Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas, Žygimantas Pavilionis ir Audronius Ažubalis įregistravo pasiūlymą Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo projektui, pagal kurį 2 vaikus auginančioms šeimoms būtų taikomas ne 15 proc., o 10 proc. GPM tarifas, tris ir daugiau vaikų – ne 15 proc., o 5 proc. GPM tarifas.


„Tokie gyventojų pajamų mokesčio pakeitimai pagal auginamų vaikų skaičių būtų viena iš realių priemonių, didinančių šeimų gerovę. Pasiūlymu siekiame sumažinti mokestinę naštą tiek mažiausias pajamas gaunančioms šeimoms, tiek toms, kurios gauna vidutines ar didesnes nei vidutinės pajamas. Esame įsitikinę, kad Vyriausybės siūlomi vaiko pinigai, atsižvelgiant į skurdo problemas ir itin aukštą kainų lygį nėra pakankama parama vaikus auginančioms šeimoms, todėl ir teikiame šį pasiūlymą“, – teigia L. Kasčiūnas.

Ž. Pavilionis sako, kad įgyvendinus siūlomus pokyčius, du vaikus auginančio ir vidutines pajamas, t. y. maždaug 830 eurų per mėnesį, gaunančio asmens grynosios mėnesio pajamos padidėtų nuo 703,55 iki 748,80 eurų, lyginant su dabartine GPM sistema. Tris vaikus – nuo 733,55 iki 857,05 eurų.

A. Ažubalio teigimu, šiuo pasiūlymu taip pat siekiama labiau prisidėti ir prie demografinių problemų sprendimo, mažinti socialinę atskirtį, su kuria neretai susiduria daugiavaikės šeimos. Viena iš pagrindinių mažo gimstamumo priežasčių – gyventojų finansinis neapibrėžtumas, t. y. gyventojai nesijaučia tikri, kad turės pakankamai pajamų šeimos išlaikymui.

„Tikslinga siūlyti labiau sumažinti pajamų apmokestinimą vaikus auginančioms šeimoms, taip siekiant remti šeimas, ypač daugiavaikes, ir prisidėti prie gimstamumo skatinimo, mažinti socialinę atskirtį“, – pabrėžia P. Saudargas.