Delegacija bus formuojama iš Seimo Europos (ERK), Užsienio reikalų (URK) ir Žmogaus teisių komitetų (ŽTK) narių. Kai kurie dalyvių, kaip Gediminas Kirkilas, Jonas Jarutis priklauso ir NSGK, tačiau jų dalyvavimas nebus siejamas su šiuo komitetu.
Kalbėdamas Valdybos posėdyje, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis aiškino, kad NSGK siejimo su delegacija svarbu išvengti, kad tuo nepasinaudotų režimo propaganda.

„Mūsų pradinė nuostata buvo, kad keturi komitetai sudarinėja delegaciją, teikia savo narius, tai – NSGK, ERK, URK ir ŽTK. Tačiau (…) vis dėlto režimas Baltarusijoje kiekvieną žingsnį išnaudoja savo propagandai. NSGK dalyvavimas tokiame vizite būtų dar viena priežastis A. Lukašenkai trimituoti, kad „ne tik, kad NATO savo ginkluotę sutelkia pasienyje, bet dar ir parlamentarus, kurie su ta ginkluote moka elgtis, irgi siunčia į Baltarusiją“, – aiškino G. Landsbergis.

Planuojamas delegacijos vadovas, socialdarbiečių pirmininkas G. Kirkilas ir kiti Valdybos nariai nepuoselėjo vilčių, kad tokia delegacija galėtų išvykti į Baltarusiją artimiausiu metu, tačiau akcentavo, kad svarbu būti tam pasiruošus.

„Siūlyčiau pritarti ir būti pasiruošus. Panašu, kad nevažiuosime artimiausiu metu. Deriname programą, bet pritarkime“, – ragino G. Kirkilas.

Delegacija formuojama iš skirtingų frakcijų atstovų. Pasak jos vadovo, jai priklausytų ir „Laisvės partijos“ pirmininkė Aušrinė Armonaitė, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnė Rasa Budbergytė, Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos frakcijos nariai Jonas Jarutis ir Valerijus Simulikas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijos nariai, Ingrida Šimonytė, Emanuelis Zingeris ir Žygimantas Pavilionis, Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Gintaras Vaičekauskas.

Baltarusijoje rugpjūčio 9 d. įvyko prezidento rinkimai, kuriuose neva 80,1 proc. balsų atiteko 26 metus šalį valdančiam Aliaksandrui Lukašenkai.

Oficialiais duomenimis, opozicijos atstovė Sviatlana Cichanouskaja buvo antra su 10,12 proc. balsų, tačiau ji rezultatų nepripažino. Pati S. Cichanouskaja naktį į rugpjūčio 11-ąją dėl savo saugumo išvažiavo iš Baltarusijos ir šiuo metu yra Lietuvoje. Suklastoti rinkimai šalyje sukėlė protestų bangą, kuri neslūgsta iki šiol. Kilusius protestus valdžia malšino smurtu, keli žmonės žuvo, tūkstančiai buvo sulaikyti, pranešama apie kankinimus sulaikymo įstaigose.