Tai žurnalistams patvirtino Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė. Anot jos, jei pasitvirtins, kad parlamentaras yra neblaivus, jam gresia apkalta.

L. Balsys ketvirtadienį žurnalistams sutiko pasitikrinti alkoholio tikrintuvu ir pripūtė 1,82 prom. alkoholio.

„Žinau, kad jis savanoriškai sutiko papūsti į alkotesterį ir pripažįsta turbūt tą normą, kad ji negalima. Mes besąlygiškai turėtume neleisti ir turėtų jis nedirbti tokiu metu“, – apie situaciją žurnalistams sakė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Kartu jis pabrėžė, kad reikia ieškoti būdų, kaip padėti parlamentarui, nes alkoholizmas esanti liga.

Lietuvos žaliųjų partijos atstovas L. Balsys į Seimą renkamas antrąją kadenciją, anksčiau jis dirbo prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėju, žurnalistu.

Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė žurnalistams patvirtino, kad L. Balsys savo automobiliu išvyko iš Seimo. Tai paaiškėjo peržiūrėjus vaizdo kameras. Apie tai bus pranešta policijai.

Tai, kad L. Balsys „pasijuto blogai“ ir išvyko iš Seimo, patvirtino ir Seimo nario padėjėja Sonata Dirsytė.
Asociatyvi nuotrauka

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis informavo, kad apie tai informuota policija. „Tikimės, kad policija atliks savo darbą“, – DELFI sakė R. Baškienė, apie galimai neblaivų iš Seimo išvykusį L. Balsį pranešusi policijai.

Policija DELFI informavo, kad ieškoma L. Balsio automobilio - tamsiai pilko „Vokswagen Caddy“. Pranešimas buvo gautas 12.12 val. apie tai, kad prieš 20 minučių Seimo narys L. Balsys išvažiavo iš Seimo aikštelės nežinoma kryptimi.

Policijos pajėgos ieško, kaip įtariama, neblaivaus vairuojančio Seimo nario. Policija patikrino Laisvės prospektą, kuriame, kaip įtarta, galėjo būti L. Balsys, tačiau jo nerado. Šiuo metu tikrinamos kitos galimos jo buvimo vietos.

Pasirodo, kad Valstybės apsaugos departamento budėtojai pranešė policijos pareigūnams, kad galbūt neblaivus Seimo narys Linas Balsys išvažiavo iš LR Seimo rūmų. Šiuo metu yra tikrinama gauta informacija.

Šiuo metu visi dirbantys Vilniaus apskrities policijos pareigūnai daro viską, kad būtų surastas seimo narys. Patruliuojantys ekipažai stebi pravažiuojančias mašinas ir ieško tamsiai pilko „Vokswagen Caddy“ automobilio.

R. Karbauskis: kilo įtarimų

LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis DELFI sakė, kad ketvirtadienį įtarimai dėl L. Balsio būsenos kilo žiniasklaidos atstovams.
Ramūnas Karbauskis

„Buvo patikrintas jo girtumas, nustatyta 1,8 promilės. Bet kadangi patikrinimas žurnalistų alkotesteriu nėra oficialus, buvo iškviesta policija. Jeigu Seimo narys sutiks tikrintis, jo būsena bus patvirtinta oficialiai“, - sakė jis.

Pasak R. Karbauskio, šiuo metu Seimo apsaugai yra uždrausta išleisti iš teritorijos parlamentaro automobilį, jeigu jis sumanytų vairuoti.

„Žmogus turi problemų. Apgailestauju prieš rinkėjus – tai yra gėda visam Seimui“, - pabrėžė „valstiečių“ lyderis.

DELFI paklaustas, kaip Seime išgyvendinti tokio pobūdžio problemas, R. Karbauskis pažymėjo, kad ieškoti išeičių turi norėti pats žmogus.

„Jeigu jis pats nenori tos problemos išspręsti, to padaryti neįmanoma“, - sakė jis.

"Draudimai čia nepadės", - pažymėjo R. Karbauskis.

S. Skvernelis mano, kad L. Balsiui neturėjo būti leista išvykti

„Tai yra netoleruotina ir nesuprantama, apskritai žmogus ateina į darbo vietą galimai būdamas neblaivus, juo labiau, kad tai kalba apie Seimo narį“, – situaciją komentavo premjeras Saulius Skvernelis.
Saulius Skvernelis

Jo aiškinimu, jei L. Balsys pats automobiliu išvyko iš Seimo, tai būtų apskritai nesuprantama. Premjero vertinimu, visų Seime esančių pareigūnų ir bet kurių esančių Seime pareiga – užkirsti kelią daromam teisės pažeidimui.

„Jei tikrai tokie duomenys buvo, vienareikšmiškai tą reikia padaryti, apsaugoti nuo kylančio pavojaus ir patį Seimo narį, ir galbūt kitus. Klausimas, kodėl nepakvietė policijos“, – tai, kad L. Balsiui neturėjo būti leista išvykti iš parlamento, mano S. Skvernelis.

Tačiau VAD direktorius Rymantas Mockevičius BNS sakė, jog pareigūnai gali sulaikyti Seimo narį, tačiau nenustabdė L. Balsio, nes informaciją apie galimą jo neblaivumą gavo per vėlai.

„Pagal bendras pareigūnų teises, jeigu jis šūkautų, kabinėtųsi prie žmonių, daužytų, spardytų baldus ar būtų akivaizdžiai girtas ir sėstų į mašiną, mes tikrai sulaikytumėme, neleistumėme jam vairuoti“, – BNS teigė R. Mockevičius.

Seimo vicepirmininkas valstietis Arvydas Nekrošius sakė, kad L. Balsio išvykimas iš Seimo nufilmuotas, medžiaga perduota policijai. „Policija nuspręs, ar jis vairavo, ar ne“, – teigė A. Nekrošius.

Jo vertinimu, tai blogas elgesio pavyzdys visuomenei ir tai yra netoleruotina. A. Nekrošiaus manymu, L. Balsiui gali grėsti apkalta.

Ar dėl L. Balsio nebuvo kilę įtarimų anksčiau? „Asmeniškai tokių pastebėjimų neturėjau, tačiau prieš mėnesį turėjome diskusiją, kur žmogus dingo. Tam tikrų gandų turėjome – iš jų padėjėjų, iš kitų žmonių, kad gali būti, kad jis dingsta ne šiaip sau“, – sakė Seimo vicepirmininkas.

Partija žada įvertinti elgesį

Lietuvos žaliųjų partijos nario Lino Balsio elgesys, kai šis pasirodė Seime, kaip įtariama, neblaivus, nėra pateisinamas, sako partijos pirmininkas Remigijus Lapinskas.

Anot jo, partija žada visokeriopą pagalbą L. Balsiui „sprendžiant sveikatos problemas“, tačiau taip pat svarstys jo tolesnį dalyvavimą su šia politine jėga.

Linas Balsys – Rimo Pociaus karikatūra

„Apgailestaujame dėl Lietuvos žaliųjų partijos Seimo nario Lino Balsio nepriimtinų ir su Seimo nario pareigomis nesuderinamų veiksmų. Situacija rodo, kad Seimo narys turi sveikatos problemų, kurios nedelsiant turi būti sprendžiamos. Lietuvos žaliųjų partija Liną Balsį pažįsta kaip atsidavusį ir profesionalų politiką bei atsakingą žmogų, tačiau jo poelgis atvykstant į darbą neblaiviam nėra pateisinamas“, – teigiama partijos pirmininko pranešime.

„Atsakingi partijos organai susidariusią situaciją išnagrinės kuo objektyviau ir nedelsdami imsis reikalingų veiksmų, įvertinant tolesnes Lino Balsio galimybes dalyvauti partijos veikloje”, – priduria R. Lapinskas.

E. Misiūnas aiškinsis, kodėl informacija policijai perduoda L. Balsiui jau išvykus

Vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas aiškinsis, kodėl informacija policijai apie galimai neblaivų Seimo narį Liną Balsį perduota jam jau išvykus iš Seimo automobiliu, o apsaugos pareigūnai leido išvykti parlamentarui.

„Negalėčiau komentuoti, kodėl vadovybės apsaugos vyrai tik po 20 minučių pranešė. Gal jie nebuvo įsitikinę, gal nematė labai akivaizdžių požymių, gal neskaitė žiniasklaidos, gal neužkliuvo jiems. Bet jei būtų įsitikinę (neblaivumu), turėtų neleisti, nepaisant Seimo nario neliečiamybės. Mes pasiaiškinsime, ar jiems trūko informacijos, ar jie nežinojo, ar jie kažką vertino“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė E. Misiūnas.

Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnai policijai ketvirtadienį pranešė, jog Seimo narys L. Balsys ketvirtadienį iš parlamento išvyko savo automobiliu, kaip manoma, neblaivus.