Mitingas buvo suderintas su Vilniaus miesto savivaldybe, planuota, kad dalyvaus ne daugiau 15 tūkst. žmonių.

Šeštadienį po pietų Katedros aikštė ėmė pildytis, mitinguotojai atvyko ir iš kitų šalies miestų, plevėsavo Lietuvos, Vyčio, Šeimų sąjūdžio, Žemaitijos vėliavos.

„Kas miega demokratijoje – atsibus diktatūroje“, „Sugrąžinkime Lietuvą tautai“, „Mažiau Briuselio, daugiau sveiko proto“, „Seimo narys be sąžinės – tauta be ateities“, „Kai tironija tampa įstatymu, pasipriešinimas tampa pareiga“, „Dar 2 metai nusikaltėlių valdžios gresia katastrofa“, – tokie užrašai iškelti prie scenos ir minioje.

Mitinge pasirodė jaunimas, laikantis plakatus „Atsiprašau, kad vėluoju“, „Dydis nesvarbu“, „Mano nuomonė“, „RAMPAMPAM“.

Policijos pareigūnai paprašė piliečių, nepritariančių protestui, jį palikti. Oponentai taikiai išėjo.

Incidentas įvyko ir su LGBT vėliava: viena mitingo dalyvių ėmė ją trypti. Policijos pareigūnai bent kol kas pareiškimo dėl įvykio dar nėra gavę.

Žekonis: mitingas vyko ramiai

Vilniaus apskrities Vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Renaldas Žekonis teigė, jog mitingas vyko ramiai.

„Kaip matote, mitingas nėra labai gausus, tikrai ne 15 tūkst., kaip organizatoriai planavo, renginys ramus, šiam momentui galiu padėkoti organizatoriams, kad atsižvelgė į mūsų pasiūlymus, kaip organizuoti renginį, kad būtų užtikrinta viešoji tvarka. Renginys vyksta ramiai, jokių incidentų nefiksuota“, – žurnalistams renginio vietoje sakė R. Žekonis.

Protestuoti prieš mitingą buvo atėjusi grupelė jaunuolių, bet paprašyti pareigūnų jie paliko renginį.

„Jaunuolių grupė turėjo savo nuomonę, kaip ir natūralu Lietuvoje, reiškė ją, todėl mes paprašėme, kad neeskaluotų konflikto, pasitraukti iš mitingo vietos. Suprato, klausimų nebuvo, mes geranoriškai paprašėm pasitraukti“, – sakė R. Žekonis.

Tutkus: darosi baisu

Nuskambėjo himnas.

Renginį vedė Lietuvos šeimų sąjūdžio narys, humoristas Artūras Orlauskas. Ant scenos sveikinimo žodį tarti lipo vienuolis, brolis Paulius Vaineikis, sudainavęs ir dainą.

„Ypatingai pažvelk į mūsų tautos sostinę Vilnių. Pažvelk, Viešpatie, į čia gyvenančius žmones ir mūsų tautos vadovus, kuriems tu, Dieve, davei laikinai galios pultelį ne tam, kad mums viešpatautų, bet tam, kad mums tarnautų“, – kalbėjo jis.

Mitingo pradžioje kalbėjo viena sąjūdžio vadovių Vitolda Račkova, kritikavusi valstybės vykdomą valstybės politiką, kuri esą skatina Lietuvos gyventojus emigruoti, akcentavo netinkamą parlamento opozicijos darbą.

„Jūs visi dirbate tą darbą, kurį turėtų dirbti opozicija Seime. Šiandien opozicijos Seime nėra, todėl čia ir esate. Nepamirškite iš jų reikalauti dirbti savo darbą“, – į susirinkusiuosius kreipėsi ji.

Buvęs kariuomenės vadas, Regionų partijos kandidatas į Vilniaus merus atsargos generolas leitenantas Valdas Tutkus taip pat susirinkusiesiems tarė sveikinimo žodžius.

„Moralinėje krizėje mes esame šiandien. (…) Mūsų Vyriausybė paskelbė, kad turi eilinį planą, tačiau man po to, kai girdžiu, jog valdantieji turi planą, darosi baisu. Todėl, kad pradžioje turėjome planą nuo kovido, bet niekas jo nematė – kovidas kaip buvo, taip yra. Paskui turėjome planą prieš migrantus, niekas jo nematė – migrantai kaip buvo, taip yra. Dabar turime planą, kaip nugalėsime ekonomiką ir sumažinsime kainas, tik nematyti, kad būtų“, – tvirtino jis.

Jo teigimu, kompensacijos žmonėms nepadės.

„Mes už demokratiją, šaukia Seime, šaukia Vyriausybė, o mes su jumis vatnikai. Britų premjerė po 44 savo darbo dienų, kuri nepateisino Britanijos žmonių lūkesčių, atsistatydino, bet, matyt, ši demokratija mums netinka“, – sakė V. Tutkus.

Visgi jis papriekaištavo susirinkusiesiems dėl vangaus dalyvavimo rinkimuose.

„Jų elektoratas net per audrą ateis, o mes taip ir liksime už borto“, – akcentavo V. Tutkus.

„Jei jūs, Lietuvos miestai, miesteliai, išsirinksite savivaldą ir žmones, kuriais tikite ir jei jie atliks funkcijas, numatytas Konstitucijoje, tai keistis gyvenimas ims jau šiandien“, – sakė kandidatas į Vilniaus merus.

V. Tutkus akcentavo, kad Europoje, jo teigimu, stiprėja šeimos vertybes išpažįstančios partijos.

„Nors ir nemadinga šeima, bet visgi šeima yra pagrindas visko“, – pabrėžė jis.

„Jei reikės, susirinksime ir dar gruodžio 13-ą“, – sakė V. Tutkus.

Mitingą lygino su Atgimimo judėjimu

Nuo scenos kalbėjęs Kovo 11-osios Akto signataras Jonas Šimėnas Šeimų sąjūdžio mitingą lygino su Atgimimo judėjimu dėl Lietuvos nepriklausomybės prieš 30 metų.

„Per 30 pastarųjų metų pasaulis didžiuliu tempu keitėsi, ar įmanoma rasti ryšį tarp dabarties situacijos ir idėjų, kurios skatino veikti Atgimimo metais? Kad šiandien susirinkome ginti amžinųjų vertybių yra tai, kas jungė mus tada ir tebejungia dabar“, – sakė J. Šimėnas.

Jonas Šimėnas

„Deja, turime ir tai, apie ką prieš 30 metų niekas nepagalvojo. Tada niekas nemanė, kad teks ginti tradicines vertybes, šeimą, nors Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, kad valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, kad santuoka sudaroma laisva vyro ir moters sutartimi, ir taškas“, – kalbėjo signataras.

Jis taip pat apgailestavo, kad „tradicinių vertybių vertybių puoselėtojai ir šalininkai imti marginalizuoti, prikabinant jiems kremlinių, patvorinių ar vatnikų etiketes“.

„Ir žinokite, kad jei vėl tektų ginti Lietuvos laisvę, tai tie vatnikai ir vėl būtų pirmieji, nes jūs bijotumėte susitepti savo prašmatnumo rūbą“, – sakė J. Šimėnas.

Pasisakė Dagys, Gražulis, Astrauskaitė

Nuotoliu protestuotojus sveikino ir aktyvi mitingų dalyvė Astra Genovaitė Astrauskaitė, kuri baisėjosi Seimo sprendimu leisti oficialiuose dokumentuose naudoti W, X, Q raides.

Proteste skambėjo ir pasipiktinimai dėl valstybės vadovo statuso suteikimo profesoriui Vytautui Landsbergiui.

„Neleisime nei vienai politinei grupuotei, nei vienai valdžiai, nei vienai ideologijai atsisėsti visuomenei ant sprando“, – nuo scenos kalbėjo Valdas Vižinis.

Rimantas Dagys

Į sceną lipo ir Lietuvos krikščionių sąjungos pirmininkas Rimantas Dagys, kuris aiškino, jog krikščionys šiuo metu yra labiausiai persekiojami pasaulyje, o krikščioniškos vertybės esą puolamos.

„Ekrane dominuojantys šnekoriai bando mus įtikinti, kad dėl šeimos gyventi moteriai ir vyrui yra net gėdinga. Taip daroma pasitelkiant, modernumo vardan, vertybių išsižadėjusius politikus, liberalių fondų maitinamus kalbėtojus“, – dėstė R. Dagys.

Jis pasisakė prieš Stambulo konvenciją, aiškino, kad šeimos aršiai puolamos, kritiškai atsiliepė apie LGBT ir šios bendruomenės teises.

Kritika ES politikai

Aukščiausiosios tarybos–Atkuriamojo Seimo deputatė Zita Šličytė taip pat sakė kalbą, kurioje kalbėjo apie pagarbą Konstitucijai, kritikavo valdžią, ES politiką.

„Lietuvos politikai turėtų pareikalauti ES gerbti mūsų suverenias galias“, – tvirtino ji.

Ant scenos lipo ir skambiais pareiškimais pagarsėjęs Seimo narys Petras Gražulis, sveikinimus protestuotojams vaizdo įrašais perdavė kelių kitų valstybių atstovai, kurie pasakojo, jog taip pat išpažįsta tradicines šeimos vertybes.

A. Orlauskas kvietė pasisakyti svečius iš užsienio – „buvusius gėjus“, kurie, anot renginio vedėjo, „atsivertė į normalius žmones“.

Kalbėjusieji ant scenos taip pat piktinosi planuojama neįgaliųjų politikos reforma, buvo prisimintos nuoskaudos ir galimybių pasui.

Išdėstė reikalavimus

Šeimų sąjūdžio atstovas komunikacijai Algimantas Rusteika perskaitė asociacijos rezoliuciją ir reikalavimų sąrašą. Rašte teigiama, kad Konstitucijoje įtvirtintos teisės Lietuvoje yra pažeidžiamos ar faktiškai negalioja, o artimiausiu metu esą planuojama priimti naujus Konstitucijai prieštaraujančius įstatymus, o tiksliau – Civilinės sąjungos įstatymą.

„Šalyje įvesta ir kasdien stiprinama valdančiosios daugumos diktatūra, cenzūruojama spauda, ribojamos ir laužomos piliečių konstitucinės teisės ir laisvės“, – skaitė A. Rusteika.

Jis dėstė, kad energetikos šoko akivaizdoje piliečiai ir verslai valdžios yra palikti likimo valioje, pas mus, anot A. Rusteikos, atsisakoma diskutuoti apie PVM tarifo mažinimą tam tikrose srityse, kas esą yra padaryta kitose šalyse ir duoda naudą.

Šeimų sąjūdžio atstovas pažymėjo, kad valdžia, anot jo, šiuo sunkiu metu elgiasi ciniškai – planuoja padidinti mokesčius ir savo pačių algas, ir atstovauja stambaus verslo interesams.

Šeimų sąjūdis, pasak A. Rusteikos, reikalauja: Vyriausybės atstatydinimo, ištirti, dėl kokių pareigūnų veiklos buvo padidintos elektros, dujų, šildymo, vandens tiekimo kainos ir kaltus asmenis patraukti atsakomybėn, atšaukti trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą, atsisakyti Civilinės sąjungos įstatymo ir kita.

Renginį organizatoriai užbaigė Eurikos Masytės daina „Laisvė“.

Grinevičius: nuo incidentų niekas neapdraustas

Lietuvos šeimų sąjungos vadovas Raimondas Grinevičius prieš mitingą BNS sakė, kad „Konstitucija paversta niekiniu popieriumi“.

„Norime atkreipti dėmesį, kad Seimo nariams, Vyriausybei ir dabartinei valdžiai Konstitucijos straipsniai negalioja ir Konstitucija paversta niekiniu popieriumi. Bet kokią sritį imkit – mediciną, švietimą, žmogaus teises“, – sakė R. Grinevičius.

Klausiamas, ar šeštadienio mitinge pavyks išvengti incidentų, jis teigė, kad „nuo to nieks neapdraustas“.

„Su policija derinom visus veiksmus, žiūrim iš mūsų pusės yra savanorių, kurie irgi vaikščios, žiūrės (tvarkos)“, – sakė asociacijos vadovas.

Bent jau kol kas, pasak policijos, mitinge incidentų nefiksuota, dalyvių apie 1 tūkst.

Pyksta ant valdžios, nori pokyčių

Delfi kalbintas vienas į mitingą atvykęs vilnietis sakė, jog dabartinė valdžia išdarinėja nesąmones.

Ką reikėtų daryti, kad būtų geriau?

„Galvoti, o ne meluoti“, – sakė jis.

„Mes siekiame, kad nebūtų laužoma Konstitucija, dabar visur yra pažeidimai, lietuvių kalba žeminama, visokias raides q ir w priėmė, šeimų-ne šeimų sąjungos įstatymą nori priimti. Turi tauta referendumu tokį įstatymą priimti, o ne Seimas susirinkęs iš kažkokių pakampių. LGBT lipa per galvas žmonių“, – BNS sakė Šiaulių rajono gyventojas, 68 metų statybininkas Vytautas.

Kitas protesto dalyvis teigė, kad jį užkniso oligarchinė nomenklatūrinė santvarka.

„Ir tokie jos tarnai kaip jūs“, – kreipdamasis į Delfi žurnalistę pridūrė pilietis.

Jo įsitikinimu, reikėtų naikinti „sąrašinius rinkimus“, riboti politikų kadencijas, įvesti tiesioginius teisėjų, „šerifų“ rinkimus.

„Žodžiu, eilė politinių reformų, kad būtų atkurta demokratinė santvarka“, – kalbėjo gyventojas.

Dabar Lietuvoje vykstantys rinkimai, jo įsitikinimu, yra butaforiniai, nesąžiningi.

Kai kurie mitinguotojai su Delfi kalbėtis atsisakė, kai kurie bendraudami nebuvo malonūs.

„Štiš iš čia“, – vijo vienas protesto dalyvis.

Žurnalistei pasidomėjus, kodėl dalyvauja mitinge, kitas kalbintas pilietis reiškė nuostabą, kad „jauna mergaitė“ nieko nežino.

„Jauna mergaitė, matyt, šešias klases baigei“, – tarė gyventojas.

Su juo kartu stovėjusi protesto dalyvė teigė, jog į aikštę atėjo, nes nori apginti Konstituciją.

Dar vienas Delfi kalbintas mitinguotojas teigė, jog Šeimų sąjūdis būtų pati tinkamiausia partija, kuri galėtų atstovauti Lietuvai.

„Ji galbūt pakeis įstatymus ir iš Lietuvos žmonės nebėgs, ir gyvenimas pagerės“, – kalbėjo jis.

Gyventojas apgailestavo, kad dabartinė opozicija Seime nedirba kaip opozicija.

„Partnerystės įstatymas yra ta pati Stambulo konvencija, tik pervadintas kitaip. Tai skatina kažkaip reaguoti, nes matom, kas darosi Vakarų pasauly, ir kodėl mes iš Vakarų nepaimam gerų dalykų, žiūrim pro pirštus, bet perimam, kas yra neigiamo.

Aš manau, reikėtų grįžti prie demokratinių vertybių, žmogaus laisvių. Laisvių, aš nemanau, kad yra daug. Klijuojamos etiketės, žmonės demonizuojami, kiti bijo, nenori, vengia, net jei turi savo nuomonę, bijo ją pasakyti. Tai labai negeras signalas, simptomas, kuris pavojingas visuomenei“, – Delfi komentavo dar vienas protestuotojas.

Tarnybos pasiruošė

Vykstant mitingui, aikštėje sutelktos itin gausios policijos pajėgos.

Saugomi valdžios pastatai

Kaip dar penktadienį pranešė Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (VPK), protesto vietoje dirbs civiliais drabužiais vilkintys pareigūnai, policijos dialogo grupė. Jie bendraus su mitingo dalyviais, atsakys į klausimus ir padės įvairiose situacijose, sieks deeskaluoti galimus konfliktus.

VPK patikino, kad pareigūnų renginyje dirbs „tiek, kiek reikia“ viešajai tvarkai užtikrinti, taip pat bus pasitelkta pajėgų ir iš kitų rajonų.

Barjerais aptverti ir Vyriausybė, ir Seimas: praėjusių metų rugpjūtį vienas taikių mitingų peraugo į riaušes prie Seimo, dėl to buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, byloje įtarimai pareikšti 87 asmenims.

Saugomi valdžios pastatai

Šeimų sąjūdis šias riaušes viešai pasmerkė.

Prie Vyriausybės ir Seimo taip pat budi policija.

Saugomi valdžios pastatai

Kaltinimai valdantiesiems

Kviesdamas į mitingą, Lietuvos šeimų sąjūdis savo svetainėje išdėstė poziciją, kodėl reikia protestuoti: pasisakyme daug kritikos dabartinei valdančiajai daugumai, jos sprendimams, nepatvirtintų faktų.

„Karo Ukrainoje pretekstu šalyje faktiškai įvesta ir kasdien stiprinama diktatūra, cenzūruojama spauda, ribojamos ir laužomos piliečių konstitucinės teisės ir laisvės. Nepaisant didžiosios visuomenės daugumos valios Seime planuojama priimti Konstitucijai prieštaraujantį Civilinės sąjungos įstatymą. Iš neteisės negali kilti teisė, todėl įstatymai, pažeidžiantys Konstituciją, negali būti teisėti.

Slapta nuo visuomenės mūsų piliečių vardu Seime aprobuotas Europos Komisijos ir Europos Sąjungos Tarybos direktyvos projektas. Priėmus šią direktyvą šalyje numatoma privalomai įvesti Lietuvos Respublikos Konstitucijai prieštaraujančios Stambulo konvencijos normas, laužyti konstitucinę žodžio laisvę įteisinant nuomonių cenzūrą, persekioti ir kriminaline tvarka bausti realiu laisvės atėmimu kitaip manančius piliečius.

Prasidėjusios ekonominės ir politinės krizės sąlygomis akivaizdžiai išryškėjo valdžios dangstomos ir skatinamos piliečių apiplėšinėjimo schemos. Valdančiosios grupuotės paskirtų, visose energetikos aferose nepakeičiamų asmenų vadovaujamos, dalinai privatizuotos strateginės valstybinės įmonės elektros rinkos liberalizavimo pretekstu kraunasi milžiniškus pelnus.

Iki šiol nepriimti jokie esminiai elektros kainų kompensavimo ir stabilizavimo sprendimai, piliečiai ir vietiniai verslai valdžios praktiškai palikti likimo valiai. Didžiausios Europoje infliacijos sąlygomis gautų milijardinių papildomų biudžeto pajamų nenumatoma panaudoti kompensacijoms ir subsidijoms, apie maisto prekių, kuro, elektros akcizų ir pridėtinės vertės mokesčio mažinimą, kurie taikomi kitose šalyse ir palengvina žmonių gyvenimą, atsisakoma net diskutuoti.

Dėl tokio valdžios neveikimo vietiniai nekorporaciniai, smulkieji ir vidutiniai verslai bus priversti bankrutuoti, žmonės neteks darbo ir šis procesas jau prasidėjo. Tuo valdantieji faktiškai vykdo didžiųjų, oligopolinių kompanijų interesą pasinaudoti krize savo naudai ir išplėsti savo įtaką.

Po nepaprastosios padėties priedanga vyksta pokiliminiai susitarimai, kurie, faktiškai negaliojant Viešųjų pirkimų įstatymui, sudaro prielaidas grobstyti valstybės lėšas arba naudoti jas netikslingai ir neatsakingai.

Tokiais savo veiksmais valdančioji dauguma toliau skatina nepasitikėjimą valstybe bei jos institucijomis. Visuotinio pavojaus valstybei akivaizdoje tai dar labiau didina įtampą šalyje, artina socialinį sprogimą ir kelia realią grėsmę nacionaliniam saugumui. Tolesnis valdančiųjų inspiruojamas ir vykdomas visuomenės skaldymas ir supriešinimas yra nusikalstamas ir antivalstybiškas“, – dėstoma organizacijos svetainėje.

Susirinko po metų pertraukos

Šeštadienio mitingas – tai pirmasis masinis asociacijos planuojamas renginys sostinėje po metų pertraukos – savivaldybė šiemet neišdavė leidimo organizacijai burtis prie J. Basanavičiaus paminklo Vasario 16-ąją, motyvuodama, kad organizatorių planai kertasi su oficialiais valstybiniais renginiais.

Pastarąjį kartą organizacijos atstovai protestavo birželį prie Seimo, tuomet susirinko per šimtą žmonių. Prieš tai gegužę jie su bendraminčiais rinkosi Kauno rajone, Šeimų gynimo marše, pernai gruodį prie Seimo rengta dviejų savaičių protesto akcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (114)