Tai numatančias Seimo rinkimų įstatymo pataisas įregistravo Seimo nariai „valstietė“ Virginija Vingrienė ir konservatorius Kęstutis Masiulis.

Jie tikisi, kad rinkimų apygardų užsienyje sudarymas paskatins pilietybę turinčius, tačiau iš valstybės išvykusius piliečius įsitraukti į valstybės valdymą, aktyviau dalyvauti rinkimuose, nes jų interesams bus tinkamai atstovaujama valdžios institucijose. Taip pat tikimasi, kad atskiras jų interesams atstovaujantis atstovas padės pagerinti jų gyvenimo sąlygas bei įgyvendinti lūkesčius, o jų balsas bus ne tik išgirstas, bet ir svarus.

„Emigravusių piliečių balsas dažniausiai lieka neišgirstas - jie neturi atstovo, kuris kovotų būtent už jų teises ir interesus. Negana to, dalis piliečių, nors ir išvažiavę, jaučia Lietuvos pulsą, nori palaikyti Lietuvą, dalyvauti jos valdyme, o gal net ir grįžti, tačiau atstovavimas jiems valdžios institucijose nėra pakankamas. Alternatyvi tam išeitis - rinkiminės apygardos užsienyje. Tai rinkiminės apygardos, esančios už valstybės sienų, kurias tos valstybės valdžia pripažįsta kaip teisėtą rinkiminę apygardą“,- sako projekto autoriai.

Jie pastebi, kad įprastai tokių apygardų reglamentavimą lydi ir kelių vietų parlamente rezervavimas tokiems užsienio delegatams, kadangi įprastomis rinkimų sąlygomis jie greičiausiai nepatektų į parlamentą. Taip pat skirtingos šalys skirtingai brėžia tokių apygardų ribas.

V. Vingrienės ir K. Masiulio duomenimis, pavyzdžiui, Dominikos Respublika konkrečiai nurodo, kad trys atstovai yra renkami iš Karibų ir Lotynų Amerikos regiono, du - iš Europos, trys - iš Kanados ir JAV; taigi, neapimama Azija. Tuo metu Prancūzija į tokias apygardas padalino visą pasaulį, kad rinkimuose galėtų dalyvauti tikrai bet kur gyvenantys prancūzai. Panašiai padarė ir Makedonija, sukūrusi tris tokias apygardas: Europa-Afrika, abi Amerikos, Azija-Okeanija. Italija užsienio italų rinkėjams rezervuoja dvylika vietų Deputatų rūmuose ir šešias vietas Respublikos Senate.

Siūloma, kad Seimo rinkimų įstatymo pataisos įsigaliotų 2020 m. sausio 1 d.

Šiuo metu kitose valstybėse esantys Lietuvos Respublikos piliečiai įrašomi į tos vienmandatės rinkimų apygardos rinkėjų sąrašą, kurios teritorijoje yra Lietuvos Respublikos Seimas. Jų balsai sudedami su Lietuvoje gyvenančiais piliečiais ir išrenkamas bendras atstovas, nenumatant jiems atstovaujančių rinkimų apygardų užsienyje sudarymo.

Beje, po Lietuvoje vykusio pirmojo Prezidento rinkimų turo ir dviejų referendumų užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad didelis užsienyje gyvenančių lietuvių aktyvumas rodo, kad reikia pradėti kalbėti apie tik užsienyje gyvenantiems lietuviams skirtą apygardą.

„Aktyvus balsavimas užsienyje yra pagrindas nedelsiant pradėti diskusiją dėl vienos ar dviejų atskirų Seimo rinkimų apygardų užsienyje gyvenantiems lietuviams“, - sakė užsienio reikalų ministras L. Linkevičius, primena ELTA.

Idėją kurti atskirą apygardą yra pareiškę Pasaulio lietuvių bendruomenės atstovai, tačiau į ją skeptiškai žiūri konstitucinės teisės specialistas Vytautas Sinkevičius. Jo teigimu, šiuo metu ir dabar visų užsienyje gyvenančių asmenų balsai yra priskirti Naujamiesčio apygardai, tad esą nemato poreikio kurti atskiros apygardos. Taip pat, jo teigimu, Seimo narys yra visos tautos, o ne konkrečios grupės atstovas, šiuo atveju, užsienio lietuvių, tad, tikina, naujos apygardos steigimas galėtų pažeisti šį konstitucinį principą.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) šių metų gegužės 13 d. duomenimis, 60 640 rinkėjų užsiregistravo balsavimui 2019 m. gegužę vyksiančiuose rinkimuose užsienyje. Iš jų Prezidento rinkimuose dalyvavo ir balsavo 41 767 (68,9 proc.) rinkėjai.

Tuo metu balsavimui 2014 m. gegužės 11 d. Respublikos Prezidento rinkimuose užsienyje užsiregistravo 14 744 rinkėjai, o balsavo 13 241 (84 proc.) rinkėjas.

VRK skaičiavimais, šių metų Respublikos Prezidento rinkimuose ir dviejuose referendumuose rinkėjų, užsiregistravusių balsuoti užsienyje, padaugėjo 45 896 rinkėjais. O dalyvavo ir balsavo Lietuvos Respublikos Prezidento rinkimuose 28 526 rinkėjais daugiau nei 2014 m. Respublikos Prezidento rinkimuose.