T. Langaitis tvirtina, kad nieko bendro su „Nortal“ neturi ir neturėjo.

Pasak Seimo TS-LKD frakcijos Viešųjų ryšių grupės pranešimo, 2005-2010 m. laikotarpiu T. Langaitis buvo vienas iš tarptautinės kompanijų grupės „Webmedia“ savininkų. „Nei pagrindinė įmonė „Webmedia Group“, nei antrinė įmonė UAB „Webmedia“ Lietuvoje nevykdė jokių projektų, susijusių su e. sveikata. 2010 metais T. Langaitis pardavė visas „Webmedia“ turėtas akcijas. 2012 m. naujieji savininkai „Webmedia“ įmonės pavadinimą pakeitė į „Nortal“. T. Langaitis neturėjo jokių sąsajų su UAB „Nortal“, - pažymima konservatorių pranešime.

„Tikėtina, kad socialdemokratai skleidžia melą apie menamą mano dalyvavimą e.sveikatos projekte, desperatiškai siekdami nukreipti dėmesį nuo didelių tyrimų, siejamų su įtakingais socialdemokratais, kad Seime vykstanti Mindaugo Basčio apkalta, galimai neskaidri, žiniasklaidoje paviešinta Artūro Skardžiaus šeimos veikla ir, žinoma, aiškėjantys faktai dėl e. sveikatai skirtų lėšų iššvaistymo nenuvestų link pačių socialdemokratų. Valstybės kontrolė yra pasakiusi, kad abejotino skaidrumo projektai pradėti vykdyti būtent socialdemokratų vadovaujamos Vyriausybės laikotarpiu, nuo 2005 m. Jei jau nepaisoma elementarios politinės kultūros, tai bent jau melo cenzas politikams turėtų galioti“, - pažymėjo Seimo narys T. Langaitis.

Jis sako planavęs tirti e. sveikatos projektus ir atrasti kaltuosius dėl pinigų švaistymo. „Panašu, kad už e. sveikatos milijonų kyšo ūsuotų bebrų ausys ir dantys, ir dėl to patiriu šį puolimą“, - mano politikas.

Kaip jau skelbta, Seimo Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos duomenimis, prie e. sveikatos sistemos kūrimo Lietuvoje prisidėjo ir Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariui Tadui Langaičiui priklausiusi įmonė ,,Nortal“. „Politiko T. Langaičio įmonė už praktiškai neveikiančios e. sistemos Lietuvoje kūrimą susižėrė pasakišką sumą, siekiančią 10 mln. eurų“, - sako Seimo socialdemokratai.

Jie pastebi, kad e. sveikatos sistemos kūrimui išleista 40 mln. eurų, o Lietuvos gydytojai vis dar apkrauti šūsnimis popierių, pacientai laukia eilėse, o e. recepto išrašymas ar išdavimas pacientui gali užtrukti valandą.

E. sveikatos tikslas - sudaryti sąlygas šalies gyventojams ir pacientams šiuolaikinėmis informacinių ir ryšių technologijų priemonėmis laiku gauti geros kokybės sveikatos paslaugas, o įvairioms sveikatos priežiūros įstaigoms - tarpusavyje bendradarbiauti, saugiai keistis informacija elektroninėmis priemonėmis.

Praėjusią savaitę Seimo Antikorupcijos komisijos ir Audito komiteto bendrame posėdyje susipažinus su Valstybės kontrolės atlikto elektroninės sveikatos sistemos kūrimo audito išvadomis buvo nuspręsta prašyti Seimo suteikti Antikorupcijos komisijai laikinosios tyrimo komisijos statusą ir pavesti jai atlikti parlamentinį tyrimą dėl e. sveikata projekto įgyvendinimo.

„Nortal“: viešuosiuose pirkimuose dalyvaujame gerbdami įstatymus

Savo ruožtu bendrovė „Nortal“ išplatino savo komentarą:

Norime atkreipti dėmesį, kad gegužės pabaigoje Lietuvos viešojoje erdvėje pasirodė klaidingi pranešimai apie bendrovės „Nortal“ ryšius su Seimo nariu Tadu Langaičiu, bei nepagrįsti kaltinimai neskaidria veikla dalyvaujant e.Sveikatos projektuose. Bendrovė „Nortal“ viešųjų pirkimų konkursuose dėl e.Sveikatos projektų įgyvendinimo dalyvavo pagal visas nustatytas taisykles, o ryšių su T. Langaičiu neturi nuo 2010 m. Viešai prieinamuose duomenyse aiškiai matoma, kad už e.Sveikatos projektų įgyvendinimą bendrovė „Nortal“ gavo kiek daugiau nei 4 mln. Eur (be PVM), o ne skelbiamus 10 mln. Eur.

Viešojoje erdvėje pasirodę kaltinimai bendrovei „Nortal“ meta nepagrįstų įtarimų šešėlį. Viešai prieinami duomenys aiškiai patvirtina faktą, kad „Nortal“ konkursuose dėl e.Sveikatos projektų įgyvendinimo dalyvavo skaidriai. Dirbame Šiaurės Europos rinkose ir griežtai laikomės skaidrumo, verslo etikos standartų.

Norime pažymėti, kad kai kurių žurnalistų ir politikų su bendrove „Nortal“ siejamas Seimo narys Tadas Langaitis nuo 2010 m. jokio ryšio su įmone neturi.

„Nuo 2005 iki 2010 m. T. Langaitis buvo vienas iš tarptautinės kompanijų grupės „Webmedia“, kuri 2012 m. naujųjų savininkų buvo pervadinta į „Nortal“, akcininkų. Svarbu paminėti, jog politikas paskutines turėtas „Webmedia“ akcijas pardavė 2010 m.. „Nortal“ dalyvauti e.Sveikatos projektuose Lietuvoje pradėjo 2013 m. pabaigoje. Visi įrašai apie įmonės akcijų sandorius bei darbuotojus yra įregistruoti oficialiuose Estijos registruose“, - patvirtino „Nortal“ valdybos narys Andre Krull.

Po akcijų pardavimo 2010 m., bendrovė „Nortal“ su T. Langaičiu jokių ryšių, tiek liečiančių e.Sveikatos projektus, tiek kitus verslo sandorius Lietuvoje ir už jos ribų, nebepalaikė.

Nuo 2013 m. spalio iki 2014 m. liepos mėnesio „Nortal“ pasirašė septynias sutartis su skirtingomis Lietuvos sveikatos įstaigomis bei organizacijomis dėl e.Sveikatos projektų įgyvendinimo už kiek daugiau nei 4 mln. Eur (be PVM), o ne 10 mln. Eur, kaip buvo klaidingai skelbta kai kuriose viešojo informavimo priemonėse.

Visus vykdytus e.Sveikatos projektus „Nortal“ įgyvendino, Centrinė Projektų Valdymo Agentūra atliko visų projektų auditą bei patvirtino projektų rezultatus. Šiuo metu „Nortal“ vykdo sukurtų sprendimų garantinę priežiūrą, kaip tai yra nustatyta sutartyse.

Apačioje pateikiame „Nortal“ laimėtų viešųjų pirkimų konkursų, susijusių su e.sveikatos projekto įgyvendinimu, nuorodas:

ESPBI IS techninio projekto parengimo ir ESPBI IS sukūrimo ir įdiegimo paslaugos (VĮ Registrų centras) – http://mw.eviesiejipirkimai.lt/vpm/vpt_pub_n7_vppa_print_forma_1_3.asp?DOK_ID=2002750617