Seimo kanceliarijos Bendrųjų reikalų departamento direktorius Antanas Dimaitis sakė, kad delsti nebegalima, nes dėl teismų ir taip prarasti beveik du mėnesiai.

Balandžio pradžioje Vilniaus apygardos teismas pritaikė laikinąsias apsaugos priemones -sustabdė konkurso sutarties vykdymą. Gegužės pabaigoje Apeliacinis teismas jas panaikino. "Dėl prarasto laiko tenka pasispausti. Sieksime, kad statybos būtų pradėtos liepos pradžioje - kaip numatyta sutartyje", - kalbėjo A.Dimaitis.

Statyti naują salę ir rekonstruoti antruosius parlamento rūmus ketinama nelaukiant, kokį sprendimą priims skundą dėl konkurso nagrinėjantis Vilniaus apygardos teismas. Į jį kreipėsi iš konkurso pašalintas mažiausią kainą (46,5 mln. litų) pasiūlęs dviejų bendrovių "Vėtrūna" ir "Nemenčinės statyba" konsorciumas.

"Vėtrūnos" generalinis direktorius Juozas Valužis teigė neturįs žinių apie vykstančius procesus. Jis skundėsi, jog Seimo kanceliarija nesivargina pranešti, kad "Kaustai" leista pradėti darbus. Bendrovės vadovas neprognozavo, kaip elgtųsi, jei teismas patenkintų jų skundą, o "Kausta" jau būtų atlikusi dalį darbų.

Nugalėtoja pripažintos "Kaustos" technikos direktorius Algimantas Jarašiūnas patvirtino, kad jie gavo Seimo kanceliarijos pranešimą dėl sutartyje numatytų darbų atnaujinimo. Per konkursą bendrovė įvertino darbus 50,3 mln. litų, be to, pasiliko galimybę dar 10 proc. (iki 55 mln. litų) padidinti šiemet prasidėsiančių statybų kainą.

Vis dėlto tai nesutrukdė jai aplenkti kitas konkurse dalyvavusias garsias statybos firmas - Alytaus "Kortą" (darbus siūlė atlikti už 50,8 mln. litų) ir Panevėžio statybos trestą (53,6 mln. litų).

Po Vilniaus visuomenės sveikatos centro nepalankaus dabartinės posėdžių salės higieninio vertinimo kilus diskusijoms, ar parlamentui reikia naujos salės, kanceliarija skelbė, jog statybos kainuos 35-40 mln. litų. Tačiau per konkursą, surengtą kovą, tapo akivaizdu, kad tokių kainų niekas negali pasiūlyti. Vien šiemet iš valstybės biudžeto statyboms numatyta skirti 15 mln. litų.

9,4 tūkst. kvadratinių metrų plote vyksiančias statybas ketinama baigti iki kitų metų rudens. Pagal projektą planuojama pastatyti du naujus keturių ir dviejų aukštų priestatus bei kapitaliai rekonstruoti antruosius parlamento rūmus.