BNS pristato svarbiausius numatomus paskyrimus:

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas. Balandį baigiasi VSD direktoriaus Dariaus Jauniškio kadencija. Prezidentas Gitanas Nausėda sakė svarstantis kelis kandidatus į vadovo pareigas, tačiau neatmeta galimybės, kad D. Jauniškis gali būti siūlomas antrajai kadencijai. Balsavimo išvakarėse daug diskusijų sukėlė paviešintas žvalgybos pareigūno pranešimas dėl rinkimų kampanijos metu galimai rinktos medžiagos apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Konstitucinio Teismo (KT) teisėjai. Seimas pavasario sesiją balsuos dėl trijų kandidatų į KT, o juos paskyrus – dėl naujojo pirmininko. Į KT siūlomi Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Algis Norkūnas, advokatė Giedrė Lastauskienė ir KT kanclerė Ingrida Danėlienė. Kovą baigiasi Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo bei teisėjų Gedimino Mesonio ir Vyto Miliaus kadencija. Konstitucinio Teismo pirmininką iš šio teismo teisėjų skiria Seimas prezidento teikimu.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo vadovas (LAT). Seimas balsuos dėl naujojo LAT pirmininko, prezidentas į šias pareigas siūlo laikinai teismui vadovaujančią Sigitą Rudėnaitę. Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininką prezidento teikimu skiria ir atleidžia Seimas. LAT pirmininko neturi nuo liepos, kai iš šių pareigų atleistas Rimvydas Norkus. Jis išvyko dirbti į Europos Sąjungos teisingumo teismą Liuksemburge.

Valstybės kontrolierius. Balandį baigiasi valstybės kontrolieriaus Arūno Dulkio kadencija. Valstybės kontrolės vadovą prezidento teikimu skiria Seimas. Prezidentas G. Nausėda dar nėra įvardinęs, ar teiks A. Dulkio kandidatūrą antrai kadencijai, ar siūlys naują vadovą.

Ambasadoriai. Šiemet turėtų būti paskirti nauji ambasadoriai svarbiose diplomatinėse misijose Briuselyje, JAV ir Ukrainoje. Kandidatūras prezidentui paprastai siūlo užsienio reikalų ministras, tačiau G. Nausėda taip pat turės gauti Vyriausybės bei Seimo užsienio reikalų komiteto pritarimą.

Vaiko teisių ir lygių galimybių kontrolieriai, žurnalistų etikos inspektorė. Pavasario sesiją taip pat baigsis vaiko teisių apsaugos kontrolierės Editos Žiobienės, lygių galimybių kontrolierės Agnetos Skardžiuvienės ir žurnalistų etikos inspektorės Gražinos Ramanauskaitės-Tiumenevienės kadencijos. Kontrolierius penkeriems metams skiria Seimas Seimo pirmininko teikimu, inspektorių penkerių metų kadencijai – Seimas iš kandidatų, kuriuos pasiūlo viešosios informacijos rengėjus, skleidėjus ir žurnalistus vienijančios organizacijos.

Šiuo metu nuolatinių vadovų taip pat neturi Ekonomikos ir inovacijų ministerija, Viešųjų pirkimų tarnyba, Seimo kanceliarija. Dėl ministro ir VPT vadovo reikia prezidento ir premjero sutarimo. Dėl nuolatinio Seimo kanclerio politikai nėra nutarę, ar atstovą į šias pareigas paskirti baigiant kadenciją, ar palikti sprendimą naujam Seimui.

Prezidentui atmetus anksčiau į ekonomikos ministrus premjero Sauliaus Skvernelio pasiūlytą jo patarėjo Luko Savicko kandidatūrą, premjeras naujos kandidatūros sako nebeteiksiantis, o rudenį žada sujungti Ekonomikos ir inovacijų bei Energetikos ministerijas.

VPT nuolatinio vadovo neturi nuo praėjusių metų spalio, kai iš šių pareigų pasitraukė Diana Vilytė. Tarnybai laikinai vadovauja direktoriaus pavaduotoja Jovita Petkuvienė. G. Nausėda sako svarstantis kelias kandidatūras į šias pareigas, VPT vadovą skiria prezidentas premjero teikimu.

Parlamentas sausį iš pareigų atleido kadenciją baigusią Seimo kanclerę, tačiau nauja kandidatūra neteikiama, politikams svarstant šį paskyrimą palikti naujajam Seimui. Seimo kanclerį Seimo pirmininko siūlymu penkeriems metams skiria parlamentas.

Seimas eilinę rudens sesiją pradeda kovo 10 dieną ir baigs birželio 30 dieną – tai bus paskutinė ištisinė dvyliktojo Seimo sesija. Politikai rugsėjį dar susirinks į eilinę rudens sesiją, tačiau spalį įvyks nauji Seimo rinkimai ir lapkritį prisieks naujasis parlamentas. Eilinė rudens sesija baigsis gruodžio 23 dieną.