Tai Seime penktadienį pranešė „valstiečių“ frakcijos seniūno pavaduotoja Guoda Burokienė, Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Algirdas Sysas ir Darbo partijos frakcijos seniūno pavaduotoja Ieva Kačinskaitė- Urbonienė.

„Valstiečių“ frakcijos seniūnas yra Ramūnas Karbauskis, jo pavaduotojais yra Jonas Jarutis ir Guoda Burokienė.

Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas yra Algirdas Sysas, jo pavaduotoja – Orinta Leiputė.

Seimo narys Vigilijus Jukna išrinktas Darbo partijos frakcijos seniūnu. Jo pavaduotoja – Seimo narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovas Gabrielius Landsbergis planuoja vadovauti parlamentinei frakcijai ir sako, kad eidamas šias pareigas „tuo pačiu metu“ nebus Vyriausybės nariu.

Laisvės frakcijos seniūne išrinkta Ieva Pakarklytė, jos pavaduotoju – Tomas Vytautas Raskevičius.

Seimo statutas numato, kad Seimo narių frakcijos arba jų koalicijos, nesutinkančios su Vyriausybės programa, gali pasiskelbti opozicinėmis.

Opozicinėmis frakcijomis laikomos tokios frakcijos ar jų koalicijos, kurių Seime paskelbtose politinėse deklaracijose išdėstytos jas nuo Seimo daugumos skiriančios nuostatos.

Opozicinėms frakcijoms ir koalicijoms garantuojamos visos Seimo statute numatytos frakcijų ir koalicijų teisės. Šios teisės jokia dingstimi negali būti apribotos.

Jeigu opozicinė frakcija arba jų koalicija turi daugiau kaip 1/2 Seimo mažumai priklausančių Seimo narių, tokios frakcijos seniūnas arba koalicijos vadovas yra vadinamas Seimo opozicijos lyderiu.

Skvernelio Vyriausybė grąžino įgaliojimus prezidentui

Sauliaus Skvernelio Vyriausybė penktadienį grąžino įgaliojimus prezidentui.

Kaip pranešė Prezidentūra, šalies vadovas Gitanas Nausėda penktadienį susitikęs su premjeru, priėmė jo vadovaujamos Vyriausybės grąžinamus įgaliojimus ir pavedė jai laikinai eiti pareigas, kol bus sudaryta nauja Vyriausybė.

Naujai išrinktam Seimui pradėjus darbą ir kadenciją baigusiai Vyriausybei grąžinus įgaliojimus, prezidentas, vadovaudamasis Konstitucija, per 15 dienų pateiks Seimui svarstyti naujo ministro pirmininko kandidatūrą.

Naujoji konservatorių ir liberalų valdančioji dauguma į premjeres pareigas teiks Ingridos Šimonytės kandidatūrą, kitus Ministrų kabineto narius žadama paskelbti kitą savaitę.