VRK pirmininką slaptu balsavimu skiria Seimas parlamento vadovo teikimu. Kartu slaptu balsavimu tvirtinami ir VRK nariai, kuriuos deleguoja prezidentas, teisingumo ministras bei Lietuvos teisininkų draugija. Savo atstovus į komisiją teikia ir daugiamandatėje apygardoje mandatų gavusios partijos, jei kandidatai atitinka nurodytus įstatymo reikalavimus. Pastarųjų Seimas negali atmesti.

Į naują VRK Liberalų sąjūdis siūlo skirti Jolitą Baušytę, Laisvės partija – Martyną Čerkauską, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – Olgą Kilkinovą, konservatoriai – Gitaną Matiekuvienę, socialdemokratai – Justą Pankauską, Darbo partija – Jolantą Petrušauskienę.

Tuo metu prezidentas į naują VRK sudėtį siūlo įtraukti profesorius Šarūną Liekį ir Andrių Vaišnį, teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska – Ingą Milašiūtę ir Joną Udrį, Lietuvos teisininkų draugija – Laurą Martinaitytę bei Andrių Puksą.

Projektu siūloma nustatyti, kad naujos VRK komisijos nariai ir pirmininkas prisiektų gegužės 25 d.

ELTA primena, kad L. Matjošaitytė VRK pirmininke tapo 2017 m. birželį. Iki jos VRK pirmininkas buvo Zenonas Vaigauskas, kuris komisijai vadovavo daugiau kaip 20 metų – nuo 1994-ųjų.

Vyriausiąją rinkimų komisiją sudaro Seimas, po eilinių ar pirmalaikių Seimo rinkimų praėjus ne mažiau kaip 140 ir ne daugiau kaip 200 dienų.