Kaip rašoma projekte, vadinamoji sausio 13-osios byla, Rusijai nesutinkant leisti apklausti įtariamuosius, vis dar nebaigta, o vienas nuteistų nusikaltėlių, Stanislavas Mickevičius, ligi šiol slapstosi šioje šalyje.

"Tokia padėtis visai neatitinka mūsų abiejų valstybių dvišalės sutarties dėl juridinės tarpusavio pagalbos principų", - rašoma kreipimosi projekte.

Praėjus beveik metams nuo Lietuvos valstybingumo atkūrimo, 1991 metų sausio 13-osios naktį 14 žmonių žuvo ir šimtai buvo sužeisti per sovietų okupacinės kariuomenės ir KGB mėginimą įvykdyti perversmą.

1999-aisiais aktyvūs perversmo dalyviai, Lietuvoje veikusios prosovietinės kompartijos nariai Mykolas Burokevičius, Juozas Jermalavičius, Juozas Kuolelis, Leonas Bartoševičius, Jaroslavas Prokopovičius bei kiti buvo nuteisti už aktyvų dalyvavimą antivalstybinėje veikloje, viešus raginimus pažeisti Lietuvos suverenitetą ir nuversti teisėtą valdžią.

Daugelis kitų 1991 metų sausio 13-sios bylos kaltinamųjų, tarp jų - ir nuteistasis S.Mickevičius, išvengė bausmės, nes pasislėpė nuo Lietuvos teisėsaugos Rusijoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje.

M.Burokevičius vienintelis iš nuteistųjų iki šiol yra už grotų, tačiau jo bausmės atlikimo laikas tuojau baigsis - kitą savaitę, sausio 13-ąją, Lietuvoje minimą kaip Laisvės gynėjų dieną, buvęs perversmininkas išeis į laisvę.