Kuklūs skaičiai praėjusių metų parlamentarų turto deklaracijose gali slėpti kur kas didesnius lobius, bent jau taip mano žinomų Lietuvos žmonių turtus skaičiuojantys ekspertai.

Žurnalo „Top“ leidėjas Ovidijus Lukošius LNK teigė: „Didžiausias ir gražiausias pavyzdys – Ramūnas Karbauskis, kuris deklaravo 15 milijonų eurų, tačiau mūsų vertinimais jo turtas yra vertas bent jau 150 milijonų eurų“.

R. Karbauskis – vienas iš keturių Seimo milijonierių. Pirmajame turtingiausių Seimo narių sąrašo ketvirtuke be jo yra ir liberalas Kęstutis Glaveckas, ir konservatoriai Gabrielius Landsbergis bei Kazys Starkevičius.

Tiesa, K. Glaveckas deklaravo maždaug dešimt kartų mažesnę sumą nei R. Karbauskis, nors liberalas turtingiausiųjų sąraše yra antras. Penktuoju Seimo milijonieriumi turėtų tapti į Seimą grįžtantis socialdemokratas Bronius Bradauskas.

Dainius Kreivys tikrai kukliai vertina savo turtą, – kalbėjo O. Lukošius. – Gera naujiena Seimui, kad bus dar vienas milijonierius, tai Bronius Bradauskas, kurio turtas ir verslas, mūsų duomenimis, yra vertas arti dešimties milijonų eurų. Įdomi detalė, kad Gabrielius Landsbergis deklaravo daugiau nei milijono eurų turtą, turbūt taip ir yra, bet jo sutuoktinė Landsbergienė valdo dešimt kartų daugiau.“

Parlamentarų deklaracijos, anot LNK žinių, kelia daugiau klausimų nei atsakymų. R. Karbauskis deklaravo butą ar net kelis butus, kurių vertė tik kiek didesnė nei šeši su puse tūkstančio eurų. R. Karbauskio bendražygė Seimo narė Virginija Vingrienė turi 1,2 tūkst. vertės gyvenamąjį namą, o į prezidentus kandidatavęs Seimo narys Naglis Puteikis deklarauoja turintis nekilnojamojo turto už 225 eurus.

Pats Seimo narys vėliau DELFI paaiškino, kad 225 eurų verta jam priklausanti namo dalis.

„Tai medinis malkų krosnimi apšildomas 1929 m. statybos prie plento Utena-Ukmergė namas Leliūnų kaime Uteno rajone. Mano teta mirties testamentu visiems giminaičiams tą namą padalino įvairiomis dalimis – man užrašyta 1/16 namo dalies. Name du kambariai, bendras plotas 60 kv.m, gyvenamas plotas 32 kv.m., man tenka 1/16 – atitinkamai 3,75 ir 2 kv.metrai. Namas prie pat plento – labai ūžia mašinos“, – rašoma N. Puteikio atsiųstame laiške DELFI.

„Jeigu įsigijimo vertė ženkliai skiriasi nuo rinkos vertės, turėtų būti deklaruojama rinkos vertė, bet kadangi tuo įstatymo punktu ne itin vadovaujamasi, dažnu atveju, matyt, yra deklaruojama įsigijimo vertė, kuri iš nūdienos perspektyvos atrodo šiek tiek egzotiška“, – teigė „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Gali būti, kad kai kurie politikai, deklaruodami turtą, privėlė klaidų, teigia LNK žinios. Vis dėlto, anot ekonomistų, labiausiai tikėtina, kad politikai turtus deklaruoja ne pagal rinkos, o „Registrų centre“ nurodytą vertę, todėl tokios turto deklaracijos gali būti niekinės.

„Jeigu turtas deklaruojamas kažkokiomis keistomis istorinėmis vertėmis, tai koks tikslas tokios deklaracijos?“ – svarstė Ž. Mauricas ir pridūrė, kad tokiu atveju galėtų būti pažymėta, kad tai ne rinkos, o įsigijimo vertė.

Konservatorius Audronius Ažubalis deklaracijoje nurodęs, kad turi gyvenamąjį namą, kurio vertė 8 tūkst. eurų, nors taip pat nurodęs ir butą, kurio vertė dešimteriopai didesnė – 82 tūkst.

„Valstiečių“ frakcijos narys Gintautas Kindurys deklaravo namą už 1,5 tūkst. eurų ir butą už 8 tūkst. Jo frakcijos narys Petras Nevulis deklaravo butą už 2,6 tūkst. Eur.

Dar vienas LVŽS frakcijos narys Andriejus Stančikas deklaravo namą už 3,7 tūkst. eurų.

Liberalas Jonas Liesys deklaracijoje nurodė, kad turi gyvenamąjį namą už beveik pusantro tūkstančio eurų.