Kartu su parlamento vadovu į Lenkiją trečiadienį vyks Seimo nariai Irena Degutienė, Asta Kubilienė, Aušrinė Norkienė, Rita Tamašunienė, Emanuelis Zingeris ir buvęs Seimo pirmininkas Česlovas Juršėnas.

„Šie metai yra ypatingi lietuviams ir lenkams – minime savo valstybių Nepriklausomybės atgavimo šimtmečius. Tai yra gera proga pažvelgti į mūsų tautų nueitą kelią, bendrą istoriją, kas mus jungia ir sutelkia, kokie pagrindiniai dabarties ir ateities iššūkiai laukia Lietuvos ir Lenkijos žmonių, ką mes, politikai, privalome padaryti, kad mūsų visuomenės jaustųsi saugios, o šalių ekonomikos klestėtų.“, – BNS sakė Seimo pirmininko atstovė spaudai Karolina Frolovienė.

Delegacija trečiadienį planuoja susitikti su Lenkijos Seimo maršalka Mareku Kuchcinskiu, vėliau ji važiuos į Varšuvos filharmoniją, kur vyks iškilmingas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimas.

Ketvirtadienį Seimo pirmininkas skaitys kalbą Lenkijos parlamente, o vėliau susitiks su Senato pirmininku Stanislawu Karcewskiu.

V. Pranckietis bus trečiasis Lietuvos Seimo pirmininkas, kuris sakys kalbą Lenkijos parlamente. Č. Juršėnas tai padarė 1993 metais, 1997 metais kalbą sakė tuometinis parlamento vadovas Vytautas Landsbergis.

Pasak K. Frolovienės, per Lietuvos ir Lenkijos parlamentarų susitikimus daugiausiai planuojama aptarti bendrų geležinkelių projektą „Rail Baltica“, Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizaciją su Vakarų Europa.

Šiltėjantys santykiai

Lenkija pastaruosius penkerius metus buvo įšaldžiusi aukščiausio lygio vizitus į Vilnių, kaltindama Lietuvą dėl lenkų tautinės bendrijos padėties, tačiau pastaruoju metu Varšuvos tonas sušvelnėjo.

Anot stebėtojų, palankesnis Lenkijos požiūris į Vilnių gali būti susijęs su naujų sąjungininkų paieška, kai pablogėjo Varšuvos santykiai su Vakarų Europa dėl prieštaringai vertinamų teismų reformų, atsisakymo priimti pabėgėlius ir požiūrio į istoriją.

Praėjusią savaitę Vilniuje viešint prezidentui Andrzejui Dudai Lietuvos vadovė Dalia Grybauskaitė pažadėjo paramą Varšuvai ginče su Europos Komisija.

Rugsėjį Lietuvoje lankėsi Lenkijos Seimo maršalka, o kovą Vilniuje laukiamas Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

Dar vienas svarbus postūmis dvišaliuose Lietuvos ir Lenkijos santykiuose įvyko praėjusių metų birželio mėnesį, kai sutartį dėl krovinių vežimo geležinkeliais tarifų pasirašė „Lietuvos geležinkeliai“ ir Lenkijos įmonė „Orlen“, valdanti naftos perdirbimo gamyklą Mažeikiuose. Taip nutrauktas daug metų trukęs ginčas dėl Lenkijos investicijų Lietuvoje.

Lietuvos ir Lenkijos prezidentai praėjusią savaitę taip pat paskelbė norintys birželį pasiekti Baltijos šalių, Varšuvos ir Europos Komisijos susitarimą dėl elektros tinklų sinchronizavimo su Vakarų Europa. Lietuvai taip pat svarbi Lenkijos parama spaudžiant Baltarusiją dėl statomos Astravo atominės elektrinės.