Seimas turi nusistatęs išlaidų komandiruotėms limitus parlamentiniams komitetams, nuolatinėms delegacijoms ir Seimo vadovybei. Limitai numatyti visiems metams – tad ir paskutiniems dviems šių metų mėnesiams, kai rūmuose šeimininkaus jau naujos kadencijos parlamentarai. Bet kai kurios Seimo institucijos vos per keturis mėnesius komandiruotėms išleido daugiau nei pusę visiems metams numatytų lėšų, o rekordininkai iki balandžio pabaigos išnaudojo net 94 proc. metinio limito.

Daugiausiai išlaidų – kelionėms į Strasbūrą

Didžiausias metinis išlaidų komandiruotėms limitas – 160 tūkst. litų – numatytas Seimo delegacijai Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje. Bet tokios sumos gali ir nepakakti.

Kelionėms į Strasbūrą per keturis mėnesius parlamentarai išleido jau 92,75 tūkst. Lt – 58 proc. metinio limito.

Antroje vietoje pagal išleistą sumą rikiuojasi Seimo vadovybė. Seimo pirmininkės Irenos Degutienės ir kitų parlamento vadovų kelionėms per keturis mėnesius išleista beveik 43 tūkst. litų – 52 proc. visiems metams numatytos sumos.

Seimo Europos reikalų komitetas vainikuoja „prizininkų“ trejetą, per keturis mėnesius išleidęs 38,85 tūkst. Lt arba 43 proc. komandiruotėms skirtų lėšų limito. Tokiu pat 90 tūkst. Lt limitu disponuojantis Užsienio reikalų komitetas per pirmąjį metų trečdalį išleido lygiai trečdalį komandiruotpinigių – 29,75 tūkst. Lt.

Savivaldos reikalams ir aplinkos apsaugai – didelis komandiruočių poreikis

Daugumai parlametinių komitetų numatytas palyginti kuklus 15 tūkst. litų išlaidų komandiruotėms limitas. Pavyzdžiui, Teisės ir teisėtvarkos bei Audito komitetai kol kas kelionėms neišleido nė cento. Tačiau esama ir priešingų pavyzdžių.

Čia labiausiai išsiskiria Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas: jo nariai vos per keturis mėnesius išnaudojo 94 proc. metinio limito arba 14 tūkst. Lt.

Jono Šimėno vadovaujamas Aplinkos apsaugos komitetas jau išnaudojo 58 proc. limito – beveik 8,74 tūkst. Lt. Nedaug nuo jo atsilieka 8 tūkst. Lt jau išleidęs Kęstučio Glavecko vadovaujamas Biudžeto ir finansų komitetas ir Socialinių reikalų ir darbo komitetas, kuriam pirmininkauja Rimantas Jonas Dagys.

V.Kurpuvesas: tegul kitos kadencijos Seimas padirba, o po to – keliauja

Beveik visas komandiruočių lėšas jau išnaudojusio Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Vytautas Kurpuvesas DELFI teigė, jog 14 tūkst. litų skirta dar neįvykusiai, bet jau suplanuotai kelione į Gruziją.

„Ten važiuos Seimo pirmininkės pavaduotojas, mūsų komiteto narys (Erikas Tamašauskas – DELFI) ir dar du komiteto nariai ir du patarėjai, - vardijo V. Kurpuvesas. - Gruzijoje mes turime pasirašę bendradarbiavimo memorandumą su analogišku komitetu, tai yra Regioninės plėtros ir kalnų regionų komitetas. Jau per tuos trejus metus jie tris kartus yra čia apsilankę, pas mus. Dabar mes turime vykti atsakomojo vizito.“

Paklaustas, ar nepaliks be skatiko komandiruotėms kitos kadencijos komiteto narių, pašnekovas teigė manąs, kad naujos kadencijos parlamentarai šiemet ne itin turės laiko keliauti.

„Seimas kada realiai pradės dirbti? Lapkričio mėnesį, taip? Ir kada Sesija baigiasi? Po mėnesio nepilno. Tegul, visų pirma, jie padaro šį bei tą, o paskui jau važiuoja į komandiruotes“, - reziumavo V. Kurpuvesas.