Pagal Vilniaus ir Mykolo Romerio universitetų teisės profesorių ir docentų parengtą projektą, parlamentarai netektų daugelio privilegijų. Už parlamentinei veiklai skirtus valstybės pinigus Seimo nariai nebegalėtų nuomotis prabangių automobilių, kurie pasibaigus kadencijai jiems atitenka, nebegalėtų už biudžeto lėšas nuomotis biurų iš savo draugų ir pažįstamų, nebegalėtų pusvelčiui gyventi Vilniaus centre Seimo viešbutyje.

Seimo nariams automobilius, biurus ir būstus nuomotų Seimo kanceliarija. Vietoje trijų patarėjų parlamentaras turėtų tik du. Be to, nepasirodžiusiems plenariniame posėdyje, komitete ar komisijoje, alga už tą dieną nebūtų mokama.

„Mes nebuvome įtakojami jokio Seimo nario, dirbome visiškai savarankiškai, todėl galbūt bandėme pastebėti tas problemas, kurios iš šalies geriau matosi, o kurių galbūt neįmanoma pastebėti jau susigyvenus su tam tikra praktika, kai lyg tai kitaip jau būti negali, lygtai taip jau turi būti, kaip yra dabar“, – teigė darbo grupės vadovas prof. dr. Vytautas Sinkevičius.

„Jei biudžeto lėšos bus naudojamos skaidriau, jei bus daugiau viešumo, aktyvumo, jei bus Seimo narių drausmė didesnė, tai, man atrodo, nuo to laimės pats Seimas“, – įsitikinęs jis.

Tačiau buvusio Konstitucinio teismo teisėjo vadovaujamos darbo grupės beveik prieš pusmetį parengtas projektas dukart įtrauktas į Seimo darbotvarkę, dukart iš jos išbrauktas Seimo frakcijų seniūnų sueigoje ir net nepasiekė plenarinių posėdžių salės. Antradienį frakcijų seniūnai tarėsi, ar bent pradėti jį svarstyti.

„Kalbėjom, kiek ekonomiškai pagrįsti kai kurie sprendimai, kiek kainuos valstybei viešbučio atsisakymas ar centralizuota automobilių nuoma. Šiaip parašyti įstatymo projekte lyg ir gražu, o ar paskaičiuota, kiek tai kainuos mokesčių mokėtojams. Taip kad natūraliai ieškome sutarimo“, – tvirtino Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas.

„Jeigu projektas nebus nugludintas, jis sutieks daug aistrų nepaisant to, kad yra nuostatų, dėl kurių sutariama. Bet keli klausimai yra išimami iš konteksto, jie gali sukelti daug politinių aistrų ir nežinau, ar rezultatas bus teisingas. Teisingiausias rezultatas būtų įstatymas, dėl kurio mes sutariame“, – mano Darbo frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys.

„Seimo Pirmininkė privalo ar gali įtraukti į darbotvarkę, ir įstatymas turi būt svarstomas. Čia Seimo pirmininkė politikuoja, iš to darydama kažkokią problemą, o ne teikdama“, – teigia opozicijos lyderis Valentinas Mazuronis.

„Jeigu opozicijos lyderis taip sako, tai aš tada tikrai antradienį pateiksiu, nes jis yra tas didysis, kuris kritikuoja šitą garantijų įstatymą“, – sakė Seimo vadovė Irena Degutienė.

Naujas Seimo narių darbo sąlygų įstatymas, jei pasieks posėdžių salę ir bus priimtas, galiotų jau naujai išrinktam Seimui, tačiau pastarasis dirbs jau trumpiau nei metus.