Kovą prieš nelegalią migraciją, pabėgėlių statusą reglamentuojančių Lietuvos įstatymų taikymą, pabėgėlių gyvenimo sąlygas ir pagrindines didėjančio jų srauto į šalį keliamas problemas parlamento vadovas aptarė per vizitą Pabradės užsieniečių registravimo centre penktadienį, pranešė Seimo pirmininko atstovas spaudai.

A.Paulauskas Pabradėje susitiko su centro vadovais ir darbuotojais, apžiūrėjo politinio prieglobsčio paprašiusių migrantų gyvenamąsias patalpas.

Pabradės užsieniečių registravimo centro vadovai Seimo pirmininką informavo apie grėsmingai didėjančius nelegalios migracijos tempus, pagrindines dėl nelegalių migrantų kylančias problemas, augantį nusikalstamumą ir sunkumus išsiunčiant nelegalus iš Lietuvos.

Pasak Pabradės centro direktoriaus Roberto Petraičio, labai padaugėjo sienos pažeidėjų, dažnai net nežinančių, kokios valstybės teritorijoje jie buvo sulaikyti.

Pareigūnas pabrėžė, kad tokių migrantų tikslas yra Vakarų Europos šalys, todėl atvežti į centrą jie dažnai paprašo politinio prieglobsčio tik dėl geresnių materialinio gyvenimo centre sąlygų.

Šiuo metu centre gyvena 155 asmenys, kurie buvo sulaikyti kaip neteisėtai atvykę ar gyvenantys Lietuvoje užsieniečiai.

Seimo pirmininkas pabrėžė, kad nelegalios migracijos prevencijos priemonės turi būti taikomos vienodai visiems nelegaliems migrantams neišskiriant nei jų pilietybės, nei tautybės.

"Manau, kad Lietuvos įstatymai yra pernelyg liberalūs. Reikia griežtinti esamus įstatymus, sudaryti geresnes sąlygas kovai su nelegalia migracija, griežtai bausti nusikalstamo nelegalų pergabenimo per sieną verslo organizatorius", - pabrėžė parlamento vadovas.

Tą pačią dieną jis taip pat susitiko su Švenčionių rajono savivaldybės vadovais, lankėsi Švenčionių siuvimo fabrike "Žeimena", susitiko Švenčionėlių ir Pabradės gyventojais.