„Galbūt pirmiausia pasakysiu, kad tai buvo provokacija, kuri liudija, kad Lietuvos pozicija dėl įvairių Kremliaus veiksmų yra vertinama kaip atsako reikalaujanti. Be jokios abejonės ta provokacija buvo bandoma įgyvendinti“, - LNK laidai „Labas vakaras, Lietuva“ kalbėjo L. Kasčiūnas.

Seimo NSGK pirmininkas sutiko, kad bent jau iš dalies ta provokacija pavyko.

„Visą laiką reikia galvoti apie tai, kad turi gerai žinoti su kuo esi kitame ryšio gale, (…) kad su juo atvirautum. Tai yra pamoka tiek Žygimantui, tiek mums visiems, kad tokių klaidų nereikėtų kartoti“, - sakė L. Kasčiūnas.

Parlamentaras aiškino, kad tokio tipo provokacijos nėra naujovė.

„Tie patys asmenys provokacijas darė jau daug kartų. Prieš gerus metus užteko telefoninio (be vaizdo) skambučio paskambinti prezidentui Andrzejui Dudai į Lenkiją, prisistatyti Jungtinių Tautų (JT) generaliniu sekretoriumi, ir irgi paklausinėti įvairių provokatyvių klausimų, kurie sukėlė didelį ažiotažą Lenkijoje ir už jos“, - pasakojo L. Kasčiūnas.

Pasak Seimo NSGK pirmininko, norint nepakliūti į tokio tipo provokacijas, pirmiausia, reikia žinoti su kuo kalbi. Jo nuomone, šiuo atveju Ž. Pavilionis ne iki galo pasitikrino šią informaciją.

„Atrodė galbūt keistai ir kai kurie jo atviresni kalbėjimai. (…) Nereikėtų su kitų šalių piliečiais, ypač trečiųjų šalių piliečiais, nepaisant to, ar tas žmogus yra opozicijoje, kalbėti apie valstybės vadovą, ir kalbėti taip, kad tas statusas būtų žeminamas. Manau, kad tai yra pamoka. Iš viso pokalbio tai yra ta vieta, kuri daugiausiai kelia klausimų“, - sakė L. Kasčiūnas.

Seimo NSGK pirmininkas tikisi, iš to bus pasimokyta, ir daugiau tokių dalykų nebus daroma. Jo nuomone, šios temos eskalacija ir įtampų kėlimas yra būtent tai, ko siekė provokatoriai.

„Tikrai taip, mes intensyviai visa tai aptarinėjame šiandien, tai kelia įtampų tarp politinių jėgų, tai kelia įtampas su prezidentu. O nacionalinis saugumas, užsienio politika yra tos sritys, kur turime ieškoti sutarimo, ir turime kalbėti vienu balsu. Plyšių atsiradimas nėra geras. Ta eskalacija atitinka tai, ko turbūt ir buvo siekiama šia provokacija. Bet, aišku, mes esame laisva valstybė, galime kalbėti apie ką tik norime“, - sakė L. Kasčiūnas.

Sureagavo ir Prezidentūra

Sureagavo ir Prezidentūra. Paviešinto Rusijos pokštininkų pokalbio su Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininku turinys yra nuviliantis, sako prezidento patarėja Asta Skaisgirytė, rašė BNS.

„Tai pamoka visiems politikams ir ne tik politikams, kad turime labai būti atsargūs ir bent jau bandyti atskirti, patikrinti, su kuo kalbamės, net ir video ryšiu. Tačiau tas niekaip neatmeta to turinio pokalbio, kuris, ko gero, nebuvo iškraipytas, nes tai labai panašu į Užsienio reikalų komiteto pirmininko žodyną, ir tas turinys, deja, yra šiek tiek nuviliantis“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė ji.

Pokštininkai, žinomi pravardėmis „Vovan“ ir „Lexus“, su Ž. Pavilioniu susisiekė šių metų pavasarį, jis manė kalbantis su Rusijos opozicionieriumi Leonidu Volkovu.

Vaizdo įrašo pabaigoje Ž. Pavilionis paragina pašnekovą nekreipti dėmesio į prezidento Gitano Nausėdos požiūrį ir pavadino prezidentą „simboliniu“.

Pasak A. Skaisgirytės, vis dėlto šios situacijos aptarinėjimas viešojoje erdvėje skatina žmonių atsparumą dezinformacijai ir melagienoms, nes daug kalbama apie tai, kaip jas atskirti ir nuo jų apsisaugoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (535)