Penktadienį interviu „Žinių radijui“ vienas iš Seimo vicepirmininkų – opozicinės Darbo frakcijos atstovas Andrius Mazuronis prasitarė apie vykstančias derybas dėl naujos valdančiosios koalicijos formavimo.

Anot parlamentaro, esant dabartiniam balsų Seime santykiui tarp pozicijos ir opozicijos, pastariesiems perimti valdžiai Seime trūksta vos keleto balsų.

Seimo narys svarstė, kad juos galima būtų rasti bet kurioje iš valdančiosios koalicijos frakcijų.

„Rudenį galime matyti visai naują valdančiąją daugumą, kurioje gali būti ir kuri nors iš dabartinės valdžios grandžių“, – sakė A. Mazuronis.

Tiesa, jis vengė įvardinti, ar kokie nors susitikimai dėl valdžios perėmimo jau vyksta ir kas juose dalyvauja.

Kalbas pakurstė opozicijos ir valdančiųjų susitikimas už Seimo ribų

Tai, kad galimai vyksta derybos dėl valdžios perėmimo, pasklido ketvirtadienio popietę, po to, kai du iš Sauliaus Skvernelio opozicinės frakcijos narių – Lukas Savickas ir Domas Griškevičius – buvo pastebėti su konservatorių partijos aktyvistais ties Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos būstine Vilniuje, Goštauto gatvėje.

Susitikimas vyko iš karto po to, kai Seime baigėsi opozicijos posėdis Kovo 11-osios salėje, kur pastaroji dirbo atskirai nuo valdančiųjų atstovų.

Paklaustas, apie ką diskutavo su konservatoriais, Seimo narys D. Griškevičius bandė paneigti tokį susitikimą buvus.

Vėliau teigė, kad „ėjome su Luku (Savicku – red. past.) Goštauto gatve, sutikome prie konservatorių būstinės jų štabo aktyvistus, aš jų net nepažįstu. Ne, tai ne Seimo nariai, kažkas iš jų aktyvo, jaunimas“.

„Tiesiog ėjome, ir juos pamatėme. Pasisveikinome, pakalbėjome ir tiek. Jokių derybų niekas nevedė ir neveda, juo labiau – ne mes. Čia kaip ankstesnis įvykis, kai buvo mūsų partijos nariai nufotografuoti su Veryga (Aurelijumi Veryga, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Seime – aut. past.) – išpūtė burbulą žurnalistai, kad vyksta užkulisinės derybos, o iš tiesų ten žmonės susitiko gatvėje atsitiktinai“, – sakė parlamentaras.

L. Savickas irgi neigė, esą dviejų Demokratų sąjungos ir konservatorių susitikimas ties konservatorių būstine buvo suplanuotas iš anksto.

„Mes tiesiog ėjome iš partinės užduoties, juos pamatėme, pasisveikinome, ir tiek“, – sakė S. Skvernelio frakcijos atstovas.

Paklausus, kokia partinė užduotis buvo duota tuo metu, kai Seime opozicija posėdžiavo atskiroje salėje, L. Savickas tikino, kad abu su kolega „ieškojom partijai patalpų“.

Vienas iš minėto susitikimo dalyvių konservatorių, šaltiniu teigimu, galėjo būti konservatorių partijos strategu įvardijamas Ministrės Pirmininkės Ingridos Šimonytės patarėjas ryšiams su Seimu Jonas Survila.

Demokratai neatsakė, ar susitikimo vienu iš dalyvių buvo būtent jis.

„Aš jų net nepažįstu pavardėmis, žinau tik, kad konservatoriai“, – aiškino D. Griškevičius.

„Tai jūs pati ir paklauskite pono Survilos, ar jis ten buvo“, – atsakė L. Savickas.

Susisiekti su pačiu įvardijamu konservatoriumi nepavyko.

Razma: opozicija naudojasi reta proga

Tai, kad opozicija naudojasi esama proga ir gali bandyti perimti valdžią, neatmeta ir valdančiosios konservatorių partijos vienas iš lyderių, Seimo Pirmininkės pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.

„Opozicija, reikia pripažinti, puikiai išnaudojo mūsų techninę klaidą, išpūsdami posėdžių grafikų klausimą iki politinio lygmens, ir, be abejo, gali tuo naudotis bandydami formuoti naują valdančiąją koaliciją“, – Delfi sakė J. Razma.

Politikas vylėsi, kad Seime sudarius vadinamąją Dialogo grupę, kuri bandytų derėtis su ketvirtadienį opozicijos valdantiesiems įteiktų reikalavimų įgyvendinimo, „pavyks susitarti ir priimti geriausius Lietuvai sprendimus, kokie gali būti šioje sudėtingoje geopolitinėje ir ekonominėje situacijoje“.
Pasak J. Razmos, ekonominiai opozicijos reikalavimai svarstyti ir priimti sprendimus dėl infliacijos mažinimo ir ekonomikos gelbėjimo ar socialinės gerovės kėlimo „nesunkiai gali būti svarstomi rudens sesijoje“.

Tiesa, anot konservatoriaus, vieno iš reikalavimų – atstatydinti žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką „be pusės metų net neįmanoma svarstyti“.

Razma pripažįsta, kad posėdžių grafikus pataisyti nurodė jis, tačiau sako, kad to nereikėtų sureikšminti.

„Man keista, kad tas šitaip opozicijos sureikšminta. Ten net ne dokumentas, techninis vidinis raštas ten. Bet aišku, tai buvo mano klaida, aš prisiimu atsakomybę, aš atsiprašiau opozicijos dar Seimo salėje, ir ta klaida būtų ištaisyta iš karto, tačiau opozicijai reikėjo preteksto, kad galėtų savo senas užmačias įgyvendinti, tai ir išpūtė skandalą“, – sakė J. Razma.

Konservatorius pripažino, kad jo partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis „tikrai nežinojo apie tokį grafiką“, nes, anot Razmos, ne partijų pirmininkų tai yra preferencija.

Ketvirtadienį G. Landsbergis Seimo posėdžių salėje paprašė ištaisyti klaidą ir atstatyti opozicijos galimybę pirmininkauti Seimo posėdžiams.

Tačiau J. Razma sako, kad grafikogeitas # tebuvo „puikiai išnaudota proga seniems Skvernelio tikslams“.

„Jie tam ruošėsi, boikotuoti posėdžius. Galima sakyti, ilgam protestui. Natūralu, kad iš vakaro Seimo Pirmininkei (Liberalų sąjūdžio pirmininkė Viktorija Čmilytė – Nielsen) išgirdusi jų nusistatymą, mes turėjome pasiruošti tam. Tai tas grafikas tam ir buvo parengtas. Aišku, mano klaida, gal reikėjo nurodyti papildomai, kad šis grafikas galios tik tuo atveju, jei opozicija boikotuos posėdžius, ir tuo pasinaudojo“, – sakė konservatorius.

Anot J. Razmos, opozicija iš anksto net buvo rezervavusi atskirą posėdžių salę.

Šį faktą Delfi patvirtino ir Seimo kanceliarija, informavusi, jog trečiadienį, birželio 8-ą dieną, Kovo 11-osios salė buvo rezervuota Demokratų sąjungos atstovės Rimos Baškienės vardu.

Salė taip pat rezervuota ir kitos savaitės Seimo posėdžiams – antradieniui, birželio 14-aii dienai, Kovo 11-osios salę rezervavo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcija.

Visa tai, anot J. Razmos, „leidžia manyti, kad opozicija naudojasi situacija, ir užuot atsakingai žiūrėjusi į savo, kaip Seimo narių, pareigas, imasi spausti valdžią ar net organizuoja jos vertimą“.

Aktyviausiai dabartiniame opozicijos boikoto skandale dalyvaujančių Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovas Lukas Savickas sako, kad opozicijos frakcijų „netenkina dabartinė valdančiųjų politinė kultūra“, tad esą nieko nuostabaus, kad „galimi visokie ėjimai“.

Jam pritarė ir Regionų frakcijai Seime vadovaujantis Jonas Pinskus. Anot jo, „situacija yra labai įtempta, labai dinamiška, ir taip, kaip buvo iki šiol – tai, mano nuomone, daugiau taip tęstis negali, tad normalu, kad kažkokie pokyčiai tikrai vyks“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)