BNS kalbinti frakcijų atstovai tvirtino, kad galutinai dėl kandidatūros apsispręs po susitikimo su ja, bet jau susipažinę su jos biografija, gyrė kandidatės darbo patirtį, būdo savybes.

„Vertinimas kandidatės yra geras, ir, kaip suprantu, iš frakcijų yra pozityvus požiūris į teikiamą kandidatę“, – kandidatūrą antradienį įvertino Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Didžiausios parlamento frakcijos Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė BNS sakė, kad N. Grunskienė daro principingo žmogaus įspūdį.

„Turėsime frakcijoje susitikimą su ja, neabejotinai frakcijos nariai turės klausimų, bet matome, kaip principingą žmogų, kuris turbūt galėtų eiti šias pareigas“, – teigė ji.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas tvirtino, kad turėtų būti vertinama kandidatės darbo prokuratūroje patirtis.

„Pagal tai, ką girdime dabar, atsižvelgiant į biografiją, patirtis konkrečiai prokuratūros sistemoje yra vertintinas dalykas. Matėme du pastaruosius generalinius prokurorus, kurie, mūsų manymu, ar dėl patirties prokuratūros sistemoje stokos, ar apskritai dėl darbo mažų savivaldybių teisėtvarkos sistemose netempė iki pilnaverčio generalinio prokuroro, nerado konsensuso su prokuratūros kolektyvu, su prokuratūros bendruomene“, – BNS sakė liberalas.

„Manau, kad iš prokuratūros gelmių atėjusi prokurorė turėtų geriau perprasti prokuratūros poreikius“, – pridūrė jis.

E. Gentvilas atkreipė dėmesį, kad šįkart į generalinius prokurorus siūlomas apygardos, o ne apylinės prokuratūros vadovas.

„Taip, ne pačios didžiausios apygardos, bet vis dėlto struktūrą ji yra perpratusi. Po tos struktūros vienintelis laiptelis į viršų yra jau Generalinė prokuratūra, kur ji ir keliautų. Preliminariai pozityvus vertinimas“, – sakė E. Gentvilas.

Didžiausios opozicinės „valstiečių“ frakcijos atstovė Agnė Širinskienė BNS sakė, kad teigiamą įspūdį apie kandidatę daro jos nuosekliai daryta karjera prokuratūros sistemoje.

„Aš visą laiką žiūriu, kad pareigas užimtų tie žmonės, kurie nuosekliai kilo karjeros laiptais. Tai rodo, kad žmogus dirba savo jėgomis, kad buvo įvertintas bendruomenėje. Šiuo atveju matau, kad ji savo prokurorės karjerą iš tikrųjų ėjo labai nuosekliai, palaipsniui, yra teisininkų bendruomenėje žinoma kaip darbštus žmogus“, – teigė „valstietė“.

„Nėra dalykų, kurie kviestų, kaip nors atsargiai žiūrėti“, – pridūrė ji.

Opozicinių „socialdemokratų“ seniūnas Algirdas Sysas prognozavo, kad frakcija greičiausiai balsuos už N. Grunskienės kandidatūrą.

„Tikrai neturime neigiamų atsiliepimų apie šitą žmogų. Mes tikrai neprieštarausime jos skyrimui, nes, kiek pasidomėjau, tai apie ją yra teigiami atsiliepimai. Moteris Lietuvoje dar nėra buvusi generaline prokurore. Einam teisingu keliu“, – teigė socialdemokratas.

„Darbiečių“ seniūnas Vigilijus Jukna tvirtino, kad frakcija išankstinės nuomonės neturi.

„Kol kas apie įspūdį kalbėti neturint argumentų yra per anksti. Organizuojame frakcijoje susitikimą su ja ir tada galima bus pasakyti, kokia nuomonė“, – BNS sakė jis.

Antradienį Seimui bus pateikta prezidento siūloma kandidatė į generalinio prokuroro pareigas Panevėžio apygardos prokuratūros vadovė N. Grunskienė.

Gitanas Nausėda siūlo ją skirti vietoj kadenciją gruodžio 29 dieną baigiančio Evaldo Pašilio.

N. Grunskienė Panevėžio apygardos prokuratūrai vadovauja nuo 2013 metų, ji turi 28 metų darbo prokurore patirtį, iš jų daugiau nei dešimt metų – Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimų skyriuje.

Karjerą N. Grunskienė pradėjo 1992 metais Kupiškio rajono apylinkės prokuratūroje, 1998 metais perėjo į Panevėžio apygardos prokuratūrą ir čia kilo karjeros laiptais.

Teisininkės išsilavinimą ji įgijo Vilniaus universiteto Teisės fakultete.

Pasak Prezidentūros, prokurorė dalyvavo tiriant ne vieną rezonansinę bylą, palaikė valstybės kaltinimus teisiant organizuotas nusikalstamas grupuotes, vėliau specializavosi prekybos žmonėmis bylose.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.