Rusijos Valstybės Dūmos iniciatyva toks renginys organizuojamas pirmą kartą. Dūmos pirmininkas Borisas Gryzlovas yra pareiškęs, kad šiomis žaidynėmis siekiama "propaguoti sportišką gyvenimo būdą tarp Rusijos gyventojų".

Politikai iš Lietuvos ketina dalyvauti visose įmanomose rungtyse - žaisti futbolą, lauko ir stalo tenisą, golfą, šachmatais. Seimo valdybai leidus į Maskvą turėtų vykti dešimt parlamentarų, tačiau šis skaičius dar gali būti patikslintas. Tarp Seimo garbę ginsiančių politikų nėra nė vienos moters.

Pasak Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos vadovo Žilvino Šilgalio, kadangi parlamente yra palyginti stipri krepšinio komanda, lietuviai varžybų organizatoriams siūlė į programą įtraukti ir šią šaką, tačiau pritarimo nesulaukė.

"Sudarydami delegaciją atsižvelgėme į tai, kas kokioje srityje yra daugiau pasiekęs. Kaip ir visi sportininkai, važiuojame laimėti", - teigė jis. Pirminiais duomenimis, Maskvos "Lužnikų" sporto komplekso futbolo aikštėje varžysis Dainius Budrys, Mindaugas Bastys, Andrius Šedžius, Juozas Olekas, Vaidotas Bucevičius, Mantas Varaška ir pats Ž.Šilgalis. Golfą žais Vydas Gedvilas bei J.Olekas, lauko tenisą - Andrius Mazuronis ir Algis Čaplikas, stalo - Vidmantas Žiemelis ir Algis Kazulėnas, šachmatais - Laimontas Dinius ir Julius Sabatauskas.

Į Rusijos sostinę vyksianti Seimo delegacija neturės vienodos sportinės aprangos. "Anksčiau prašėme, kad futbolo ir krepšinio komandoms būtų nupirkta nauja apranga. Tačiau Seimo valdyba į tai pažiūrėjo skeptiškai", - pasakojo Ž.Šilgalis.

Parlamento futbolininkai panašią uniformą turi nuo seniau. Skyręs maždaug 4 tūkst. litų iš savo reprezentacinio fondo prieš dvejus metus ją įsigyti padėjo tuometis Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas. Kas mėnesį šis fondas būdavo papildomas 11,7 tūkst. litų.

Ž.Šilgalis tikino, kad varžyboms Maskvoje sportuojantys parlamentarai iš Seimo neprašo nė lito. "Pragyvenimo išlaidas padengs organizatoriai, o už kelionę susimokėsime patys. Kol kas dar nenuspręsta, važiuosime traukiniu ar skrisime lėktuvu", - sakė parlamentinės komisijos vadovas.

Kitą savaitę (nuo rugsėjo 16 iki 21 dienos) Ž.Šilgalis ir V.Gedvilas vyks į Lenkiją stebėti finalinių Europos krepšinio čempionato rungtynių. Seimo valdyba tam neprieštaravo, nors posėdžių darbotvarkės perkrautos. "Mes nedalyvausime tik viename plenariniame posėdyje, visos kitos varžybos vyks savaitgalį", - teisinosi Ž.Šilgalis. Pasak parlamentaro, be krepšinio, jis ketina domėtis tokio lygio čempionato organizavimo reikalais. Po dvejų metų Europos čempionatas vyks Lietuvoje.

Kelionės išlaidas parlamentarai padengs iš savo kišenės. Šiuo metu eilinio Seimo nario atlyginimas siekia 6,9 tūkst. litų.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją