Kad Viktoras Uspaskichas, Vytautas Gapšys ir Vitalija Vonžutaitė netektų teisinio imuniteto, reikalingas bent 71 Seimo nario balsas. Trys frakcijos – socdemai, konservatoriai ir liberalai – bei tris parlamentarus vienijanti Mišri Seimo narių grupė pareiškė vieningai balsuosiančios už. 38 socdemai, 33 konservatoriai, 10 liberalų ir 3 Mišrios grupės nariai – jau 84 balsai. Bet keturiolikos parlamentarų nuomonės pasikeitimas arba nedalyvavimas posėdyje gali reikšti, kad balsų neužteks.

Pažadas „spręsti problemas“

DELFI kalbintas parlamentaras teigė, jog būtent to šiuo metu yra siekiama. „Duodama suprasti, kad apsisprendimas nedalyvauti balsavime Seimo nariui būtų naudingas“, - kalbėjo politikas.

Anot jo, „darbiečių“ frakcijos nariai tiesiogiai ar per tarpininkus parlamentarams praneša galintys padėti „spręsti problemas“ ar tiesiog žada Darbo partijos frakcijos palankumą konkrečiais klausimais.

Tarp koalicijos partnerių esą tariamasi dėl konkrečių įstatymų ar Konstitucijos pataisų. Derybų objektais, pasak pašnekovo, tampa ir politiniai postai ar valstybinių įmonių vadovų kėdės, kurias šiuo metu užima ankstesnės Vyriausybės skirti vadovai.

Socdemai, konservatoriai ir liberalai laikosi žodžio

Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius yra pareiškęs, kad jo bendražygiai dėl „darbiečių“ neliečiamybės panaikinimo balsuos už, o frakcija dalyvaus šimtu procentų, išskyrus į komandiruotę išvykusią Kristiną Miškinienę.

Antradienio posėdyje socdemai laikėsi duoto žodžio. Visa frakcija, išskyrus K. Miškienienę, dalyvavo posėdyje ir nepalaikė „darbiečių“ prašymų sprendimuose dėl V. Uspaskicho, V. Gapšio ir V. Vonžutaitės daryti pertrauką.

Analogiškai balsavo ir konservatoriai su liberalais: balsavimuose dalyvavo visi dešiniųjų parlamentarai, ir visi jie nepalaikė siūlymų daryti pertrauką iki kito posėdžio. Taip pačiai mobilizavosi ir Mišrios grupės parlamentarai.

„Drąsos kelio“ politikai prie balsavimo mygtukų grįžo per 3 minutes

Tuo tarpu „Drąsos kelio“ frakcijoje nuomonės aiškiai išsiskyrė. Neringa Venckienė ir Valdas Vasiliauskas nedalyvavo nė viename balsavime dėl pertraukos paskelbimo, Jonas Varkala – tik viename.

Paskutinis balsavimas dėl pertraukos paskelbimo antradienį įvyko 15.32 val. Kitame balsavime, vykusiame trimis minutėmis vėliau, dalyvavo ir N. Venckienė, ir V. Vasiliauskas, ir J. Varkala.

J.Razma: vienas konservatorius tokį pasiūlymą gavo

Konservatorių frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma DELFI teigė, jog vienas konservatorius – Sergejus Jovaiša – iš „darbiečių“ išgirdo užuominas apie nedalyvavimą balsavime.

„S. Jovaiša kažką panašaus yra minėjęs. (...) Tik, kiek žinau, jis žaismingai atsakė: vyrai, geriau prisipažinkit patys, ką prisidirbot, tai mažiau gausit“, - kalbėjo J. Razma.

Anot jo, konservatoriai ketvirtadienio posėdyje ketina dalyvauti visi be išimties. Drausminimo priemonių frakcija imtis neplanuoja. „Mes ir šiaip visuose svarbiuose balsavimuose stengiamės dalyvauti. Tikrai nereikia kažkokių papildomų priemonių imtis dėl to balsavimo“, - teigė J. Razma.

E.Masiulis: Seime reikia patrulių

Liberalų sąjūdžio lyderis ir frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis DELFI sakė iš nė vieno bendražygio negirdėjęs apie pasiūlymus tyčia nedalyvauti balsavime dėl „darbiečių“ neliečiamybės. Tačiau prevencijos esą derėtų imtis.

„Tikrai nieko nuostabaus, jeigu tas dalykas vyksta, žinant kai kurių veikėjų mentalitetą. Manau, kad reikėtų Seime iki rytojaus įvesti policijos patruliavimą“, - ironizavo E. Masiulis.

„Jeigu tai yra tiesa, be galo apmaudu, kad svarbiausioje valstybės institucijoje gali vykti tokie dalykai“, - pridūrė pašnekovas.

Kaip ir konservatoriai, liberalai balsavime ketina dalyvauti visi be išimties, o sankcijų už balsavimo „pamiršimą“ neruošia.

„Nuolat primename, kas kelias valandas, frakcijos nariams, kad rytoj yra svarbi diena, ir dalyvavimas privalomas. kol kas nematome poreikio imtis papildomų priemonių. Pasitikime frakcijos nariais“, - sakė E. Masiulis.

Socdemai pozicijos nekeičia

Socialdemokratų frakcija taip pat nekeičia pozicijos.

„Be abejo. Yra plenarinis posėdis, biudžeto priėmimas. Bus klausimas, be abejo, dėl neliečiamybės panaikinimo trims parlamentarams. Manau, pakankamai rimtas bus plenarinis posėdis. (...) Tuo klausimu, aš manau, kiekvienas turi laisvą apsisprendimą ir priims tą sprendimą – vienokį ar kitokį. Mūsų pozicija aiškiai yra išreikšta, ir partijos pirmininko yra išsakyta. Tos nuostatos mes ir laikysimės“, - DELFI teigė socdemų frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas Albinas Mitrulevičius.

Apie pasiūlymus „pamiršti“ balsavimus dėl V. Uspaskicho, V. Gapšio ir V. Vonžutaitės neliečiamybės iš frakcijos kolegų jis teigė negirdėjęs.

„Nežinau tų spaudimų – jie yra ar nėra. Man tiesiogiai to neteko patirti. (...) Tikrai šito nežinau, man niekas nieko nesiūlė. Turiu savo nuomonę šiuo klausimu, ir aš iki pabaigos su ja išbūsiu“, - sakė A. Mitrulevičius.

Sankcijoms už balsavimo „pamiršimą“ socdemas teigė nematantis poreikio.

V.Uspaskichas: aš su niekuo nekalbėjau

„Darbiečių“ frakcijos seniūnas ir centrinė neliečiamybių naikinimo proceso figūra V. Uspaskichas DELFI teigė nieko negirdėjęs apie pasiūlymus praleisti artėjantį balsavimą.

„Nežinau. Aš su niekuo nekalbėjau tuo klausimu. Aš nekalbėjau, iš kitų negirdėjau“, - teigė „darbiečių“ lyderis.

Klausiamas, ar mano, jog bus 71 Seimo narys, balsuosiantis už neliečiamybių panaikinimą, politikas nesiėmė to prognozuoti.

„Nesiruošiu spėlioti, kas bus jeigu bus. Kaip bus, taip ir bus“, - reziumavo V. Uspaskichas.

DELFI primena, jog sprendimą dėl „darbiečių“ neliečiamybės Seimas turėjo priimti antradienio posėdyje, tačiau to nepadarė. Iš pradžių padaryta dviejų valandų pertrauka, mat neliečiamybės klausimą sprendusios komisijos pirmininkas Andrius Mazuronis pastebėjo techninę klaidą rezoliucijos projekte. Po pertraukos „darbiečiai“ ėmė masiškai prašyti tolesnių pertraukų svarstant visų trijų juodosios buhalterijos bylos kaltinamųjų neliečiamybės klausimą.

Balsuojant dėl pertraukos V. Uspaskicho klausimu, iš pradžių nepakako balsų. Tačiau Seimo pirmininkas, „darbietis“ Vydas Gedvilas paskelbė perbalsavimą, motyvuodamas tuo, jog ankstesniame balsavime nedalyvavo tuo metu posėdžiavusios Etikos ir procedūrų komisijos nariai. Antruoju bandymu „darbiečiai“ išsirūpino pertrauką iki ketvirtadienio posėdžio.

Analogiškai pertraukos padarytos ir V. Gapšio bei V. Vonžutaitės neliečiamybės naikinimo klausimais, tiesa, pakako surengti po vieną balsavimą. Tuomet opozicija itin piktinosi V. Gedvilu – esą Seimo pirmininkas išklausė tik „darbiečių“ pasiūlymų nukelti sprendimą iki ketvirtadienio, nereaguodamas į dešiniųjų siūlymus pertraukas sutrumpinti iki pusvalandžio.