Seimo Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Jurgis Razma, Irena Haase, Andrius Vyšniauskas ir buvęs parlamentaras Stasys Šedbaras Statute siūlo numatyti, kad Seimo Pirmininko, Seimo posėdžio pirmininko, Seimo valdybos, komiteto ar nuolatinės komisijos pirmininko prašymu galėtų būti balsuojama Seime dėl Etikos ir procedūrų komisijos sprendimų, susijusių su Statuto pažeidimais ar procedūriniais ginčais. Etikos ir procedūrų komisijos sprendimui būtų nepritarta, jeigu prieš balsuotų daugiau nei pusė visų Seimo narių.

Galiojančiame Seimo statute nėra numatyta, kad dėl Etikos ir procedūrų komisijos sprendimų dėl Seimo statuto pažeidimų ar procedūrinių ginčų galėtų būti balsuojama Seime.„Mes įvedame saugiklį, kad ne bet kas galės tą padaryti, o tik Seimo pirmininkas ir kiti aukščiausi pareigūnai labai motyvuotu prašymu“,- sako vienas iš Statuto pakeitimo autorių, Seimo Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas Andrius Vyšniauskas.

Jo nuomone, šiuo metu yra ganėtinai keista situacija, kai 11 Etikos ir procedūrų komisijos narių gali iš esmės pakeisti Statutą, nors norint pakeisti Statutą Seimo salėje reikia 71 balso.

„Etikos ir procedūrų komisijoje dažnai susidaro situacijos, kai sprendimai yra priimami politinės daugumos balsais, o daugumą šioje komisijoje dažniausiai turi opozicija, tai tokiu atveju pasitaiko tam tikrų manipuliacijų Statutu. Kai kyla kažkokie neaiškumai, mes norime įteisinti mechanizmą, kad Seimo pirmininkė ir kiti aukščiausi parlamento pareigūnai galėtų kreiptis į visą Seimą ir tada visas Seimas 71 balsų dauguma galėtų priimti sprendimą, pritaria ar nepritaria komisijos išaiškinimui“,- projektą Eltai komentavo A.Vyšniauskas.

Statuto pataisas įregistravę konservatoriai, remdamiesi komitetų praktika, siūlo numatyti Seimo nuolatinės komisijos nario pavaduotojus. Seimo nario A. Vyšniausko teigimu, nesiūloma keisti Etikos ir procedūrų komisijos sudarymo tvarkos, o siūloma, kad visose nuolatinėse komisijose taip, kaip Seimo komitetuose, galėtų būti pavaduojantys nariai.

„Ne pirmą kartą susiduriame su situacijomis, kai koks nors Seimo narys suserga ir komisijoje nėra kuo jį pakeisti. Tokiu atveju išsikreipia daugumos ir mažumos proporcijos ir tai, mūsų nuomone, nėra demokratiška. Komitetuose pavadavimas veikia labai gerai, manau, kad tai galima pritaikyti ir komisijoms“,- Eltai yra sakęs A. Vyšniauskas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė sako, kad konservatorių iniciatyva Seimo Statute numatyti galimybę dėl kai kurių Etikos ir procedūrų komisijos sprendimų balsuoti visam Seimui kelia grėsmę demokratijos procesams ir teisėkūros skaidrumui. Jos nuomone, taip siekiama užtikrinti įstatymų projektų dėl civilinės sąjungos ir nedidelio kiekio kanapių dekriminalizavimo priėmimą.

„Sulaukę sau nepalankių etikos sargų sprendimų dėl partnerystės ir kanapių dekriminalizavimo, valdantieji imasi pertvarkyti Statutą tam, kad išvengtų etikos sargų rekomendacijos kartoti svarstymo stadijos balsavimą dėl kanapių dekriminalizavimo“,- mano Mišrios parlamentarų grupės seniūnė Agnė Širinskienė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos narė Rita Tamašunienė sako, kad nepalaikys Statuto pataisų. „Valdantieji veikia ciniškai norėdami užtikrinti savo balsavimo persvarą net vadinamosiose "opozicinėse" komisijose, kad žūtbūt, bet kokiomis aplinkybėmis būtų viską nulemiantys daugumos balsai. Objektyvumas, nešališkumas -tai tik vaidyba, jie siekia sutvarkyti Statutą taip, kad į vienus vartus, dalyvaujant 6 daugumos nariams būtų priimami sprendimai“,- Eltai yra sakiusi R. Tamašunienė.

Seimo Tėvynės sąjungos- Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotojas Andrius Vyšniauskas atmeta oponentų priekaištus, tvirtindamas, kad opozicija yra neteisi ir eilinį kartą kelia šaršalą.