Savo nuomonę jis argumentuoja Rusijos prezidento Vladimiro Putino mėgstama analogija su Kosovu: esą tik tuomet, kai 1999 m. NATO subombardavo Belgradą, Serbija leido susikurti nepriklausomai Kosovo valstybei.

Z. Jedinskiui nepasirodė svarbu, kad Kosovo atveju NATO įsikišo dėl serbų vykdyto etninio albanų valymo ir masinio terorizavimo. 1998-1999 m. Kosove namų priverstinai neteko apie 700 tūkst. albanų ir 11 tūkst. nužudyta. Ukrainos dar niekas nėra apkaltinęs tokio pobūdžio nusikaltimais.

Politikas taip pat buvo nepatenkintas V. Putinu ir pavadino Rusijos prezidentą nusikaltėliu, nes jis neįveda į Ukrainą „taikdariškų“ pajėgų ir nesustabdo kraujo liejimosi.

„V. Putinas yra nusikaltėlis, nes leidžia lietis kraujui pietryčių Ukrainoje. Kaip kaimyninės šalies vadovas jis turėjo nedelsiant įvesti taikdariškas pajėgas tarp kariaujančių pusių. Iniciatyvą turi perimti NATO ir pradėti bombarduoti Kijevą, kad būtų priverstinai įtvirtinta taika – kaip tai buvo įgyvendinta, kai NATO bombardavo Belgradą, kad Serbija pripažintų Kosovo nepriklausomybę“, - socialiniame tinkle rašė Z. Jedinskis.

Zbignievo Jedzinskio „Facebook“ paskyra

– Gal galite paaiškinti, kodėl norėdama užtikrinti taiką Ukrainoje NATO turėtų bombarduoti Kijevą?

– Aš galiu paaiškinti. Kai buvo Kosovo problema, serbai niekaip nesiliovė, buvo kraujo praliejimas, kariavo ir padėjo tik Belgrado bombardavimas. Kitaip serbai niekaip nenorėjo nustoti. Man rodos, Kijevas irgi turi ieškoti taikos būdų sprendžiant konfliktą. NATO, kaip pats stipriausias aljansas, irgi turi prisidėti prie to ir įvesti tvarką.

– NATO pajėgos bombardavo Belgradą, nes serbų pajėgos vykdė etninį albanų valymą. Tuo tarpu aš negirdėjau, kad Ukrainoje būtų vykdomas etninis kokios nors tautinės mažumos valymas. Ten vyksta karas.

– Matote, vyksta karas, bet žūsta tai civiliai.

– O subombardavus Kijevą civiliai gyventojai nežus?

– O tai kaip NATO bombardavo Belgradą? Yra tų variantų: NATO turi priemones ir ginkluotę, kuri yra labai tiksli. Žinote, aš pasakiau tai kaip pavyzdį, manau, kad ir be bombardavimo galima įvesti tvarką. Bet kol kas niekas tuo nenori užsiimti. Visi tiesiog užsiima tik kalbomis ir sankcijomis.

Aš žiūriu kiekvieną dieną Ukrainos naujienas: 5 kanalą ir kitas televizijas, tai ten siaubas, kas darosi. Mes čia gyvename ramiai, galime šnekėti, bet kai vaikas po sprogimo lieka be kojos, kai žūsta vaikai, jaunimas... Kai kareiviai žūsta, vienas dalykas, bet kai mūsų laikais žūsta civiliai, vaikai, man tai nesuprantama.

– Jūs nemanote, kad teiginys apie bombardavimą yra neadekvatus, nes net jeigu tai nutiktų, būtų kur kas daugiau žalos ir iš esmės tai įšaldytų konfliktą Ukrainos Rytuose. Ukraina tokiu atveju niekada nebegalėtų atsiimti jai priklausančių teritorijų?

– O jeigu ta kita teritorija nenori kartu gyvent?

– Ar jūs esate tikras, kad būtent ta teritorija nenori? Galbūt kai kurie atvykę kovotojai nenori?

– O ar jūs esate tikra, kad jie nori kartu gyventi?

– Tai aš klausiu jūsų: ar jūs sutinkate, kad Ukrainą skaldo V. Putino kovotojai?

– Aš tiesiog parašiau kaip pavyzdį, kas buvo padaryta kaip kraštutinė priemonė. Aišku, iki to neturi būti prieita. Jūs turite suprasti, kad čia yra šiek tiek ironijos ir sarkazmo mano pasisakyme. Bet aš įsitikinęs, kad problema turi būti sprendžiama ir sprendžiama kuo greičiau, turi būti ieškoma taikos ir sustabdytas karas, kraujo praliejimas bei po to priimti kažkokie sprendimai.

– O jūs nemanote, kad geriausias variantas būtų, jeigu Rusijos kariai neklaidžiotų Ukrainos teritorijoje ir Rusijos pilietybę turintys separatistai tiesiog išvažiuotų namo?

– Matote, Kosove irgi visko būdavo, bet jau be ironijos ir sarkazmo sakau: reikėtų, kad pasaulis ar NATO įvestų taikdarius tarp kovojančių šalių ir prasidėtų derybos, kad būtų ieškoma sprendimo būdų. Bet ne karas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2680)