau kaip 5 nariai. Siūloma nustatyti terminą pareiškinių dokumentų atšaukimui - 35 dienos iki rinkimų (terminas derinamas su kitais terminais, reglamentuojančiais kandidatų sąrašų paskelbimą).

Įstatymų pakeitimų iniciatoriai siūlo suvienodinti išorinės reklamos skleidimo ir rinkimų agitacijos draudimo sąlygas. „Toks siūlymas atsirado todėl, kad net ir nedideli skirtumai vienu metu vykstant kelioms kampanijoms trikdo tiek rinkėjus, tiek rinkimų dalyvius, nes rinkėjams sunkiau identifikuoti, kad daromas pažeidimas, o rinkimų dalyvis, nepažeisdamas vieno rinkimų įstatymo, gali pažeisti kitą“, - sako pataisų rengėjai.

Taip pat projektuose siūloma įteisinti, kad visuomenės informavimo priemonėse pranešant svarbias žinias dėl einamų pareigų kandidatui yra draudžiama agituoti. Jeigu nustatoma, kad tokio pranešimo, transliuojamo tiesiogiai, metu buvo agituojama, atsakingu asmeniu būtų laikomas ir kandidatas.

Jei Seimas pritartų, būtų išplečiamas draudimas agitacijai naudotis tarnybine padėtimi įtraukiant ir Europos Sąjungos institucijas ir organizacijas.

Siūloma praplėsti balsavimo vietų užsienyje skaičių - sudaryti galimybę steigti papildomus balsavimo punktus vietovėse, kur gausiai gyvena Lietuvos Respublikos piliečiai. Pagal dabar galiojantį teisinį reglamentavimą, balsuoti užsienyje galima Lietuvos Respublikos diplomatinėse atstovybėse ir konsulinėse įstaigose.

Įstatymų pataisas inicijavo Seimo nariai, priklausantys darbo grupei referendumui dėl dvigubos pilietybės, - Arvydas Nekrošius, Ramūnas Karbauskis, Antanas Vinkus, Guoda Burokienė, Bronislovas Matelis, Žygimantas Pavilionis ir Julius Sabatauskas.