Pasak L.Graužinienės, Seimas greitai priimtų vaiko teisių apsaugos sistemą keičiančius įstatymų pakeitimus, jei Vyriausybė pateiktų „kokybiškai paruoštus ir su kitais teisės aktais suderintus įstatymų projektus“, rašoma parlamento vadovės biuro paskelbtame pareiškime.

Jame Seimo pirmininkė tvirtina, kad naujų institucijų kūrimas neišspręs sisteminių problemų – Lietuvoje pakanka institucijų, užtikrinančių vaikų teisių apsaugą ir saugančių nuo smurto artimoje aplinkoje, tik joms reikia suteikti daugiau galių ryžtingai veikti, užtikrinti tinkamą finansavimą ir reikalauti daugiau atsakomybės.

„Būtina kovoti ne su pasekmėmis, o su priežastimis. Neužtenka tik kalbėti po kiekvieno skaudaus įvykio, tokių kaip Dembavos tragedija, įvykiai Švėkšnos ugdymo centre, žudynės Kražiuose, o dabar – nežmogiškas nusikaltimas Kėdainiuose. Būtina atlikti pokyčius pačioje sistemoje. Kiek buvo skaudžių įvykių, tačiau kardinalių pokyčių vis dar nėra“, – pranešime cituojama L.Graužinienė.

Po tragedijos Kėdainių rajone prezidentė D.Grybauskaitė pirmadienį sušaukusi pasitarimą iškėlė iniciatyvą steigti naują instituciją, kuri rūpintųsi vaiko teisių apsauga.

„Manyčiau, kad galėtų būti įsteigta institucija, kaip, pavyzdžiui, Vaikų teisių apsaugos inspekcija, kuri galėtų ir padėti savivaldai, ir teikti metodologinę pagalbą, bet taip pat ir kontroliuoti, nes dabar matome visišką atsakomybės stoką, nežinojimą tiksliai, kas ir kokiais kriterijais remiantis gali priimti sprendimą, pavyzdžiui, paimti vaikus iš labai agresyvios aplinkos šeimose“, – žurnalistams Prezidentūroje pirmadienį sakė D.Grybauskaitė.

Ji taip pat kritikavo Seimą, kad jame stringa naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas, kuriuo būtų uždraudžiama vaikams taikyti fizines bausmes, įtvirtinami kiti pakeitimai.

„Seimas „nestumdo“ įstatymų projektų, o išsamiai ir giliai analizuoja juos prieš priėmimą. Šiuo metu Seime svarstomo Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo projektui buvo pateikta daug Teisės departamento pastabų ir užregistruota daug Seimo narių pasiūlymų dėl jo taisymo. Šio įstatymo svarstymas vyksta būtent taip, kaip numato Seimo statutas“, – į kritiką atsakė Seimo pirmininkė.

Pasak parlamento vadovės, Vyriausybė turi kuo skubiau kompleksiškai įvertinti tarpinstitucinio bendradarbiavimo problemas vaiko teisių apsaugos srityje, apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje, visuomenės švietimo ir ugdymo srityse bei pateikti konkrečius pasiūlymus, kuriuos „Seimas pasiryžęs skubos tvarka priimti kovo mėnesį prasidėsiančioje Seimo pavasario sesijoje“.