LNK gavo vaizdo įrašą iš Šventųjų Mišių Vilniaus Šventosios dvasios bažnyčioje, kuriose kunigas skelbia intenciją, už ką šį sykį bus meldžiamasi.

„Šventųjų Mišių intencija užsakyta Lenkų rinkimų akcijos, dėkojame Dievui už gautas malones, jėgas, šiame mėnesį truksiančiame pasiruošime rinkimų kampaniją. Melskimės už rinkėjus, kad jie atiduotų valdžią tiems, kurie sergės tiesą ir krikščioniškas vertybes“, – mišiose kalbėjo kunigas.

Šiose apeigose dalyvavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA–KŠS) sąrašo lyderis, parlamentaras Zbignevas Jedinskis, jis skaitė maldavimą.

Bet mišių turbūt nesiklausė atidžiai, nes vėliau LNK žinių žurnalistams sakė, kad kunigo raginimų balsuoti už konkrečią partiją negirdėjo.

„Nesu girdėjęs, kad kunigai agituotų už jus, pirmą kartą tai girdžiu iš jūsų. Jeigu kunigai, galbūt ir agituoja, tai galbūt pritaria mūsų partijos programai. Bet ar jiems leidžiama ar neleidžiama to daryti, tai čia jau klausimas ne man“, – aiškino Z. Jedinskis.

O filmuotoje medžiagoje iš mišių nuskamba ir konkreti pavardė – Valdemaro Tomaševskio.

Bet Z. Jedinskis agitaciją LNK žurnalistams paneigė ir antrą kartą.

„Jokios agitacijos nebuvo, tiesiog mišios – už žmogų, sąžiningą politiką, už krikščioniškas vertybes“, – teigė parlamentaras.

Šis šventiko akibrokštas nepraslydo pro akis ir Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK). Jos pirmininkė Laura Matjošaitytė sako, kad bažnyčioje kunigai už politikus agituoja kone prieš kiekvienus rinkimus.

Valdemaras Tomaševskis

„Šis klausimas vertas pasvarstymo ir Vyskupų konferencijoje, kaip jie vertintų iš savo pusės, per kanonų teisės kodeksus. Ar tikrai kunigystė ir tarnavimas Dievui yra susijęs ir dera su politikavimu tam tikru, tuos dalykus reikėtų atskirti“, – kalbėjo VRK vadovė.

Bažnyčios teisė tokius kunigų pasisakymus draudžia, tai parašyta 287 kanone. Vilniaus arkivyskupijos kurijos siųstame atsakyme taip pat pabrėžiama, kad politikavimas su bažnyčia nėra suderinami.

„Jei politine agitacija užsiimama šventoriuje ar juolab bažnyčios viduje, ne tik klebonas, kunigas, bet ir tikintieji turėtų atkreipti į tai dėmesį, nevienareikšmiškai paragindami agitatorius pasirinkti tinkamesnes tam vietas. Bažnyčios sakralumas nesuderinamas su politikavimu“, – rašoma atsakymuose.

VRK pirmininkė L. Matjošaitytė pasakojo, kad vienintelė reakciją, kurią gali perduoti komisija – tai surinktą informaciją perduoti vyskupų konferencijai.

Religijotyrininkė Milda Ališauskienė taip pat mano, kad LLRA–KŠS bažnyčią išnaudoja savo politinei agitacijai.

„Lietuvoje mes matome, kad ši politinė jėga yra linkusi būti arčiau katalikų bažnyčios. Ir lyg pasisavinti katalikybę, būtent savo politinei agitacijai“, – teigė ji.

Po bažnyčios skliautais rinkiminės agitacijos klipą yra susukusi ir konservatorė Rasa Petrauskienė.

Daugiau skundų dėl dėl reklamos bažnyčiose VRK nėra gavusi.