Komiteto pirmininkui „valstiečiui“ Eugenijui Jovaišai paskelbus visų 30 kandidatų pavardes, paaiškėjo, kad daugiau nei trečdalis jų neatvyko.

Nė vienas kandidatas nenorėjo pasisakyti, o nė vienas Seimo komiteto narys neturėjo jiems klausimų. Todėl nutarta nedelsiant pradėti slaptą balsavimą.

Per slaptą balsavimą turėtų būti išrinkta 16 VLKK narių, vienas išrinktas anksčiau.
Savo kandidatus pateikė ne tik universitetai, mokslo įstaigos, bet ir įvairios kūrybinės sąjungos: Lietuvos dailininkų sąjunga, Lietuvos muzikų sąjunga, Lietuvos tautodailininkų sąjunga, Rašytojų ir Žurnalistų sąjungos, kitos.

Kai kurių pirmą kartą paprašyta pasiūlyti savo kandidatą.

Seimo komitetui priklausantys opozicijos atstovai, pamatę kandidatų pavardes, anksčiau nuogąstavo, kad VLKK gali prarasti ekspertinės institucijos reputaciją. Mat kandidatams nėra keliami jokie išsilavinimo, kvalifikacijos reikalavimai.

Įstatymas numato, kad VLKK narius skiria ir atleidžia Seimas Švietimo ir mokslo komiteto teikimu. Siūlymus komitetui teikia universitetai, mokslinių tyrimų įstaigos ir kūrybinės sąjungos.
Komiteto nariams nerimą kelia ir planai VLKK pirmininku siūlyti buvusį Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininką konservatorių Valentiną Stundį. Anot jų, buvusio lietuvių kalbos mokytojo patirties kažin ar pakanka vadovauti ekspertinei įstaigai.

Trečiadienį E.Jovaiša pranešė, kad šiame posėdyje pirmininkas nebus renkamas.

Sprendžiant asmenvardžių rašybos klausimą VLKK yra ekspertinė įstaiga, jos poziciją privalu gauti prieš Seimui priimant įstatymą, komisijos reikšmę yra pabrėžęs ir Konstitucinis Teismas. Kadangi „valstietis“ Mindaugas Puidokas Seime yra registravęs naują projektą dėl vardų ir pavardžių rašymo, naujoji Kalbos komisija turės dėl jo pateikti savo poziciją.

Lietuvoje dešimtmečius vyksta diskusija dėl asmenvardžių rašybos nelietuviškais rašmenimis – vieni politikai siūlo leisti naudoti lotyniško pagrindo rašmenis asmens dokumentų pagrindiniame puslapyje, kad būtų užtikrinta asmens teisė į jo pavardę, o kiti teigia, kad taip bus sumenkintas valstybinės lietuvų kalbos statusas ir siūlo vardą bei pavardę lotyniško pagrindo rašmenis rašyti tik dokumento antrajame puslapyje.

Dabartinė VLKK yra pasisakiusi, kad tais atvejais, kai užsienietis tampa Lietuvos piliečiu arba užsienietiška pavardė įgyjama per santuoką, suteikiama tokiose šeimose gimusiems vaikams, originali rašyba lotyniško pagrindo rašmenimis galima pagrindiniame paso puslapyje. Tuo metu dėl Lietuvos lenkų pavardžių rašymo komisija nepasisakė.
VLKK nariai skiriami penkeriams metams.